314919-232807.jpg
Θεματα

Ethnic Αθήνα

Ο γύρος του κόσμου χωρίς να ταξιδέψεις ούτε μίλι. Κράτα ένα πιρούνι.

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Έλα, γυρνάω από τη δουλειά, να φέρω τίποτα να φάμε;»

«Αχ, ναι! Πέρνα σε παρακαλώ από το κινέζικο στην πλατεία και πάρε εκείνα τα τέλεια noodles με λαχανικά, αυτά που ξέρεις πως μ’ αρέσουν».

«Εντάξει».

«Ή καλύτερα όχι! Πετάξου μια στιγμή μέχρι τον τύπο με τα φαλάφελ και πάρε μου ένα. Πες του όμως να μην το κάνει καυτερό!»

«Έλα, ρε παιδάκι μου, πού να τρέχω εκεί πάνω; Να πάρω καλύτερα τα noodles;»

«Τι εννοείς εκεί πάνω; Δυο στενά μακριά από το κινέζικο είναι ο φαλαφελάς».


Καταλήξαμε. Φαλάφελ για τη συγκάτοικο, noodles με κοτόπουλο για εμένα. Καθημερινή συζήτηση μεταξύ κορασίδων (ανεπρόκοπων μεν, πεινασμένων δε) σε τυπικό αθηναϊκό διαμέρισμα. Όχι ότι δεν είχαμε ξένες κουζίνες στην Αθήνα, αλλά αυτό τον καιρό ethnic εστιατόρια, μικρά ή μεγαλύτερα, ανοίγουν σε κάθε γωνιά της πόλης. Η Αθήνα παρακολουθεί από κοντά τις παγκόσμιες τάσεις του πλανήτη με τα πιρούνια (ή τα chopsticks) σε ετοιμότητα και τα στόματα ανοιχτά.

Φαλάφελ στην πλατεία Βάθης, tortillas και burritos στο Γκάζι, κοτόπουλο ταντούρι στην Ερμού, noodles και ρύζι με άρωμα jasmine σχεδόν παντού. Όσο για την Απόλλωνος, αυτή πια είναι η δική μας China Town ανακατεμένη και με μπόλικο ινδικό κάρι.

Με τούτα και με εκείνα γίναμε και εμείς ξεφτέρια στα φαλάφελ, ξέρουμε απ’ έξω και ανακατωτά τις παραλλαγές της quesadilla, λυγάμε για ταϊλανδέζικο και ινδικές samosas. Και στο ψυγείο μας η φέτα και τα κολοκυθάκια έχουν πιάσει φιλίες με το αβοκάντο και τις jalapenos. Κι αλήθεια, ποιος ξεχνάει εκείνη τη διαφήμιση με τις γιαγιάδες που ανοίγουν φύλλο για... sushi;

Όπου να στρίψεις το μάτι σου ανοίγουν μικρά εστιατόρια που έχουν κάτι να σε μάθουν. Όχι πως το ethnic δεν δοξάζεται στα μεγάλα εστιατόρια και σε γκουρμέ πιάτα, αλλά οι κυρίαρχοι άξονές του θα είναι τα μικρομάγαζα και το street food. Με ξένους ιδιοκτήτες ή και αμιγώς ελληνικά, πάντα όμως με έναν ξένο στην κουζίνα, κάποιον που ξέρει από πρώτο χέρι τα μυστικά και τα μπαχάρια και μαγειρεύει αυθεντικές νοστιμιές της πατρίδας του.

Είναι ωραίο να ζεις σε μια πόλη που έχει μαζεμένες όλες τις κουζίνες του κόσμου. Και είναι ακόμα πιο ωραίο να ταξιδεύεις με το φαγητό. Είναι ταξίδι ανάλαφρο, χωρίς βαλίτσες, γιατί ό,τι χρειάζεσαι το έχεις μέσα σου. Και ό,τι χρειάζεσαι να δεις, το... γεύεσαι. Για να καταλάβεις τι ακριβώς εννοώ, φάε μια μπουκιά enchilada. Αν είναι «σωστή» θα καίει σαν διάβολος. Γιατί; Γιατί πολύ απλά οι Μεξικάνοι χρησιμοποιούν κατά κόρον και σε γενναίες ποσότητες τσίλι, έτσι ώστε να αντισταθμίζουν με κάτι πιο δυναμικό τη φτωχή καθημερινή τους διατροφή, που βασίζεται –ως επί το πλείστον– σε φασόλια και τορτίγιες. Και αυτό το έμαθες με μόλις μία μπουκιά. Και για να δεις πόσα ακόμη μπορείς να μάθεις, σου λέω πως πριν από 1.500 χρόνια (μπορεί και παραπάνω) οι Κινέζοι στρατιώτες είχαν για κράνος ένα τριγωνικό σιδερένιο καπέλο. Όταν πεινούσαν, το αναποδογύριζαν και εκεί στη μέση του πουθενά μαγείρευαν γρήγορα και αποτελεσματικά. Το wok μετράει τα χρόνια του από τότε και αυτό το καθιστά ένα από τα αρχαιότερα σκεύη μαγειρικής. Αυτά μου τα είπε ιδιοκτήτης κινέζικου εστιατορίου στην... Πανόρμου. Τι τον θες τον ταξιδιωτικό οδηγό, αφού μια βόλτα στο κέντρο της πόλης είναι αρκετή για να σου πει τα πάντα. Τα ethnic της Αθήνας, είναι τόσα, όσα και τα ταξίδια που ονειρεύεσαι. Ευτυχώς.


