- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Αυτές είναι οι 10 πιο εθιστικές τροφές
Υπάρχει λόγος που ποτέ κανείς δεν έφαγε μόνο ένα πατατάκι…


Γνώριμη σκηνή: λες πως θα φας μόνο ένα κομμάτι πίτσα ή μόνο ένα πλακάκι σοκολάτα ή λίγο τυράκι, όσο ένα σπιρτόκουτο, αλλά πριν καν ολοκληρωθεί αυτή η, απόλυτης εγκράτειας, σκέψη στο μυαλό σου, έχεις φάει 6 κομμάτια πίτσα, όλη τη σοκολάτα και μισό κιλό κεφαλογραβιέρα…
Μην απελπίζεσαι, δεν είσαι ο μόνος. Και όποιος σου πει ότι δεν έχεις κανένα μέτρο, ότι είσαι αναίσθητος και λαίμαργος ή - πιο κομψά -λιχούδης, μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου στηριζόμενος στις… επιστημονικές σου γνώσεις!

Μελέτες λοιπόν έδειξαν πως κάποιες τροφές είναι πιο εθιστικές από άλλες. Και, ναι, το έχεις καταλάβει, οι περισσότερες από αυτές τις τροφές έχουν μεγάλη περιεκτικότητα λιπαρών ή ζάχαρης (ή και τα δυο). Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν εθισμό, παρομοιάζοντας μάλιστα την επιθυμία για κάποιες από αυτές τις τροφές το ίδιο δυνατή με αυτή των ναρκωτικών, καθώς μπορεί εύκολα να οδηγήσει ακόμη και σε «υπερβολική δόση».

Στη συγκεκριμένη μελέτη ερευνήθηκαν οι επιδράσεις 35 διαφορετικών φαγητών και φυσικά το μπρόκολο δεν άνηκε σε αυτά που χαρακτηρίστηκαν ως άκρως εθιστικά.

Οι 10 πιο εθιστικές τροφές είναι:
- Πίτσα
- Σοκολάτα
- Πατατάκια
- Μπισκότα
- Παγωτό
- Τηγανιτές πατάτες
- Τσις-μπεργκερ
- Ανθρακούχα αναψυκτικά (όχι τα diet)
- Τούρτα
- Τυριά

Το τυρί, στη 10η θέση, είναι και το μοναδικό μη-επεξεργασμένο τρόφιμο της λίστας, ενώ το μπέικον ακολουθούσε λίγο πιο κάτω. Τα περισσότερα από τα τρόφιμα σε αυτή την κατηγορία όπως διαπιστώνεις, περιέχουν πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα αλλά διασπώνται το ίδιο γρήγορα αφήνοντας ένα ανικανοποίητο αίσθημα πείνας.

Στην άλλη άκρη της ζυγαριάς, εκεί που φιγουράρουν το καστανό ρύζι και ο σολομός, τα τρόφιμα δεν περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες ούτε πρόσθετα λιπαρά. Ως το λιγότερο εθιστικό τρόφιμο μάλιστα, αναδεικνύεται το αγγούρι. (Πραγματικά τώρα, υπάρχει άνθρωπος που έχει νοιώσει λιγούρα για… αγγούρι;)

Τα 10 λιγότερο εθιστικά τρόφιμα είναι:
- Αγγούρι
- Καρότα
- Φασόλια
- Μήλα
- Καστανό ρύζι (μόνο του)
- Μπρόκολο
- Μπανάνες
- Σολομός
- Καλαμπόκι (χωρίς βούτυρο και αλάτι)
- Φράουλες
Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την «αποκωδικοποίηση» συγκεκριμένων τροφών και των ιδιοτήτων τους εκείνων που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα εθισμού, λέει η Δρ. Nicole Avena , μια από τους συντάκτες της μελέτης και βοηθός καθηγητή φαρμακολογίας και συστήματος ταξινόμησης φαρμάκων. Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να βελτιώσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις παχυσαρκίας, υποστηρίζει. Σίγουρα δεν θα είναι τόσο εύκολο, δηλαδή απλά να αποφεύγουμε συγκεκριμένα τρόφιμα. Αντίθετα, θα πρέπει να υιοθετήσουμε παρόμοιες μεθόδους με εκείνες που χρησιμοποιούνται για το κόψιμο του καπνίσματος και των ναρκωτικών.

Αν λοιπόν, αντί για πίτσα το βράδυ, προτιμήσεις μπρόκολο με σολομό ή ένα μπολ καστανό ρύζι, ίσως καταφέρεις να σταματήσεις όταν νοιώσεις πως χόρτασες και επίσης, να μην χρειάζεται πια να μετράς τις μπουκιές σου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από την κλασική, μέχρι την πιο αναπάντεχη, διάλεξε όποια σου αρέσει περισσότερο για την 25η Μαρτίου
Στις γειτονιές της Αθήνας ή και με μικρή εκδρομή
Το επόμενο είναι ένα γαστρονομικό εργαστήριο για την Επανάσταση του 1821
Έχεις δοκιμάσει ποτέ μακαρονάδα-σπανακόπιτα; Αν όχι, πρέπει!
Εδώ θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών, ό,τι πρέπει για τις ημέρες νηστείας της Σαρακοστής
Το παντοπωλείο αυτό μας έχει καλομάθει στα καλύτερα. Το ίδιο κάνει και αυτές τις ημέρες της Σαρακοστής!
Εδώ θα ανακαλύψεις όσπρια που ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και τη θρεπτική τους αξία
Ο φούρνος που κρατάει ζωντανή την τέχνη της αρτοποιίας από το 1968
Πήγαμε στο αντικαρκινικό νοσοκομείο και μαζί με βραβευμένους σεφ ετοιμάσαμε χυμούς και μοιράσαμε κρουασάν σε ασθενείς και προσωπικό, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας
Η 25η Μαρτίου μυρίζει επανάσταση, χαρμόσυνα νέα από τον ουρανό και μπακαλιάρο σκορδαλιά!
Ωδή στο πιο ζαχαροπλαστένιο ζαχαροπλαστείο της συνοικίας
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
Συναντήσαμε τον σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας και τον γνωστό Chef Pâtissier, λίγο πριν την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας Merci Chef!
Ο σωστός τρόπος να γεμίσεις μπαταρίες για την εβδομάδα που ακολουθεί
Κρουασάν, προφιτερόλ και γαλλικές σπεσιαλιτέ
Καθετί στα ράφια και στις προθήκες του εξαιρετικού αυτού delicatessen μοιάζει πολύτιμο – και είναι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.