Θεματα

5 συσκευές που μαγειρεύουν καλύτερα από εσένα

Είναι αυτό το μέλλον της μαγειρικής ή μήπως είναι το τέλος της;

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
369569-763587.jpg

Τα τελευταία 100 χρόνια η τεχνολογική πρόοδος έκανε άλματα. Τα τελευταία δέκα χρόνια τα άλματα αυτά έγιναν ταχύτερα από ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να αντιληφθούν. Με αυτούς τους ρυθμούς, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε σήμερα δεν θα αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα όπως κάποιος που γεννήθηκε πριν 15 ή 20 χρόνια. Τα smartphones, τα tablets, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα μικρό παράδειγμα της γιγαντιαίας αλλαγής που συμβαίνει στον κόσμο. Τι γίνεται όμως όταν αυτή η αλλαγή περνάει σε βασικά συστατικά της καθημερινότητας, όπως το φαγητό;

Moley. Το ρομπότ που μαγειρεύει για εσένα

Έχει τις γνώσεις ενός σεφ και περισσότερες από 2000 συνταγές φορτωμένες στο λογισμικό του. Κυριολεκτικά μαγειρεύει τα πάντα. Μόνο του.

Flippy. O μπιφτεκογυριστής

Αυτή η συσκευή ψήνει τα μπιφτέκια καλύτερα από όσο ποτέ θα μπορούσε να το κάνει ένας άνθρωπος. Καταλαβαίνει ακριβώς τη στιγμή που η θερμοκρασία είναι ιδανική για να…γυρίσει το μπιφτέκι, σύμφωνα μάλιστα με τις οδηγίες της παραγγελίας. Κάποιος ψήστης μόλις έχασε τη δουλειά του.

Chef 3D. Ο εκτυπωτής που εκτυπώνει pizza

Σε 4 λεπτά έχεις πίτσα σε ό,τι μέγεθος, σχήμα και γεύση θες. Λείπει μόνο το έξυπνο delivery- ρομπότ που θα διακτινίζεται στην πόρτα σου.

Tovala. Ο έξυπνος φούρνος

Μαγειρεύει κάθε γεύμα που θα τοποθετήσεις στα ράφια του. Διόρθωση: κάθε γεύμα της ίδιας εταιρείας που έφτιαξε και τον φούρνο, η οποία σου στέλνει σπίτι αλουμινένια πακετάκια με φαγητό. Ο φούρνος σκανάρει το πακετάκι, καταλαβαίνει ποιο φαγητό πρέπει να μαγειρέψει και το κάνει στην εντέλεια. 

Spyce kitchen. Η αυτοματοποίηση σε όλο της το μεγαλείο

Η κουζίνα που θα μαγειρέψει, θα σερβίρει και θα καθαρίσει για εσένα. «Ιδανικό» για μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων.


Ναι. Είναι πολύ βολικά όλα αυτά. Φέρνουν «επανάσταση» στην κουζίνα. Όπως και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Και αυτή είναι μόνο η μία θλιβερή παράμετρος…Μέχρι τώρα, η τεχνολογική πρόοδος  –τουλάχιστον στον τομέα της μαγειρικής- λειτουργούσε ως βοήθημα, ως ένα εξάρτημα καλύτερο από το προηγούμενο. Η ειδοποιός διαφορά όμως με όλες τις παραπάνω συσκευές είναι ότι δεν σε βοηθούν απλά, σε αντικαθιστούν πλήρως. Χειρότερα: Αφήνουν στην απ’ έξω κάθε διάθεση δημιουργικότητας. Η φαντασία, ένα από τα ελάχιστα ανθρώπινα προνόμια, δεν έχει θέση εδώ. Δεν υπάρχει πια η ανάγκη να πειραματιστείς στην κουζίνα σου. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις το παραμικρό. Η συνταγή είναι ήδη εκεί, απλά πατάς το κουμπί.

Γλιτώνεις χρόνο, γλιτώνεις κόπο. Όμως αν η ζωή μας έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο που προσπαθούμε να γλιτώσουμε χρόνο ακόμα και από το φαγητό μας, μάλλον πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής, όχι κουζίνα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