Θεματα

Τα cocktails σώζουν το καλοκαίρι

Η ATHENS VOICE έκανε τις επιλογές της

Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 438
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στέκια, δροσεροί συνδυασμοί ποτών και χρώματα.

Τα κοκτέιλ δίνουν χρώμα και δροσιά με τους φρουτένιους συνδυασμούς, τις σωστές επιλογές και τις ξαφνικές γευστικές τους εκπλήξεις. Βρείτε mixologists που ξέρουν να μιξάρουν και αφήστε τους να σας σερβίρουν το κοκτέιλ που ταιριάζει με τη διάθεσή σας σε ένα θεαματικό ποτήρι (μη φοβηθείτε τα διακοσμητικά αξεσουάρ, έχουν πλάκα). Η ATHENS VOICE έκανε τις επιλογές της...

n

© Ελένη Αναγνωστοπούλου

THE BANK JOB
Κολοκοτρώνη 13, Αθήνα, 6980743263
Ο χώρος όπου παλιά γινόταν η καταμέτρηση των χρημάτων της Γενικής Τράπεζας είναι σήμερα αφιερωμένος στα κοκτέιλ. Μην περιμένεις, βέβαια, strawberry mojito και λοιπά ξενέρωτα. Καλά, υπάρχουν κι αυτά, αλλά η σπεσιαλιτέ του Δημήτρη Τσάλα είναι δέκα σπέσιαλ συνταγές με ονόματα διάσημων ληστών που μείναν στην ιστορία. Πάρε Jesse James και θα νιώσεις την άγρια δύση να ξυπνάει μέσα σου.

Πώς να φτιάξεις Robin Hood
Υλικά: 60ml μαύρο ρούμι / 20ml μέλι / 10ml σιρόπι βανίλιας Μαδαγασκάρης / 20ml σιρόπι τζίντζερ / 20ml φρέσκο lime / 10ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι / 2 σταγόνες angostura bitters

Εκτέλεση: Πολτοποιούμε σε ποτήρι της αρεσκείας μας φρέσκο τσίλι, χτυπάμε τα συστατικά σε ένα shaker, σουρώνουμε το μείγμα και το σερβίρουμε προσθέτοντας άφθονο τριμμένο πάγο.


n

© Ελένη Αναγνωστοπούλου

ΤΖΙΖ
Ναυαρίνου 12, Αθήνα, 210 3633120
Η φινέτσα του Κολωνακίου και ο alternative χαρακτήρας των Εξαρχείων σε εκδοχή που… ηλεκτρίζει, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ με ατελείωτα πάρτι. Τα καλοφτιαγμένα και πρωτότυπα κοκτέιλ (πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, μπάρμαν είναι ο Ιάσονας Παπαδόπουλος, Greek World Class Diageo Reserve finalist 2013) σε τιμές happy hour είναι το δυνατό σημείο.

Πώς να φτιάξεις Cicy Lala
Υλικά: 60ml Tanqueray (εμβαπτισμένο με αποξηραμένα σύκα) / 30ml φρέσκος χυμός lime / 30ml σπιτικό σιρόπι μελιού ανθέων πορτοκαλιού / 2 dash creole bitters / 3 φέτες πορτοκάλι

Εκτέλεση: Χτυπάμε καλά στο boston shaker, διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι τύπου collins το οποίο έχει κανονικό πάγο και απογεμίζουμε με τριμμένο. Γαρνίρουμε με πλούσιες κορυφές δυόσμου, μια φέτα πορτοκάλι και ένα dash creole bitter.


n

© Hλίας Αγιοστρατίτης

MOSAΪKO
Λαοδίκης 30, Γλυφάδα, 2108983208
H ενσάρκωση μιας ανάλαφρης εναλλακτικής pop ροκ οντότητας στη Γλυφάδα, που ζει μέσα σε χρώματα και ιδιαίτερες μουσικές προηγούμενων δεκαετιών μεταλλαγμένων σε ήχους του σήμερα. Οι γεύσεις των κοκτέιλ που δημιουργούν οι έμπειροι bartenders (G uru, Soul, Tiki) Δημήτρης Κληρονόμος, Δημήτρης Γούζιος και Ευθύμιος Σωφρονιάδης αντανακλούν αυτούς ακριβώς τους pop και rock ήχους. Το MOSAΪΚΟ συμπληρώνουν μουσικές επιλογές από djs κάθε μέρα, αλλά και extra events κάθε μήνα. Σημείωσε τις ημερομηνίες: σήμερα, 30/5: Γιώργος Φακίνος, 31/5: Σεραφείμ Tσοτσώνης.