7 ethnic παντοπωλεία

Salamat Asian Supermarket (Κορινθίας 24 & Σεβαστουπόλεως, Αμπελόκηποι, 2107796766) Θα βρείτε προϊόντα από όλη την Άπω Ανατολή: Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Μαλαισία, Κορέα, Βιετνάμ, Κίνα. Από τσάι και μυρωδικά, μέχρι ψαρικά, γλυκά και κάθε λογής μπαχαρικά.

Γκάρο Παντοπωλείο - Delicatessen (Κονδύλη 10, Γλυφάδα, 2108945573) Ό,τι έχει σχέση με την Αρμενία και την κουζίνα της. Τυριά, αλλαντικά, όσπρια, σπιτικές αλοιφές, ακόμα και αρμένικο ψωμί.

La Tienda (Σεβαστουπόλεως 56, Αμπελόκηποι, 2107515740) Προϊόντα κυρίως από τη Λατινική Αμερική αλλά και κάποια από την Ασία. Από φύλλα μπανάνας, πράσινη παπάγια και φρέσκο πράσινο πιπέρι, μέχρι κόκκινες φακές, μαύρα, κόκκινα και πράσινα φασόλια και πολλά άλλα.

Χαλάμ Σάχμπα (Μηθύμνης 57, Αθήνα, πλατεία Αμερικής) Κάθε είδους αραβικές λιχουδιές, όπως λαχταριστά κεμπάπ, αραβικές πίτες, χυμοί από εξωτικά φρούτα, αιγυπτιακό ρύζι και καυτερές κόκκινες σάλτσες. 

Sri Lanka (Αργολίδος 40, Αμπελόκηποι, 211 7008013) Πικάντικα και αρωματικά μπαχαρικά, αλλά και προϊόντα από την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και την Κίνα. Θα βρείτε μέχρι κέτσαπ με μπανάνα από τις Φιλιππίνες. 

Μασίς (Μενάνδρου 24, 2105202659) Λιβανέζικο παντοπωλείο που δουλεύει επίσης ως φούρνος, αλλά και ως ζαχαροπλαστείο.

Ρωσικό-πολωνικό παντοπωλείο (Αρμοδίου 14, Βαρβάκειος) Δύο συμπαθέστατες Ρωσίδες θα σας προτείνουν διάφορα είδη από Ρωσία και Ουκρανία. Ανάμεσα στα άλλα θα βρείτε μπίρες, μαύρες και ξανθιές, φιλέτο σολομό, βουτυρόψαρο, αγριογούρουνο, μαύρο χαβιάρι.


Etnico

image

image

Όταν μιλάμε για ethnic μια στάση στην πιο χρωματιστή γωνία της Κολοκοτρώνη επιβάλλεται. Εδώ συναντιούνται νοστιμιές από τις τρεις γωνιές του κόσμου: Αραβία, Ινδία και Μεξικό δίνουν ραντεβού και βάζουν στόχο να σου φτιάξουν τη μέρα. Σπιρτόζες samosas, τραγανό φαλάφελ, πιπεράτο burrito, εξωτικές quesadillas, καλαμποκένια, υπέροχα nachos. Όλα αυτά φτιάχνονται ακολουθώντας τη γνώση και την εμπειρία των μεγάλων αδερφών Altamira (Κολωνάκι και Μαρούσι), τα εστιατόρια που άνοιξαν το δρόμο για την πολυεθνική κουζίνα. Στην ουσία στο Etnico βρίσκεις τα πιάτα του Altamira μεταμορφωμένα στη street food εκδοχή τους. Ακούσαμε ότι όπου να ’ναι θα σκάσουν μύτη και ζεστές σουπίτσες, ενώ για τις γιορτές διοργανώνει bazaar με χειροποίητα κοσμήματα, ρούχα και παπούτσια. Όσοι πιστοί χειροτέχνες προσέλθετε!

