Θεματα

Φουά γκρα α λα Μιτεράν

Η ιστορία της προσωπικής σεφ του Γάλλου προέδρου έγινε ταινία

Κωνσταντίνος Τζήκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από το «Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της» μέχρι την «Πολίτικη Κουζίνα», οι ταινίες με γαστρονομικό περιεχόμενο μάς ανοίγουν την όρεξη: μυρωδάτες, σοταρισμένες, ψιλοκομμένες, μαριναρισμένες σαν το πιο καλομαγειρεμένο φαγητό.

Στην κατηγορία αυτή των gourmet ταινιών υπάγεται και η «Υψηλή μαγειρική» (Haute Cuisine) του σκηνοθέτη Κριστιάν Βινσέντ, που έκανε πάταγο στη Γαλλία και βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 27 Ιουνίου. Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία της Ορτάνς Λαμπορί, μιας γνωστής σεφ από μια επαρχιακή πόλη της Γαλλίας, που μένει άναυδη όταν λαμβάνει πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τη θέση της προσωπικής του μαγείρισσας. Το ατίθασο πνεύμα της και η αυθεντική μαγειρική της γρήγορα γοητεύουν τον Πρόεδρο, αλλά της αποφέρουν και πολλούς εχθρούς και ανταγωνιστές στους διαδρόμους του προεδρικού μεγάρου του Σενς Ελυζέ.

Η ταινία βασίζεται στη ζωή της Ντανιέλ Ντελπές, προσωπικής σεφ του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν επί δύο χρόνια. Αξιοσημείωτη περσόνα, και επειδή υπήρξε η μοναδική γυναίκα που διηύθυνε ποτέ τις κουζίνες του προεδρικού μεγάρου, και επειδή διήγαγε έναν λίαν ασυνήθιστο βίο.

Όπως αναφέρει ο σεναριογράφος της ταινίας, Ετιέν Κομάρ, «από το βιβλίο της Ντανιέλ Ντελπές "Το βιβλίο της μαγειρικής μου από το Περιγκόρντ στο Ελυζέ", χρησιμοποιήσαμε μόνο μερικές κωμικές λεπτομέρειες, στιγμές με τον Πρόεδρο… Το σενάριο είναι ένα διασκεδαστικό κράμα από πραγματικά γεγονότα και καθαρή μυθιστοριογραφία.»

Γαστριμαργική κομεντί από τη χώρα για την οποία το φαγητό έχει σχεδόν πολιτική σημασία: σκέφτεστε κάτι καλύτερο για ένα καλοκαιρινό βραδάκι;

Info: «Υψηλή Μαγειρική», σκην. Κριστιάν Βινσέντ, με τους Κατρίν Φρο, Ζαν ντ’Ορμεσό. Διανομή: filmtrade, Σπέντζος Φιλμ. Από 27/6.