Πώς να φτιάξεις Nervous
Υλικά: Τζιν / κάρδαμο / τζίντζερ / ροζ πιπέρι / σιρόπι ζάχαρης / μαρμελάδα πορτοκάλι / χυμός lime

Εκτέλεση: Χτυπάμε όλα τα υλικά σε shaker, σουρώνουμε και σερβίρουμε με ή χωρίς πάγο.


n

© Ελένη Αναγνωστοπούλου

ΣΠΙΤΙ
Aνδρέα Παπανδρέου 9 (εντός στοάς), Χαλάνδρι, 2106833677
Το Σπίτι Cocktail Bar γεννήθηκε από τέσσερις φίλους πριν περίπου ένα χρόνο στη φημισμένη πλέον στοά της Ανδρέα Παπανδρέου στο Χαλάνδρι. Βιομηχανικού τύπου αρχιτεκτονική, μεγάλη αυλή και φυσικά ενημερωμένη κάβα, μουσική από soul και afro μέχρι disco και funk και έναν ολοκαίνουργιο κατάλογο με ψαγμένα αλλά και classic κοκτέιλ σε πολύ καλές τιμές! Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα μηνιαία παζάρια ανεξάρτητων δημιουργών, τα stand up comedy nights και τα καθημερινά dj sets από ένα μεγάλο φάσμα παραγωγών και djs συνθέτουν μία πολύ ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα στην πιο in περιοχή της Αθήνας, το Χαλάνδρι. Αναζητήστε τον καινούργιο κατάλογο και ταξιδέψτε στον κόσμο των κοκτέιλ που με τόσο πάθος δημιούργησαν οι bartenders του Σπιτιού! Κρατήστε και αυτές τις ημερομηνίες: 30/5: Σάκης Τσιτομενέας (Εν Λευκώ), 31/5: Κontakt team dj set, 1/6: Οh you pretty things!, 1 & 2/6: Manifactura Project - 2 Days Bazaar @ Spiti

Πώς να φτιάξεις Carrot Punch
Υλικά: Angostura Rum / φρέσκος χυμός λεμονιού / σιρόπι μελιού / φρέσκος χυμός καρότου / φρέσκος βασιλικός / μοσχοκάρυδο


n

© Ελένη Αναγνωστοπούλου

SANTA BOTELLA
Πανόρμου 115Α, Αμπελόκηποι, 2106981032
Χαλαρή ατμόσφαιρα, αεράκι στα μαλλιά, συγκλονιστικά και καθόλου κλασικά κοκτέιλ διά χειρός Θοδωρή Σίμου και μενού με τάπας και ισπανικές γεύσεις. Καλοκαιρινή ποίηση, σε ένα μπαράκι που εκτός από την πανέμορφη ταράτσα του διαθέτει και έναν εξίσου εντυπωσιακό εσωτερικό χώρο.

Πώς να φτιάξεις London Marathon
Υλικά: 25ml τζιν / 25ml λικέρ μαστίχα / 15ml σιρόπι μελιού / 30ml φρέσκο γκρέιπφρουτ / 15ml πουρέ ανανά / 3 φύλλα κόλιανδρου

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα συστατικά σε ένα boston shaker με πάγο και χτυπάμε καλά. Σουρώνουμε δύο φορές. Σερβίρουμε σε double old fashioned ποτήρι με ολόκληρα παγάκια και γαρνίρουμε με φύλλα κόλιανδρου και ξύσμα γκρέιπφρουτ.


n

© Ελένη Αναγνωστοπούλου

MARABOU
Πανόρμου 113, 1ος όροφος, 2106910797
Ο πανέμορφος ανοιχτός ουρανός της Αθήνας μπροστά σου, καλοκαιρινές δροσιές, τραπεζάκια και ένα εκπληκτικό open bar, που δεν κουράζεται να σερβίρει βαρελίσιες μπίρες και signature κοκτέιλ που δεν θα τα πιεις πουθενά αλλού. Απογευματινά, βραδινά, πιο… βραδινά, τα περισσότερα αποτελούν έμπνευση των bartenders, φτιαγμένα όλα με φρέσκα υλικά, σε ένα μπαράκι που άνοιξε την ιστορία της περιοχής πριν από 32 χρόνια.

