Θεματα

Όπισθεν Χίλτον ή... Τρίγωνο της Γαστρονομίας;

Πίσω από το πιο διάσημο κτίριο της πόλης έχουν συγκεντρωθεί κάποια από τα πιο «δυνατά χαρτιά» της αθηναϊκής γεύσης.

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 605
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
343135-713480.jpg
Vezene

Όταν τον Απρίλιο του 1963 το Χίλτον άνοιξε τις πόρτες του στο αθηναϊκό κοινό συνέβησαν κοσμοϊστορικά γεγονότα: η Αθήνα απέκτησε το πρώτο ξενοδοχείο παγκόσμιας αλυσίδας και μαζί μια θέση στον τουρισμό πολυτελείας. Μέγα ζήτημα ηγέρθη για το αν το καινούργιο κτίριο «αυθαδιάζει» συνομιλώντας απευθείας με το «ιερό κτίριο», τον Παρθενώνα. (Σήμερα το Χίλτον που σχεδίασε η αρχιτεκτονική ομάδα των Βουρέκα, Βασιλειάδη-Στάικου και είχε στην πρόσοψη ανάγλυφα του Μόραλη θεωρείται μάλλον το ομορφότερο των Χίλτον όλου του κόσμου και σίγουρα είναι το πιο ισχυρό και εμβληματικό τοπόσημο της σύγχρονης Αθήνας). Κι έπειτα, με το που άνοιξε, η μισή περίπου Αθήνα... ξέχασε συνοικίες όπως Παγκράτι, Βύρωνας, Καισαριανή, Γουδί, Ζωγράφου, και στην ερώτηση «πού μένεις» δήλωνε «όπισθεν Χίλτον». Το Χίλτον αναβάθμισε τις αγοραπωλησίες οικοπέδων (και εκείνη την περίοδο χτίστηκαν πολλές πολυκατοικίες στην περιοχή), ανέβασε τα ενοίκια, προσέδωσε στους τυχερούς κατοίκους –ακόμη κι αν αυτοί έμεναν λίγο πριν τις ανηφόρες του Καρέα– μιαν άλλη αίγλη και μια αίσθηση αριστοκρατικότητας. Και στις μέρες μας ακόμα, το «όπισθεν Χίλτον» φιγουράρει περήφανο, δίνοντας το στίγμα της «καλής περιοχής». 

Στους κεντρικούς δρόμους της οποίας αλλά και μέσα στα στενά, άνθησε κυρίως το night clubbing – θα θυμηθώ τη θρυλική disco Debessy (αργότερα Jackie O), της εποχής που ήμουν μαθήτρια, την ιστορική pub Red Lion λίγο πιο κάτω που πίναμε ποτά στο σκαμπό που είχε κάτσει και ο ίδιος ο Frank Sinatra, το Saloon piano bar, που μας σύστησε τα steaks και τα burgers όπως Αμέρικα (ζουν και βασιλεύουν και τα δύο), κι αργότερα τα Παπάκια, τον Ηριδανό, το Memphis, το No Name. 

