Θεματα

Εκδρομές με αφορμή το κρασί

Το οινοποιείο της οικογένειας Καραμήτρου βρίσκεται στη Θεσσαλία, δίπλα στην πανέμορφη Λίμνη Ν. Πλαστήρα

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 371
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18295-39946.jpg

Το οινοποιείο της οικογένειας Καραμήτρου βρίσκεται στη Θεσσαλία, δίπλα στην πανέμορφη Λίμνη Ν. Πλαστήρα, και φτιάχνει με τις πιο σύγχρονες μεθόδους υψηλής ποιότητας κρασιά, σε ελεγχόμενα περιορισμένες ποσότητες. Η οικογένεια, με πρώτη τη κυρία Γιαννούλα Καραμήτρου (η «Κυρά της Λίμνης»), μας περιμένει για να μας μυήσει στη γευσιγνωσία του κρασιού, στον κόσμο της γεύσης και των αρωμάτων.

To βασικό τους προϊόν είναι το «Μαύρο Μεσενικόλα» (Π.Ο.Π.) που διατίθεται στην ελληνική αγορά με την ετικέτα «Μεσενικόλα», αλλά και άλλα 6 κρασιά από τις ποικιλίες Syrah, Chardonnay, Cabernet, Λιμνιώνα, Ροδίτη, Μπατίκι και Ασύρτικο. Ξεχωριστά είναι και τα «Πολίχνης Οίνος» (Λευκό, Ερυθρό), «Από δυο χωριά» (Ροζέ, Ημίξηρο), «Μέλισμα», «Κυρά της Λίμνης» και «Δυο Φεγγάρια». Όλα έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μπορούμε να τα βρούμε σε επιλεγμένες κάβες σε όλη την Ελλάδα ή να τα προμηθευτούμε από το ηλεκτρονικό κατάστημα (www.messenikolaswines.com).

Για επισκέψεις:  24410 95250, giorgoskaramitros@yahoo.gr


n

Καινούργιο από τον Μανουσάκη!

Σκαρφαλωμένοι σε υψόμετρο 600 μ. στο δρόμο, λίγο πριν φτάσεις στα Λευκά Όρη βρίσκονται οι αμπελώνες της εξαιρετικής οινοποιίας Μανουσάκη. Ξεκίνησαν με μόλις 20 στρέμματα το 1993, πρωτοφυτεύοντας τέσσερις ποικιλίες: τη λευκή Roussanne και τις ερυθρές Syrah, Mourvedre και Grenache. Σήμερα η συνολική έκταση του αμπελώνα έχει φτάσει τα 135 στρέμματα, έχουν προσθέσει στη συλλογή και την κρητική ποικιλία Βοδιάνο και παράγουν 50.000 φιάλες κρασιού το χρόνο. Ένα απ’ τα κρασιά τους, το πολυποικιλιακό κόκκινο κρασί Nostos Alexandra’s βγαίνει στην αγορά λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ένα κρασί με βαθύ ρουμπινί χρώμα από τις ποικιλίες Syrah, Mourvedre και Grenache που χαρμανιάζουν μαζί, έχει έντονα φρουτένια αρώματα φράουλας, μαύρου κερασιού και μούρου και είναι το ιδανικό συνοδευτικό κρασί για ψητά και κρέας κατσαρόλας.

 


Χρήσιμα tipsγια το κρασί

Ποιο κρασί ταιριάζει με τι

Ορεκτικά: ελαφρά, μαλακά, λευκά κρασιά

Θαλασσινά: λευκά ξηρά

Φτερωτό κυνήγι: μαλακά, κόκκινα

Τριχωτό κυνήγι: πλούσια κόκκινα

Άσπρα κρέατα: ελαφρά, λεπτά, κόκκινα

Κόκκινα κρέατα: κόκκινα πλούσια κρασιά

Τυριά: ξηρά λευκά, ροζέ, ελαφρά κόκκινα

Γλυκά-φρούτα: ευωδιαστά λευκά κρασιά

Οι σημαντικότερες ελληνικές ποικιλίες κρασιών

Λευκά Ασύρτικο: από τα εκλεκτότερα λευκά σταφύλια, κυρίως από τη Σαντορίνη, μεταλλική, γήινη στη γεύση, με υψηλή οξύτητα που τη διατηρεί όσο ωριμάζει

Μαλαγουζιά: με αρώματα που της προσδίδουν οι ώριμες ποικιλίες βερίκοκου και ροδάκινου

Μοσχοφίλερο: εξαιρετικές ποικιλίες αρωματικών σταφυλιών

Κόκκινα Αγιωργίτικο: πλούσιο σε γεύση και άρωμα, βαθύ χρώμα, παλαιωμένο

Ξυνόμαυρο: η ελληνική απάντηση στο pinot noir

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