Για το χατίρι της Μπεμπέκας ανέβηκα ένα βράδυ με φίλους στο Χαλάνδρι.
Για το χατίρι της Μπεμπέκας ανέβηκα ένα βράδυ με φίλους στο Χαλάνδρι. Η παλιά μονοκατοικία με τη μητέρα και την κόρη που μαγειρεύουν, το διάκοσμο φιλικού σπιτιού των 60s με τις ατάκες του ελληνικού σινεμά γραμμένες με μεγάλα γράμματα στους τοίχους και με τα θεϊκά σπιτικά φαγητά, μου είχε πολυδιαφημιστεί από φίλους καλοφαγάδες. Εκείνο το βράδυ, παρόλο που έκανε λίγη ψυχρούλα ακόμη, προτιμήσαμε να κάτσουμε στη μαγευτική αυλή με τα στολισμένα με φωτάκια δέντρα, το ρυχόσπερμα να σε μεθάει από τις μυρωδιές και τη σιγανή ελληνική μουσική, ιδανική υπόκρουση για καλοκαιρινές βραδιές.
Στην Μπεμπέκα κάνεις ένα βήμα πίσω στο χρόνο, σκοπός τους είναι να σε γυρίσουν στην εποχή της αθωότητας. Τότε που οι γυναίκες κομψές και με κραγιόν μαγείρευαν τις συνταγές από τις σελίδες των περιοδικών, είχαν κότσο και φορούσαν γόβες και πέρλες για να μπουν στην κουζίνα, το φαγητό ήταν, τουλάχιστον στην Αθήνα, η αναγόρευση του καλού γούστου, τα εδέσματα ήταν εκλεκτά, τα υλικά αθώα και η ελληνική κουζίνα απείραχτη, ως προς τις παραδοσιακές συνταγές. Αν και ήδη από τότε το μενού δεχόταν μέσω των περιοδικών και των ταξιδιών κάποιες επιρροές από τη διεθνή κουζίνα.
Στην Μπεμπέκα κάναμε ένα ταξιδάκι στις γεύσεις της παιδικής μας ηλικίας. Οι μερίδες ήταν μεγάλες και προσεγμένες στην εμφάνιση. Η σαλάτα Πανδαισία, με ποικιλία λαχανικών, γραβιέρα και σάλτσα μελιού, μας εντυπωσίασε με το μέγεθός της κι όταν τη δοκιμάσαμε την κατευχαριστηθήκαμε και δεν έμεινε πράσινο φύλλο. Τα τηγανητά κολοκυθάκια, κομμένα μακρόστενα σαν πατάτες, είναι το must πιάτο, είναι τραγανά τηγανισμένα, με ένα ελαφρύ χυλό σαν τεμπούρα και συνοδεύονται από δροσερή σος γιαουρτιού με δυόσμο. Τα σουτζουκάκια, μέσα στην ανάλαφρη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, με τα μπαχαρικά να ακούγονται διακριτικά και με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, μας έκλεψαν την καρδιά. Τα αυγά μάτια με τηγανητές πατάτες ήταν πιάτο ημέρας.
Εκείνο το βράδυ κυκλοφορούσαν σε κάθε τραπέζι και έκαναν τα ματάκια όσων τα έτρωγαν να γυαλίζουν από χαρά. Το ίδιο και τα μανιτάρια με σκόρδο και κρέμα, επίσης πιάτο ημέρας. Οι πίτες που δοκιμάσαμε –τυρόπιτα και μελιτζανόπιτα–, χειροποίητες και νοστιμότατες. Το ίδιο καλά τα πήγαν και στης ώρας, δηλαδή μπιφτέκια και χοιρινά παϊδάκια, ψημένα στο grill, που σερβίρονται μερακλίδικα μαζί με τηγανητές πατάτες, ψητή πιπεριά και ντομάτα.
Η Μπεμπέκα σαν σούπερ νοικοκυρά φτιάχνει και υπέροχα σπιτικά γλυκά, όπως μωσαϊκό, πορτοκαλόπιτα, μους πορτοκαλιού με γιαούρτι και μπισκότο, καθώς και σουφλέ σοκολάτας με παγωτό. Η επίσκεψη στο νοσταλγικό κόσμο της μας αποζημίωσε με το παραπάνω.
Διονύσου 16, Χαλάνδρι, 2106854880, κατανάλωση περίπου €20 το άτομο, με ποτό.
INFO
Νοστιμιές στα κάρβουνα και μεζεδάκια μαμαδίστικα σε ένα μοντέρνο ταβερνάκι. Όλα τα πιάτα με μια ευχάριστη εμμονή στα ελληνικά προϊόντα και ένας κήπος απ' όπου ξεχειλίζουν αρώματα βασιλικού και πορτοκαλιάς. Απ' τα καλύτερα πιάτα χοιρινό με μέλι και πλιγούρι, μανιταρόσουπα με φρέσκα μανιτάρια και κριθαρότο με σύγλινο Μάνης.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.