
Ο Στόλος ο πολεμικός είναι ένα μικρό, γλυκύτατο ταβερνάκι που έφτασε στ’ αυτιά μου μετά πολλών επαίνων: εξαιρετικοί μεζέδες, πολύ χαμηλές τιμές. Δεν είναι καιρός να τα αφήνει κανείς κάτι τέτοια, σκέφτομαι, και μια και δυο κατηφορίζω στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Στόλος έχει «αράξει» στα στενά της Δραπετσώνας, πίσω και σε απόσταση αναπνοής από τα πασίγνωστα κεμπαπτζίδικα του Καράμπαμπα. Έχει δυο πρασιές με λουλουδικά απ’ έξω, γλομπάκια κι ένα παλιό τρίκυκλο στολισμένο – σε φτιάχνει από την είσοδο. Μέσα έχει ζεστή, «παλιακιά» ατμόσφαιρα, απλό ντεκόρ και ήσυχα χρώματα, παλιές ταμπέλες –ντοματάκια Κύκνος και κονιάκ Βότρυς– να το στολίζουν. Μια μεγάλη συλλογή από βαπόρια, φρεγάτες και θωρηκτά, φτιαγμένα στο χέρι από παλιούς ναυτόδικους, κρεμασμένα στους τοίχους, δίνουν στο χώρο ταυτότητα ναυτική και χαρίζουν στην ταβέρνα το όνομά της.
Το μεγάλο παλιό ψυγείο με την τζαμαρία, με το που μπαίνεις, δίνει μια πρώτη γεύση της κουζίνας, ο κατάλογος συμπληρώνει τα υπόλοιπα. Υπάρχουν λοιπόν πολλά ψαρικά αλλά και πολλά κρεατικά, εγώ 2-3 φορές που έχω πάει δεν λέω ακόμη να ξεκολλήσω από τους θαλασσινούς μεζέδες και να περάσω στα μπιφτέκια, λουκάνικα, συκώτια σχάρας, παντσέτες, τηγανιές. Υποκύπτω ξανά και ξανά στα εξής: Ταραμοσαλάτα σε μεγάλο μπολ στολισμένη με ροζ πιπέρια, γαύρο μαρινάτο, σαρδέλες σχάρας πάνω σε ψημένο ψωμί με ψιλοκομμένη ντοματούλα, γιουβέτσι θαλασσινών με σαφράν, εξαιρετικό μπακαλιάρο μετά ή άνευ σκορδαλιάς, γόνο καλαμαριού τηγανητό, ομοίως εξαιρετικό, μύδια αχνιστά, χοχλιούς γιαχνί, με μπόλικο κρεμμυδάκι και φρέσκια ντομάτα, αυτό το τελευταίο μην το παραλείψετε, είναι μεγάλης νοστιμιάς. «Συγκινητική» στιγμή είναι ότι πολλά από τα εδέσματα, μεταξύ των οποίων και οι χοχλιοί αλλά και οι σπιτικές τηγανητές πατάτες, έρχονται σε πιάτο βαθύ σούπας (παλιακού τύπου, όπως και όλη η «art de la table») και μάλιστα ξέχειλο, οι μερίδες χορταίνουν και τον ίδιο τον Στόλο τον Πολεμικό! Υπάρχει χύμα καλό κρασί, πολλά τσίπουρα και ούζα, για ετικέτες δεν ρώτησα καν.
Το σέρβις είναι εξαιρετικό και… δραπετσωνίτικο, ο Γιώργος, που είναι και ο ένας από τους ιδιοκτήτες, έχει τον τρόπο του να σε «ζεσταίνει» και να σε βάζει με τη μία στο κλίμα της χαλαρής, ανεπιτήδευτης ταβέρνας του. Στα γλυκά έχει κάτι επίσης καταπληκτικό, παγωτό καϊμάκι «όπως παλιά», που έρχεται με γλυκό βύσσινο και μπόλικα αμύγδαλα, έχω φίλη «γκουρμέ» και γλυκατζού που φτάνει μέχρι εδώ μόνο και μόνο γι’ αυτό. Τις Παρασκευές και τα Σάββατα θα συναντήσεις και ορχήστρα – μπουζούκι, μπαγλαμάς και τραγούδι σε ήπιους τόνους. Οι τιμές ακόμα και αν παραγγείλεις τα άπαντα δεν ξεπερνούν τα 15, άντε 20 ευρώ. Είναι ανοιχτά κάθε μέρα, μεσημέρι - βράδυ, και ναι, συστήνεται ανεπιφύλακτα. Κλειστά Δευτέρα, Κυριακή μόνο μεσημέρι.
Ο Στόλος ο Πολεμικός, Εθνικής Αντιστάσεως 29-31, Δραπετσώνα, 210 4632.597
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Οι αναγνώστες μας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επέλεξαν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Δείτε το αποτέλεσμα
Η Ιταλία προσγειώθηκε στη Μαυρομιχάλη
Συνέντευξη με τον σύμβουλο γαστρονομίας του Master Chef και ιδιοκτήτη δύο επιτυχημένων αθηναϊκών εστιατορίων
Ο βίος και η γλυκιά πολιτεία ενός εμβληματικού ζαχαροπλάστη
Ποιος είπε ότι το fast food δεν μπορεί να είναι υγιεινό;
Μεξικό, Γαλλία, Ιταλία ή Ιαπωνία; Πού προτιμάς να φας;
Μία νέα πρόταση από τα ξενοδοχεία 5 αστέρων της Costa Navarino
Μια προσωπική ιστορία: όλα εκείνο το βράδυ λειτούργησαν με αυτό τον οικείο τρόπο που έχουν οι φίλοι
Ήξερες οτι τα χορτοφαγικά πιάτα σε χορταίνουν;
Λατρεύουμε το street food κι έχουμε πολλούς λόγους γι’ αυτό
«Ανακρίναμε» τον ανατρεπτικό σεφ Ηλία Σκουλά και μάθαμε τι θα μας ταΐσει στο ολοκαίνουργιο burger spot της Γλυφάδας
Το street food που θα δοκιμάσεις εδώ δεν είναι ούτε απλοϊκό, ούτε συνηθισμένο
Γκουρού, εξπέρ, λάτρης και μύστης των κρασιών του κόσμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.