Milos

Με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 το Χίλτον ανακαινίζεται και ο Πατρινός στην καταγωγή πλην κοσμοπολίτης Κώστας Σπηλιάδης στήνει μέσα στο ξενοδοχείο Χίλτον το Milos. Πυροτεχνήματα αρχίζουν και πάλι να σκάνε, ο συμπατριώτης έχει ομώνυμα εστιατόρια στο Μόντρεαλ και τη Νέα Υόρκη κι εδώ στο αθηναϊκό του πόστο προσφέρει την κουζίνα της «απλότητας» που  όμως φέρνει στο προσκήνιο την άφθαστη ποιότητα και για πρώτη φορά τα τοπικά προϊόντα. Ψάρια πεντάφρεσκα από καΐκια που ψαρεύουν μόνο για τους πελάτες του Milos, αλάτι από τα βράχια των Κυθήρων, ειδικοί «τροφοσυλλέκτες» που φέρνουν αγνή μαναβική, κοπελίτσες με κολλαριστές ποδιές να μας κόβουν με το ψαλιδάκι ρίγανες μέσα από καλαθάκια και το κοσμικό αθηναϊκό πλήθος γεμίζει τα τραπέζια του παρά τις αλμυρές, όσο και τα ψάρια που προσφέρει, τιμές. Λίγο μετά, έρχεται νέα τυμπανοκρουσία… Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήδη πολύ γνωστός δημοσιογράφος κάνει την έκπληξη και ανοίγει τον Σεπτέμβριο του 2005 το Αλάτσι! Στο χώρο του παλιού ζαχαροπλαστείου Delice, προσφέρει κρητική κουζίνα, ο Σημίτης, η Μπακογιάννη, ο ΓΑΠ, σύσσωμοι οι δημοσιογράφοι και ο επιχειρηματικός κόσμος καταφτάνουν για να δοκιμάσουν γαμοπίλαφο και τα «ντολμαδάκια της μαμάς Αργυρώς».

CV Distiller

Η μικρή πλατεία πίσω από το Χίλτον γνωρίζει κοσμοσυρροή κι ένας αμερικανοτραφής, δυναμικός και φέρελπις νέος, ο Άρης Βεζενές που δουλεύει στο Milos, βάζει στο μάτι το διπλανό και για χρόνια πασίγνωστο κομμωτήριο Dino+Gino. «Μου άρεσε τόσο η ενέργεια του μικρού πάρκου της Μαδρίτης, κάθεσαι στα τραπέζια μου και έχεις μπροστά σου κάποια από τα πιο εμβληματικά σημεία της πόλης, το Χίλτον, την Πινακοθήκη, το εκκλησάκι του Λυκαβηττού». Ανοίγει αρχές του 2011, μέσα στην κρίση που σηκώνει μόνο χαμηλές τιμές και πολύ... σουβλάκι. Στήνει ένα «ελληνικό μπιστρό», μας μαθαίνει ιδιαίτερες κοπές κρεάτων, στα πιάτα συναντιώνται η άριστη πρώτη ύλη, η νέα ιδέα, το χιούμορ, τις τιμές δεν τις λες προσιτές αλλά εν ριπή οφθαλμού το Vezene γίνεται talk of the town… Στα τέλη του 2014 μετά από μήνες αναμονής και ποταμούς άρθρων για το πρωτότυπο εγχείρημα, 5 δυνατά ονόματα, οι αδελφοί Λιάκου, ο μισελενάτος Νίκος Καραθάνος, ο Μάνος Ζουρνατζής και ο Περικλής Κοσκινάς ανοίγουν στο πλάι του Χίλτον την Cookoovaya και... γίνεται πάταγος! Προσφέρουν wise cuisine, έχουν ελληνική βάση, δημιουργούν πιάτα «απλά» που πειράζουν κατά το δοκούν, διαμορφώνουν μια νέα, πιο καθημερινή «κοσμικότητα» που οι Αθηναίοι τιμούν με το παραπάνω.

Cookoovaya

Λίγες μέρες μετά, o αρχιτέκτονας που διαμόρφωσε τον λαμπερό χώρο της Cookoovaya και φίλος των παιδιών Στέφανος Ψυλλάκης, μεταφέρει και το δικό του μπαρ εστιατόριο CV Distiller από τον Κεραμεικό ακριβώς απέναντί τους. Στεγάζει μια πλούσια κάβα γεμάτη σπάνια αποστάγματα που θα ζήλευαν πολλά διάσημα διεθνή μπαρ. Τα Χριστούγεννα του 2016 ένα ιστορικό εστιατόριο μεταφέρεται από τον Πειραιά στην Αθήνα. Πρόκειται για τον θρυλικό Βασίλαινα, που στα 100 χρόνια ιστορίας του έχει σερβίρει από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ μέχρι τον Ωνάση, τον Νιάρχο και όλο το εγχώριο σταρ σύστεμ και τη διανόηση. Οι πάντες έρχονται για να γευτούν λαχανοντολμά με σάλτσα κουνουπίδι και λάδι τρούφας, κυρίως όμως για να χαρούν αυτή την αίσθηση νέας ελληνικής δυναμικής που μπορεί να μοιάζει πασπαλισμένη με χρυσόσκονη αλλά έχει από πίσω όραμα και σκληρή δουλειά. 