Κολοκοτρώνη 22 & Χαβρίου, 211 4113880, www.etnico.gr, fb: Etnico/Alternative Street Cuisine


Μεξικάνος

image

image

Κι αν έχεις ξαναφάει, quesadillas, chilaquiles (παστίτσιο αλά Μεξικό) και tortillas, σίγουρα δεν ήταν σαν του Μεξικάνου. Ο Victor είναι από τη Vera Cruz του Μεξικού και στην Ελλάδα τον έφερε ο έρωτας. Δεν ξέχασε όμως ούτε την πολυχρωμία, ούτε το φαγητό της πατρίδας του. Δευτέρα-Τετάρτη οι φοιτητές έχουν έκπτωση 15%, ενώ Δευτέρα-Πέμπτη μια κανάτα μαργαρίτα λεμόνι μαζί με μια μεγάλη taquiza (ποικιλία για 4 άτομα) έχει €35 (€55 αν αντί για μαργαρίτα προτιμήσεις μια φιάλη tequila blanco). Όπως καταλαβαίνεις, δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για να ζήσεις όλες τις μεξικάνικες φιέστες (dia de los Muertos, cinco de Mayo κ.ά.) στο φόρτε τους. Η επόμενη (La Candelaria) είναι στις 6 Ιανουαρίου. Φόρα το σομπρέρο σου και φύγαμε! 

Ιάκχου 8, Γκάζι, 210 3421142/ Ευδήλου 15, Ζωγράφου, 210 7716900, www.mexicanos.gr


Street Wok

image

image

Νόστιμο, γρήγορο, με φρέσκα υλικά και μαγειρεμένο αποκλειστικά στο wok. Το κινέζικο όπως το βρίσκεις μόνο στις υπαίθριες ασιατικές αγορές υπάρχει και στην Αθήνα, κατακτώντας όλο και περισσότερους fans. Η διαδικασία στο Street Wok είναι εύκολη, γρήγορη και απολαυστική. Πρώτα από όλα διαλέγεις τη βάση που θες (νουντλς, ρύζι, υπάρχει ακόμα και ένα veggie dish). Έπειτα προσθέτεις τα αγαπημένα σου υλικά (εδώ έχεις 12 επιλογές). Ολοκλήρωσε το δικό σου αριστουργηματικό πιάτο παντρεύοντάς το με τη σάλτσα της αρεσκείας σου (6 επιλογές). Τέλος, αφιέρωσε 2 λεπτά για να δεις την παραγγελία σου να ψήνεται στο γοκ και να γλιστράει στο υπέροχο, κατάδικό σου noodle Box. Απλό και τέλειο!

Πανόρμου 115Ζ, Αμπελόκηποι, 210 6911818 / Χαριλάου Τρικούπη 144, Νέα Ερυθραία, 210 6253560, www.streetwok.gr, fb: streetwok


Andaman

image

image

Στη συμβολή των οδών Αλόπης και Πυλάδου βρίσκεται τα τελευταία δύο περίπου χρόνια ένα επιβλητικό κατακόκκινο κτίριο που τραβά τα βλέμματα των περαστικών. Αυτό το κτίριο φιλοξενεί το Andaman – ένα παραμυθένιο χώρο που μοιράζεται καθημερινά την αγάπη του για την ταϊλανδέζικη κουζίνα. Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τις νήσους Andaman που βρίσκονται μεταξύ Ινδίας και Μιανμάρ παραπέμποντας ταυτόχρονα στη λέξη «αντάμωση», αφού εδώ ανταμώνουν οι φίλοι της ταϊλανδέζικης κουλτούρας. Τριανταεπτά διαφορετικά πιάτα συνθέτουν το μενού του που φέρει την υπογραφή της κυρίας Τικ. Πρόκειται για ταϊλανδέζικη κουζίνα με σπιτικές, τοπικές συνταγές, προσαρμοσμένη κάπως στον ευρωπαϊκό ουρανίσκο, με μειωμένη δηλαδή την ένταση των καρυκευμάτων. Μια επίσκεψη αρκεί για να «ταξιδέψει» κανείς σε εξωτικά μέρη αφού δεν έχει μείνει γωνιά του χώρου που να μην έχει διακοσμηθεί ανάλογα. Ένα τζάκι που έχει μεταμορφωθεί εικαστικά σε «ναό» μιας τοπική θεότητας, προστάτιδας του χώρου, έντονα χρώματα, ξυλόγλυπτα, μπαμπού και φυσικά το ανάλογο πολυνησιακό “tiki bar” που βρίσκεται στ’ αριστερά της εισόδου προσφέροντας εξωτικά signature cocktails με φρέσκα υλικά, διαμορφώνουν το περιβάλλον που σε συνδυασμό με τη μουσική και τις γεύσεις των πιάτων επιτυγχάνουν την τέρψη των αισθήσεων.