Πώς να φτιάξεις Strawberry Limbo
Υλικά: 50ml Appleton VX (dark τζαμαϊκανό ρούμι) / 20ml πουρές φράουλας / 20ml σιρόπι ζάχαρης / 15ml φρέσκος χυμός λεμονιού / 25ml χυμός ανανά

Εκτέλεση: Προσθέτουμε τα υλικά στο shaker, ανακινούμε καλά, σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι.


n

© Hλίας Αγιοστρατίτης

DOC'S
Σμύρνης 23 & Προύσσης, 210 2513463
Καλοκαίρι ίσον... κοκτέιλ και κοκτέιλ ίσον Doc’s, ακόμα και μετά την παραλία! Ό,τι δοκιμάσεις εδώ σου μένει... «ντοκουμέντο». Κοκτέιλ σε original εκτελέσεις αλλά και λίγο… πειραγμένες, σύντομα και σε τιμή ποτού τις Κυριακές, από τους Μωυσή, Τζωρτζίνο και Βασίλη. Ετοιμαστείτε για… SUNDtails on Sales!

Πώς να φτιάξεις Ginger Coconut by Doc’s
Υλικά: Bacardi rum / Batita de Coco / Pineapple fresh juice / Coconut milk juice / Crushed ginger

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε σε boston glass το ρούμι με το Batita de Coco, το χυμό ανανά και το γάλα καρύδας. Μεταφέρουμε το μίγμα σε blender και χτυπάμε προσθέτοντας πάγο και το ginger.


n

© Hλίας Αγιοστρατίτης

ΤΡΙΘΕΣΙΟ
Προύσσης 13 & Σμύρνης, 2114045780
Στο Τριθέσιο θα εντυπωσιαστείς από τον πολύ όμορφο και φωτεινό χώρο, από την καλή διάθεση και από το πόσο προσέχουν τα προϊόντα τους, με πρωτότυπες επιλογές ακόμα και βιολογικά. Επιλέγουν κλασικά αγαπημένα κοκτέιλ και έχουν σαν αρχή τους να... ακολουθούν πιστά την original συνταγή τους.

Πώς να φτιάξεις Zombie
Υλικά: Bacardi oro / Bacardi 8 / Grand marnier rouge / σιρόπι ροδιού / φρέσκο πορτοκάλι / χυμός ανανά / χυμός lime / 2 σταγόνες Angostura bitters

Εκτέλεση: Όπως συμβουλεύει ο bartender Στέργιος Γαλάνης, χτυπάτε όλα τα υλικά σας στο σέικερ με πάγο, σουρώνετε σε ποτήρι μεγάλο και γαρνίρετε με δυόσμο.


 n

© Ελένη Αναγνωστοπούλου

SEMPRE
Σαρανταπόρου & Αιμιλίου Βεάκη 51, Περιστέρι, 2105787043
Η ιδέα των υπευθύνων του Sempre ήταν απλή και ουσιαστική. Να δημιουργήσουν ένα χώρο φιλικό και ευχάριστο, στον οποίο θα άρεσε και στους ίδιους να είναι μέσα. Τώρα, εφτά χρόνια μετά, έχοντας σταθερά τον καλύτερο καφέ της πόλης, πρόσθεσαν πρωτότυπα κοκτέιλ, κρύα πιάτα για απαιτητικούς ουρανίσκους και, φυσικά, ωραία μουσική με συχνά events για την καλή μας διάθεση.

