Θεματα

Πένες

Το chilli παραμένει το hot υλικό της γαστρονομίας.

Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 342
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι χρειαζόμαστε 400 γρ. πένες ή φαρφάλες ● 250 γρ. μπρόκολο (μόνο τις κορυφές)● 1 ξεφλουδισμένη και σχεδόν λιωμένη σκελίδα σκόρδο ● 1 καθαρισμενο ξερό κρεμμύδι ● 1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι ● ½ κ.κ. νιφάδες chili (όχι σκόνη) ● 3 κ.σ. κουκουνάρι ● 5 κ.σ. ελαιόλαδο ● 3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

Πώς το φτιάχνουμε Βράζουμε την πάστα σε αλατισμένο νερό, ενώ σε μια μικρότερη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε το μπρόκολο με το κρεμμύδι για περίπου 4΄. Αφαιρούμε το κρεμμύδι και σουρώνουμε το μπρόκολο. Λιώνουμε ελαφρά με ένα πιρούνι το μπρόκολο, ρίχνουμε το σκόρδο, το χυμό από το μισό λεμόνι και στο τέλος προσθέτουμε τις νιφάδες chilli, τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε. Στραγγίζουμε την πάστα και τη ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα μαζί με 1 κ.σ. περίπου από το νερό που έβραζε και ρίχνουμε επάνω το «πέστο» μπρόκολου, μαζί με το χυμό από το υπόλοιπο λεμόνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και σερβίρουμε. 

Μάθε ιστορία Μέχρι πρόσφατα οι ιστορικοί δυσκολεύονταν να προσδιορίσουν με ακρίβεια από πού κρατάει η σκούφια της καυτερή κόκκινης πιπεριάς chilli του γένους Capsicum. Τα μικρά κόκκινα chilli ήταν δύσκολο να διατηρηθούν και έτσι τα αρχαιολογικά ευρήματα ήταν σπάνια. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ανακαλύφθηκαν υπολείμματα 6.000 ετών στην κοιλάδα Tehuacan του Μεξικού και 4.000 ετών στο Περού. Επιβεβαιώνεται έτσι η άποψη ότι είναι γηγενές φυτό της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Στην Ευρώπη το έφεραν ο Κολόμβος και οι Ισπανοί θαλασσοπόροι. Αν και υπάρχει μεγάλο debate, πιστεύεται ότι οι Πορτογάλοι μετέφεραν φορτία chilli στις Ινδίες κι από εκεί εξαπλώθηκε στην Ασία. Το γεγονός πάντως είναι ότι το chlli με τον ερχομό του προκάλεσε μια mini επανάσταση στην ευρωπαϊκή κουζίνα της εποχής. Τον 18ο αι. το συναντάμε σε πολλές συνταγές και ιδιαίτερα στα πιάτα της βικτοριανής Αγγλίας. Το chilli από τότε παραμένει το hot υλικό της γαστρονομίας

Σκονάκι Για περισσότερη γεύση καλύτερα να καβουρδίσουμε σε χαμηλή φωτιά τα κουκουνάρια, πρέπει όμως να τα κουνάμε συνέχεια γιατί καίγονται εύκολα.

Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας    

jenniestav@yahoo.com