image

image

Αλόπης 65 & Πυλάδου 1, Κάτω Πετράλωνα, 211 2104939, www.andaman.gr, fb: andaman.gr


Taqueria Maya

image

image

Φανταστείτε ότι περπατάτε στους δρόμους του Μεξικό ή της Κούβας και θέλετε κάτι να τσιμπήσετε. Αυτό ακριβώς θα σας προσφέρει αυτή η πολύ ζεστή και καλαίσθητη Taqueria, η οποία προτείνει γεύσεις με αρώματα και χρώματα από τη Λατινική Αμερική. Πεντανόστιμα tacos και burritos, εξαιρετικό το cubano σάντουιτς με τρυφερό χοιρινό και τσιπς γλυκοπατάτας με jalapeno σος, ιδιαίτερη η σαλάτα με μαρούλι, κάκτο, φασόλια, salsa, τυρί και επιλογή από κρέας ή μανιτάρια, αξέχαστη η γλυκοπατάτα με το λουκάνικο. Το προσωπικό είναι πολύ εξυπηρετικό, οι μαργαρίτες φανταστικές, οι μουσικές latin, σε αυτή τη γωνιά που βρίσκεται στο κέντρο αλλά μακριά από τη βουή του και θα σας κάνει να νιώσετε ότι μόλις κάνατε ένα μικρό ταξίδι.

Πετράκη 10, Σύνταγμα, 211 2167081, www.taqueriamaya.com, fb: Taqueria MAYA


Guapa

image

Ένα πολύ ιδιαίτερο paella & cocktail bar που θα σας προτείνει κάποιες εξαιρετικές γεύσεις από την Ισπανία αλλά και τη Λατινική Αμερική. Οι παέγιες είναι για δύο και νοστιμότατες, όπως επίσης και τα ριζότα, ενώ θα απολαύσετε παραδοσιακά βραζιλιάνικα ορεκτικά αλλά και τη σαλάτα-ποίημα με σολομό. Οι μερίδες είναι πλούσιες, οι πρώτες ύλες προσεκτικά διαλεγμένες, οι τιμές πραγματικά προσιτές. Δίπλα στα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ θα βρείτε και την παραδοσιακή σανγκρία, σε ένα κατάστημα πολύ φιλικό, με εξυπηρετικό προσωπικό, στο κέντρο της πόλης, σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή τα ψώνια ή στη βραδινή σας έξοδο. Τα κοκτέιλ ή τη σανγκρία του μπορεί να τη συνοδεύσει κάποιος εκτός από μια παέγια (για δύο ), με καλαμάρια, γαρίδες, μύδια και κοτόπουλο, και με διαφορετικές μπρουσκέτες ή ριζότο, ενώ μουσικά παίζει να πετύχει από folk και soul μέχρι ισπανική κιθάρα και σαξόφωνο.

Νίκης 17, Σύνταγμα, 210 3253994, fb: Guapa Athens


Amigos

image

image

Αγαπημένες μεξικάνικες γεύσεις από ένα εστιατόριο πραγματικά ξεχωριστό όχι μόνο για τα πιάτα του, αλλά και για τον καλαίσθητο και γεμάτο χρώμα χώρο του και για την άψογη φιλοξενία του. Θα απολαύσετε παραδοσιακές γεύσεις, όπως τραγανά τάκος, λαχταριστά φαχίτας και φτιαγμένα στο χέρι μπουρίτος, όλα σε γενναιόδωρες μερίδες και με άριστες πρώτες ύλες, συνοδεύοντας με τεκίλες, μαργαρίτες, σανγκρία. Το Amigos έκλεισε τα 20 του χρόνια και κάνει δώρο σε δύο άτομα ένα 6ήμερο ταξίδι στο Μεξικό, με όλα τα έξοδα πληρωμένα (δείτε στην ιστοσελίδα του πληροφορίες), ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα τη γιορτάσει με ξεχωριστό τρόπο φέτος, καθώς καλεσμένοι του θα είναι τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου.