Θυμάμαι ακόμη τα λόγια που μου είπαν οι κορυφαίοι αρχιτέκτονες Κούρκουλας-Κοκκίνου, υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση του νέου Βασίλαινα (πρώην Αλάτσι): «Το δικό μας Χίλτον είναι από τα ωραιότερα μοντέρνα κτίσματα της Αθήνας. Δείχνει μια Αθήνα όμορφη, με τα μνημεία του σύγχρονου πολιτισμού της. Δεν είμαστε τσολιάδες... Όποιος ξένος αλλά και Έλληνας αντικρίζει αυτό το καδράρισμα καταλαβαίνει το δυναμισμό μιας Αθήνας-μητρόπολης».   

ΒασίλαιναςΒασίλαινας


Λίγο όπισθεν Χίλτον ακόμα...

Cross

CrossCross

Το Cross αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πιο αγαπητά εστιατόρια στην περιοχή των Ιλισίων. Άνοιξε το 1994 στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Παπαδιαμαντοπούλου αλλά εδώ και 3 χρόνια μεταφέρθηκε απέναντι από το ξενοδοχείο Caravel, στην οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου. Κρατώντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το έκαναν τόσο πετυχημένο για 25 και πλέον χρόνια, συνεχώς αναβαθμίζεται, ψάχνει την πρώτη ύλη και αφουγκράζεται τα σημεία των καιρών. Μαζί με τα παλιά και αγαπημένα πιάτα, θα βρείτε και νέες προσθήκες, όπως φρέσκα ζυμαρικά, ιδιαίτερα burgers, κριθαρότο σε παραλλαγές και νέες γεύσεις σε κρεατικά και σαλάτες. Για το μεσημέρι σας ετοιμάζει 4 με 5 διαφορετικά πιάτα ημέρας με βάση την ελληνική κουζίνα, για πελάτες που θέλουν να γευτούν κάτι νόστιμο, ελαφρύ και γρήγορο με σκοπό να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Εναλλακτικά, το Cross θα σας φέρει ό,τι επιλέξετε στην πόρτα του σπιτιού σας ή της εταιρείας σας μέσω της υπηρεσίας delivery με ένα απλό τηλεφώνημα. Extra tip: Οπωσδήποτε να δοκιμάστε το Banoffee, το οποίο είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα της Αθήνας! Βασιλέως Αλεξάνδρου 5-7, 210 7470028, 2107489250, 2107488449, fb: Cross


Tapas bar

Tapas bar

Μετά από μία επιτυχημένη διαδρομή στο Γκάζι, μετακόμισε πριν από τρία χρόνια στα Ιλίσια και άλλαξε τη γειτονιά μια για πάντα. Σπιρτόζο και λατινοαμερικάνικο, σερβίρει καφέ από τις 11 το πρωί αλλά το μεγάλο του ατού είναι φυσικά τα tapas. Θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία σε αυτές τις λιχουδιές, προτείνουμε όμως να αρχίσεις τις… συστάσεις με τα fajitas με πικάντικο χοιρινό, το burritos με κιμά κοτόπουλο, τα μανιτάρια Portobello γεμιστά με μπέικον, πιπεριά, τυρί και σάλτσα ντομάτας, ενώ αν είστε πολλοί οι πεινασμένοι, δοκιμάστε τη ζεστή ποικιλία tapas “one for all”. Οι ιδιοκτήτες πιστεύουν με πάθος ότι η μουσική ενώνει όλες τις φυλές του κόσμου, οπότε θα ακούσεις υπέροχες μουσικές με latin, jazz, blues επιρροές, αν είσαι τυχερός ίσως πετύχεις και κάποιο live στο ίδιο στιλ. Extra tip: Τα cocktails του Δημήτρη Στέφου είναι απλά ανεπανάληπτα! Ανοιχτά μέχρι τις 3 (και βάλε!) π.μ. Βεντήρη 7, 210 7212080, www.glarostapasbar.gr, Fb: Tapas bar 


