Θεματα

Μαγειρείο Βερσαλλίες, ο καινούργιος γαστρονομικός θησαυρός της Καλαμάτας

Πλούσιες μερίδες, καθαρές γεύσεις, λογικές τιμές…φαγητό που το χαίρεται η ψυχή σου!

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anoigma.jpg

Υπάρχουν κάποια μαγαζιά που με το που τα δεις σου κλέβουν την καρδιά. Το μαγειρείο Βερσαλλίες, στην παραλία της Καλαμάτας, στον προσφυγικό συνοικισμό που βρίσκεται πίσω από την κοσμική μαρίνα της πόλης, δεν χρειάστηκε πάνω από δυο λεπτά.

mageireio-versallies-kalamata-dsc_4980-823x549.jpg

Παλιό πέτρινο κτίριο, σουρεαλιστική ονομασία – ο Γιάννης Κούμανης και η Μαρία η γυναίκα του, το διάλεξαν επειδή όπως και το παλάτι των Βερσαλλιών, στους Παρισίους είχε την τουαλέτα του εκτός ανακτόρων – λαϊκός κόσμος-μαστοράντζα, ανοικτή κουζίνα όπως τα παλιά μαγέρικα, στη σειρά περαστικοί να πάρουν φαγητό στο σπίτι και να πουν το καλορίζικο και ταψιά με μαγειρευτά φαγητά, του πουλιού το γάλα. Έχω πρωτοανακαλύψει και πρωτογράψει στον ηλεκτρονικό τύπο για πολλά ενδιαφέροντα ταβερνάκια. Άλλα περιμένανε κάτι χρόνια, αλλά κάποιους μήνες. Πρώτη φορά ήμουν τόσο επίκαιρος – on time που λένε στο χωριό μου – γιατί οι Βερσαλλίες άνοιξαν στις 9 Νοεμβρίου 2017 και δεν έχουν κλείσει ακόμα ούτε δυο εβδομάδες λειτουργίας.

Τη φιλοσοφία του μαγαζιού μας την είπε η Μαρία σε δυο κουβέντες ακριβώς, δεν θα μπορούσε άλλωστε να πει περισσότερες γιατί είχαν καταφθάσει πελάτες:

«Ένα έντιμο μαγαζί για έντιμους ανθρώπους»

mageireio-versallies-kalamata-dsc_4994-823x549.jpg

Τι κι αν ο Γιάννης Κούμανης πέρασε ως μάγειρας σε διάφορά gourmet μαγαζιά της Καλαμάτας, αλλά και της Αυστραλίας, και άφησε το στίγμα του με εδέσματα που άφησαν εποχή, όπως τα λαζάνια με κολοκυθοκορφάδες ή κανελόνια καγιανά.

Αυτή τη φορά ο Γιάννης επιχειρεί στο δικό του μαγαζί να επιβάλει την άποψή του. Και αυτή η άποψη – και χαίρομαι γι’ αυτό – υποστηρίζει μια τάση επιστροφής σε μικρά μαντζέβελα (ευκολοδιαχείριστα) μαγαζιά σε απομακρυσμένους από την καταναλωτική φρενίτιδα τόπους, με φαγάκια που τα χαίρεται η ψυχή σου. Πλούσιες μερίδες, καθαρές γεύσεις, λογικές τιμές! Περισσότερα.

*Για τη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας διαβάστε εδώ.

**Για τις τραβηχτές πίτες Μάνης διαβάσατε εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