Κύπρου 65, Γλυφάδα, 210 8983167 / Μ. Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη, 210 9332220, www.amigos.gr


Καλίνκα Μαλίνκα

image

image

Ρώσικα χειροποίητα πιροσκί, με όλα τα υλικά να είναι φρέσκα και φτιαγμένα με αγάπη, όπως θα έκανε η μαμά στη Ρωσία. Οι συνταγές είναι όλες παραδοσιακές και θα απολαύσετε πιροσκί τηγανητά ή στο φούρνο, με 23 διαφορετικές γεύσεις, όπως με γέμιση από μοσχαρίσιο κιμά, πατάτα, λουκάνικο, μανιτάρια, φέτα, κοτόπουλο και άλλα πολλά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Θα απολαύσετε ακόμη αυθεντική ρώσικη σαλάτα, εξαιρετικά γλυκά πιροσκί με μήλο, παπαρούνα, πραλίνα φουντούκι ή τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος με φρούτα του δάσους, ενώ όλα αυτά μπορείτε να τα συνδυάσετε με εξαιρετικό καφές 100% Arabica.

Σόλωνος 81, 210 3388358 / Σταδίου 27, 210 3388358, www.kalinka-malinka.gr/el/


Not Just Falafel

image

image

image

Εξαιρετικό μεσανατολίτικο streed food, τόσο για τους μυημένους σε αυτές τις γεύσεις όσο και για εκείνους που περνούν από το κέντρο και θέλουν να κάνουν μια δοκιμή – η οποία σίγουρα θα τους ενθουσιάσει. Απολαυστικά φαλάφελ (ρεβιθοκεφτέδες), πεντανόστιμα κίμπε, που είναι οι κεφτέδες της Ανατολής με κιμά και πλιγούρι απ’ έξω και καβουρδισμένο κιμά με κουκουνάρι από μέσα, σις ταούκ με μαριναρισμένο στήθος κοτόπουλου, όλα αυτά σε σάντουιτς ή σε τεμάχια. Προσθέστε και τις ολόφρεσκες σαλάτες φάτους, ταμπουλέ, χούμους και μουχαμάρα, με πικάντικες ή όχι σος, και έχετε μία πλήρη εικόνα από το χρώμα και τις μυρωδιές της Μέσης Ανατολής. Οι πρώτες ύλες είναι άριστης ποιότητας, οι μπίρες και τα αναψυκτικά ελληνικά, θα το βρείτε ανοιχτά καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τις 12 το βράδυ, Παρασκευή και Σάββατο έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, Κυριακή έως τις 10 το βράδυ. Ιδανικό για μια ξεχωριστή γευστική στάση στο Σύνταγμα, κάνει και delivery.

Ρόμβης 16 & Περικλέους, Σύνταγμα, 210 3211393, fb: Not Just Falafel


Microu Lee

image

image

image

Όταν στρίψεις από την πλατεία Εξαρχείων στη Στουρνάρη, θα το δεις. Θα το έχεις παρατηρήσει κι αν έχεις περάσει τον τελευταίο μήνα από την Τσαμαδού στον Πειραιά.Εκεί υπάρχει πάντα ένα μπουλούκι κόσμου. Μιλάνε, γελάνε και τρώνε. Όπα! Τι καταπληκτικό είναι αυτό που τρώνε; Noodles με μοσχάρι γάλακτος, μανιτάρια σιτάκε και τρυφερά φασολάκια, καντονέζικο ρύζι, παραδοσιακό κινέζικο burger που σε κάνει να λιώνεις και τόσα ακόμα, όλα τους μαγειρεμένα με τέτοιο τρόπο που δημιουργούν παραλήρημα γεύσης. Δεν είναι όμως μόνο οι εξωτικές γεύσεις που δημιουργούν τον χαμό στο τοσοδούλικο μαγαζάκι με το (ευφυέστατο!) όνομα Microu Lee, είναι και οι τιμές. Από τη μία τα πάντα μαγειρεύονται μπροστά στα μάτια σου (και μάλιστα από χαμογελαστούς σεφ), με φρέσκα υλικά που έχουν αγοραστεί το ίδιο πρωί. Από την άλλη όμως, οι μερίδες ξεκινάνε από €1,90 με το ακριβότερο πιάτο του καταλόγου μετά βίας να σκαρφαλώνει στα €4,90. Ε, ναι. Πώς να μην το λατρέψεις μετά;

Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, 210 3800672 / Τσαμαδού 64, Πειραιάς, 210 4175966, fb: Microulee

Δειτε περισσοτερα