Βλάσσης

ΒλάσσηςΒλάσσης

Εδώ και 30 χρόνια, από το πρώτο πόστο του Λυκαβηττού, μετά των Αμπελοκήπων και εδώ και λίγα χρόνια εδώ, στην οδό Μαιάνδρου, όσοι γνωρίζουν το εξαιρετικό αυτό ελληνικό εστιατόριο δηλώνουν φανατικοί. Τα ηνία, πλέον, έχει αναλάβει η νέα γενιά, η οποία επιμένει στο τρίπτυχο παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, άφθαστες πρώτες ύλες, ζεστή φιλοξενία. Αυτές τις ημέρες θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από σαρακοστιανά, κλασικά πιάτα και όχι μόνο, ενώ ανανεωμένη είναι και η λίστα των κρασιών. Αναλαμβάνει κάθε είδους δεξιώσεις, επαγγελματικά δείπνα αλλά και catering, μόλις ανοίξει λίγο ο καιρός βγάζει τραπεζάκια έξω, στο μικρό καταπράσινο παρκάκι. Μαιάνδρου 15, 2107256335, www.vlassisrestaurant.gr, fb: Βλάσσης Εστιατόριο - Vlassis Restaurant 


Μojo

Μojo

Ανήκει στους μικρούς θρύλους αυτής της πόλης και σε λίγο θα γίνει 25 χρόνων. Έχει all day χαρακτήρα, ανοίγει από τις 9 το πρωί για καφέ και σνακ, αλλά η ψυχή του είναι η μουσική. «Από το rock του βινυλίου έως το mainstream καταργούμε την ηλικία της μουσικής» λένε οι ιδιοκτήτες και συνεχίζουν να ανεβάζουν τη διάθεση με αγαπημένα τραγούδια στον πιο μουσικό κήπο της Αθήνας (ναι, υπάρχει και κήπος στην ιστορία και είναι απλά υπέροχος). Η κάβα είναι πολύ ενημερωμένη, τα cocktails ασύγκριτα, τα live συχνά η διάθεση στα ύψη. Τι άλλο θες; Tip: Προσεχώς έρχεται και κυριακάτικο brunch! Παπαδιαμαντοπούλου 36, 210 7757033, Fb: Mojo Club


Χουζούρι

ΧουζούριΧουζούρι

Ψάχνεις ένα καφέ που μπορείς να ηρεμήσεις με το που περάσεις την πόρτα; Είσαι στο σωστό σημείο! Εδώ μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο σου, να συζητήσεις με την αγαπημένη σου φίλη και να χαλαρώσεις σε σημείο… χουζουρέματος! Σε περιμένει από τις 6 το πρωί (!) με υπέροχο καφέ, σοκολάτες σε πολλές γεύσεις και μεγάλη ποικιλία σε τσάγια, σερβιρισμένα σε πορσελάνινα φλιτζανάκια. Δοκίμασε όμως και τα θεϊκά γλυκά (τάρτα μήλου, lemon pie, cheesecake, σοκολατίνα, πάστα αμυγδάλου) ή κάποια από τα κρύα πιάτα αν πεινάς περισσότερο. Η διακόσμηση παραπέμπει σε σαλονάκι της παλιάς Αθήνας (ή του δικού σου σπιτιού) και σε συνδυασμό με τα μουσικά ακούσματα (Κατσαρό, Σπανουδάκη, Χατζηδάκι) σε ηρεμεί πλήρως και σε κάνει να νιώθεις πως έστω και για λίγο ζεις σε ένα γαλήνιο κόσμο. Χατζηγιάννη Μέξη 7, 2107212168, Fb: Xouzouri café bistro

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