- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Αυτές είναι οι νέες τάσεις στο τσίπουρο
Εσείς πώς πίνετε το τσίπουρο; Παγωμένο με μερακλίδικους μεζέδες ή μέσα σε cocktails;
Είτε με γλυκάνισο είτε χωρίς γλυκάνισο τα σημερινά εμφιαλωμένα τσίπουρα έχουν κερδίσει την καρδιά της νεολαίας που τα πίνει με τον παραδοσιακό τρόπο και τους παραδοσιακούς μεζέδες, αλλά και με τον μοντέρνο τρόπο καθότι πολλοί μπαρτέντερ τα χρησιμοποιούν ως βασικό υλικό για τα κοκτέιλ τους.
Τρεις είναι σήμερα οι σύγχρονες τάσεις στα ελληνικά τσίπουρα. Tα τσίπουρα που επικεντρώνονται σε τοπικές ποικιλίες σταφυλιών με ακραία και πιο ιδιαίτερη μορφή, τα πιστοποιημένα μονοποικιλιακά τσίπουρα και τα τσίπουρα που έχουν υποστεί παλαίωση.
Στην πρώτη κατηγορία κλασσικό παράδειγμα είναι το τσίπουρο Τυρνάβου που αποτελεί Γεωγραφική Ένδειξη αναγνωρισμένη και προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση με κύρια ποικιλία το μοσχάτο Τυρνάβου – λόγω του πλούσιου αρωματικού της χαρακτήρα και των εντόνων πτητικών της – να αποτελεί το «μυστικό» της φήμης και της ποιότητας. Στην κατηγορία των πιστοποιημένων μονοποικιλιακών τσίπουρων δεσπόζει το «Δεκαράκι» της αποσταγματοποιίας Βασδαβάνου που εγκαινίασε την κατηγορία αυτή.
Με κοινό παρονομαστή τις κεχριμπαριένες αποχρώσεις, την πλούσια αρωματική παλέτα με τις αποξηραμένες νότες, τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα, τα παλαιωμένα τσίπουρα είναι η νέα τάση και δηλώνουν την ταυτότητα και την παρουσία τους. Πίσω τους κρύβονται πολλών ετών πειραματισμοί, επιλογή τοπικών ποικιλιών, συνδυασμοί τύπων βαρελιών, παιγνίδια στους χρόνους ωρίμανσης – από 12 μήνες ως 5 χρόνια -, κι όλα αυτά ως τη στιγμή που θ’ αποφασίσουν οι ποτοποιοί να βγάλουν το προϊόν τους στην κατανάλωση.
Τα πιο ενδιαφέροντα παλαιωμένα τσίπουρα που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά είναι: Ζοίνος από το Οινοποιείο Ζίτσας, Κωστέας από Καλαμάτα, Μανιφέστο Greco από το Οινοποιείο Αποστολάκη, Verino από την ποτοποιία Verino, Dark Cave από την ποτοποιία Τσιλιλή, Puro από την ποτοποιία Καραθάνου, Καρδάση από την ποτοποιία Καρδάση, Απόσταγμα Οίνου Παλαιώθεναπό την οινοποιία Παρπαρούση, Cigar Methexis από το οινοποιείο Κώστα Λαζαρίδη,Τυρνάβου από τον Συνεταιρισμό Τυρνάβου. Περισσότερα.
*Για την οινοποιία Παρπαρούση διαβάστε εδώ.
**Για το οινοποιείο Κώστα Λαζαρίδη διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.