Θεματα

Πιάσε την Άνοιξη

Στους μυστικούς κήπους των cafe της Αθήνας

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 434
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cafe434
cafe434

τα cafés των Μουσείων

Δεν έχει μόνο τσιμέντο η Αθήνα. Υπακούει κι αυτή στη φύση και την άνοιξη γεμίζει με μικρούς κήπους.Κάποιοι είναι «μυστικοί», τα cafés των Μουσείων που στο κάδρο προσθέτουν και την Τέχνη, όλοι τους καταπράσινοι και δίπλα μας, στο κέντρο της πόλης. Αν ξεμείνεις, ψάξ’ τους. Σου δίνουμε ιδέες...

n

Café Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Όπως ακριβώς το λέει και ο Καφετζόπουλος στην τηλεοπτική διαφήμιση, οι περισσότεροι έχουμε να το επισκεφθούμε από τα σχολικά μας χρόνια. Ωστόσο, αξίζει μια βόλτα στα καταπληκτικά του εκθέματα, πριν κάτσετε στο όμορφο και σύγχρονης αισθητικής καφέ του που είναι μέσα σε κατάφυτο κήπο γεμάτο με λεβάντες και λεμονιές, περιστοιχισμένος κι αυτός από αρχαιολογικούς θησαυρούς. Προσφέρει καφέ, ροφήματα, σαλάτες και βιολογικά σνακ, ενώ μπορείτε να το κλείσετε και για εκδηλώσεις. Ανοιχτό κάθε μέρα 9 π.μ. - 5 μ.μ.

Πατησίων 44, Αθήνα, 210 8834139


Fuga

n

Μέσα στο Μέγαρο Μουσικής και με όλο τον καταπράσινο κήπο να του χαρίζει δροσιές και ησυχία. Ανοιχτό από το πρωί με νόστιμα πιάτα, συχνά και με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Τώρα ετοιμάζεται (περίπου τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου) να βγει στον κήπο για όλο το καλοκαίρι και μαζί προχωράει σε μεγάλες αλλαγές στην κουζίνα του (καινούργιος σεφ).

Βασ. Σοφίας 7 & Κόκκαλη 1, 210 7242979


Aethrion at Cycladic

n

Το ανανεωμένο café-εστιατόριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι ένας χώρος φωτεινός, κι ένας πραγματικά μικρός μυστικός κήπος στο κέντρο της Αθήνας. Ανοιχτό από το πρωί για καφέ ή τσάι με σπιτικά κέικ ή καλά σάντουιτς και στη συνέχεια προσφέρει μενού που έχει σαν βάση την ελληνική κουζίνα (και πιάτα ημέρας), αλλά διαθέτει και σύγχρονες διεθνείς πινελιές (από το γνωστό Μπεγνής catering). Μπορεί κάποιος κατόπιν συνεννόησης να κλείσει το χώρο για βραδινές εκδηλώσεις και δείπνα. Ο χώρος, που διαθέτει και free WiFi, είναι ανοιχτός τις ώρες λειτουργίας του ΜΚΤ, δηλαδή Δευτ.-Τετ.-Παρ.-Σάβ.10 π.μ. - 5 μ.μ., Πέμ.10 π.μ. - 8 μ.μ., Κυρ. 11 π.μ. - 5 μ.μ., Τρ. κλειστά.

Νεοφ. Δούκα 4, Κολωνάκι, 210 7228321-3


Καποδιστριακόν Café

n

Περπατάς στην Ακαδημίας και βλέπεις τραπεζάκια καλά κρυμμένα σ’ ένα μυστικό πλην καταπράσινο κήπο. Είναι το μικρό café με την επωνυμία «Καποδιστριακόν» που, ναι, ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (κτίριο πολιτιστικών εκδηλώσεων Κωστής Παλαμάς) και άνοιξε πριν λίγο καιρό. Αξίζει να ρίξεις μια ματιά και μέσα, στις υπέροχες σάλες με ύφος και διακόσμηση ανάλογα του κύρους του μεγαλύτερου και παλιότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας, εδώ μάλιστα λειτουργεί (αυτό εδώ και χρόνια) και εστιατόριο με ελληνική κουζίνα. Έξω, το μικρό καφέ που ανοίγει από το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ προσφέρει καφέ, σάντουιτς, πίτσα και άλλα μικρά και νόστιμα σε πολύ καλές τιμές.

Ακαδημίας 48 & Σίνα, 210 3632537


Νομισματικό Μουσείο

n

Από τα πιο «μυστικά» πράσινα σημεία του κέντρου, δρασκελίζεις την υπέροχη σιδερένια πόρτα και από τη βουή της πόλης μεταφέρεσαι σε άλλο χρόνο και τόπο. Μέσα στο προαύλιο της κατοικίας του Σλήμαν (αρχιτέκτονας ο Τσίλερ), που τώρα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο, με αγάλματα, τριανταφυλλιές και ένα καφέ που σερβίρει ροφήματα, ποτήρι κρασί (από 4 ευρώ), σάντουιτς, σαλάτες, πίτσα, ποικιλίες για μπίρα, κρασί, ρακή. Ανοιχτό κάθε μέρα 9 π.μ. με 11-12 το βράδυ.