Πώς να φτιάξεις Zombie cocktail
Υλικά: Blend από παλαιωμένα ρούμια / Blend από passion fruit και ανανά πουρέ / αρωματικά bitter / μυστική συνταγή τού Falernum

Εκτέλεση: Βάζουμε τα υλικά μας με πάγο στο shaker και χτυπάμε. Σερβίρουμε σε tiky (totem) style ποτήρι και γαρνίρουμε με φρέσκο ανανά και δυόσμο.


n

© Ελένη Αναγνωστοπούλου

ΚΙΚΑ
Αιμιλίου Βεάκη 35, Περιστέρι, 210 5737300
Το ΚΙΚΑ φέτος το καλοκαίρι κινείται στον τροπικό του Αιγόκερω. Γεύσεις από τροπικά φρούτα μάνγκο, παπάγια, λίτσι και τζίντζερ αποτελούν την καινούργια λίστα με τα signature κοκτέιλ του. Το ΚΙΚΑ έχει τον τρόπο να σε ταξιδέψει με τις μουσικές και το στιλ του. Άλλωστε, αν το καινούργιο άθλημα ονομάστηκε Martining, το ΚΙΚΑ έχει το τρόπαιο και λέγεται Martini Lychee.

Πώς να φτιάξεις Martini Lychee
Υλικά: 40ml τζιν / 20ml σιρόπι ζάχαρης / 15ml lime / 15ml φρέσκο lychee.

Εκτέλεση: Λιώνουμε το φρέσκο lychee στο boston shaker, προσθέτουμε το τζιν, το σιρόπι ζάχαρης και το lime, ανακινούμε, σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι Martini.


n

© Hλίας Αγιοστρατίτης

P.A.G.E.
25ης Μαρτίου 88 (Πετρουπόλεως), Πετρούπολη, 2105020599
Σε ένα βιομηχανικό χώρο με ρετρό πινελιές, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει αντίστοιχους χώρους στο κέντρο της Αθήνας, ο Βασίλης Μαρκάτος θα σου φτιάξει κάποια από τα καλύτερα κοκτέιλ που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Όπως λέει και ο ίδιος, «η έμπνευσή μου για τα κοκτέιλ έρχεται από το χώρο που δουλεύω. Στο P.A.G.E. γινόμαστε ένα με τον κόσμο και μας αρέσει να βλέπουμε χαμόγελα, οπότε... ρούμι και tiki κοκτέιλ σαν το δικό μας Voodoo doll».

Πώς να φτιάξεις Voodoo doll
Υλικά: 80ml spiced rum / 35ml passion fruit / 15ml simple syrup / 30ml caramel syrup / 2 dashes angostura aromatic bitters / 5 dashes home made falernum / 25ml lime juice

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε σε ένα shaker, σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι.


n

 

Aeginitissa Beach Bar
Γοργόνες και μάγκες στην Αίγινα
ΑΙΓΙΝΑ, 6944651699 Facebook: Aeginitissa Beach Bar
«Χτυπάς στο σέικερ 2 κουταλιές φιστίκι με ρούμι και λάιμ… αλλά είναι το χέρι, φίλε….» θα ακούσεις τον «μάγκα» Στέλιο να σου μιλάει για το Moxito φιστίκι του και από δίπλα η «Γοργόνα» Ρία ετοιμάζεται να σε πείσει πως στην Αίγινα συμβαίνουν μαγικά...
Και πιο συγκεκριμένα στην Aeginitissa Beach Bar: Μπαράκι από μπαμπού –όπως Jamaica– πάνω στην αμμουδιά, φανταχτερή super wow δύση, αναπαυτικές μαξιλάρες για τους πρωτευουσιάνους hipsters, Gotan Project και Parov Stelar για να κατεβαίνει εύκολα το πεντανόστιμο κλαμπ σάντουιτς, αυτοσχέδιες συζητήσεις από αραχτούς Λόρδους Μπύρωνες, βουτιές ακομη και τη νύχτα, dj sets που υπόσχονται πως αυτό το καλοκαίρι θα κρατήσει για πάντα, κοκτέιλς by Stelio’s team στολισμένα με φρούτα, λουλουδάκια, καρπούς, ξωτικά μπιχλιμπίδια, κοχύλια...

Όνειρο ήταν – που κράτησε μόνο ένα Σαββατοκύριακο και ξύπνησα!!! (1 ώρα απόσταση από το κέντρο της Αθηνας...)