Πανεπιστημίου 12, 210 3632057


Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

n

Ένας μαγευτικός κήπος και ίσως η μοναδική ευκαιρία να περπατήσει ο Αθηναίος σε χωμάτινα μονοπάτια μέσα στην καρδιά της πόλης. Δέντρα μεγάλα και σκιερά, λουλούδια σε φροντισμένα παρτέρια και στο κέντρο του «κάδρου» η βίλα της Δούκισσας της Πλακεντίας (εδώ ήταν η χειμερινή της κατοικία). Το Café Ilissia βγάζει τραπεζάκια μπροστά στη βίλα, αλλά και στη μεριά που βλέπει τη Βασ. Κωνσταντίνου και το γειτονικό Λύκειο του Αριστοτέλη. Προσφέρει καφέ, γλυκά και κανονικό φαγητό, είναι ανοιχτό (εκτός Δευτέρας) κάθε μέρα από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 5-6 το απόγευμα, αλλά σχεδιάζουν να επεκτείνουν το ωράριο.

Βασ. Σοφίας 22, 211 0120441


Δεξαμενή

n

Από παλιά στέκι των διανοούμενων της Αθήνας, που ανέβαιναν μέχρι εδώ για να εμπνευστούν κάτω από τα σκιερά δέντρα. Σήμερα ένα και πάλι φασαριόζικο καφενείο με την προσθήκη στην επωνυμία «Νηπιαγωγείο-Μπαρ-Γηροκομείο» γεμάτο από το πρωί στις 10 μέχρι πολύ πολύ αργά το βράδυ. Για καφέδες και μπίρες από το πρωί, στη συνέχεια ελληνικά μεζεδάκια, ρακή (από τα Σφακιά), ποικιλίες, πίτες, σούπες (για τα ξενύχτια). Highlight ο σπιτικός σιμιγδαλένιος χαλβάς με παγωτό και οι τιμές που σου επιτρέπουν να κεράσεις όλη την παρέα.

Πλατεία Δεξαμενής, 210 7224609


Πάρκο Ελευθερίας

n

Το ομώνυμο με το πάρκο café resto Πάρκο Ελευθερίας έχει ρομαντική ατμόσφαιρα, λουλούδια ανθισμένα, το Μουσείο του Ε. Βενιζέλου ακριβώς πίσω του, αν θέλετε να χαζέψετε ιστορία πριν καθίσετε στα τραπεζάκια. Για καφέ, ποτό, καλή μεσογειακή κουζίνα και πολλή ησυχία, ακόμη κι αν στη λεωφόρο μπροστά του η πόλη... καίγεται. Ανοιχτό όλη την εβδομάδα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, που μπορεί κάποιος να πάει και μόνο για ποτό και ρομάντζα.

Βασ. Σοφίας, 210 7223784

Café Μουσείου Μπενάκη

n

Από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα καφέ μέσα σε μουσεία, με τρομερό ατού την ταράτσα με τις φουντωτές μπουκαμβίλιες και τις παχιές δροσιές. Στέκι για καλλιτεχνικό κόσμο, αρχαιολόγους, πολλούς ξένους που ήρθαν εδώ πάνω μετά την περιήγηση στα εκθέματα του Μουσείου. Από το πρωί για καφέ, χυμούς, σάντουιτς και εξαιρετική κουζίνα (πίσω της βρίσκεται το γνωστό «Δειπνοσοφιστήριον») με ελληνικά πιάτα, όπως τα famous τοσοδούλικα ντολμαδάκια. Ιδανική του στιγμή το ηλιοβασίλεμα, αλλά και τα βράδια της Πέμπτης και του Σαββάτου που μένει μέχρι αργά και έχει θέα τη φωταγωγημένη Ακρόπολη. Τετ. & Παρ. 9 π.μ. - 5 μ.μ., Πέμ. & Σάβ. 9 π.μ. - 12 μ.μ, Κυρ. 9 π.μ. - 4 μ.μ., Δευτ.-Τρ. κλειστά.

Βασ. Σοφίας & Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, 210 3671000


Καφενείο του Εθνικού Κήπου

n

Ο μεγαλύτερος κήπος της πόλης, θέλει ώρα για να τον γυρίσεις και να χορτάσει το μάτι με εικόνες από αιωνόβια δέντρα, σπάνια φυτά, λουλούδια, λιμνούλες. Πριν ή μετά τη βόλτα, καθίστε στο μικρό καφενείο που έχει είσοδο-έξοδο από την Ηρώδου Αττικού. Πνιγμένο κι αυτό στο πράσινο, με καρεκλίτσες γαλλικής εξοχής και με ησυχία που διακόπτεται μόνο από τα πουλάκια που τιτιβίζουν. Προσφέρει καφέ, μπίρες, μεζεδάκια, που δεν διεκδικούν βραβεία αλλά έχουν καλές τιμές. Ανοιχτό από τις 9 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.

210 7232820

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