Θεματα

Στον κόσμο του ούζου

Για πρώτη φορά το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ανοίγει το αποστακτήριό του στο ευρύ κοινό

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κανένας Έλληνας δεν μπορεί να φανταστεί το καλοκαίρι του χωρίς ούζο. Μια ταβέρνα δίπλα στο κύμα, καρό άσπρο-μπλε τραπεζομάντιλο, μεζέδες που μοσχοβολάνε ιώδιο, στα σκοινιά ολόγυρα να λιάζονται τα χταποδάκια και μια μεγάλη παρέα να τσουγκρίζει ποτήρια ξέχειλα με το πιο μυρωδάτο ελληνικό απόσταγμα. Αν δεν είναι αυτή η πεμπτουσία του ελληνικού καλοκαιριού, τότε ποια;

image

Όλοι έχουμε τις αγαπημένες μας ετικέτες. Και το ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι αναμφίβολα μία από αυτές. Ξεκίνησε την ιστορία του το 1894 όταν ο Ισίδωρος Αρβανίτης από το χωριό Πλωμάρι της Λέσβου (που δικαίως θεωρείται η πατρίδα του ούζου, μιας κι εδώ ξεκίνησε να παράγεται το δημοφιλές απόσταγμα ήδη από τον 19ο αιώνα) έβαλε στόχο να δημιουργήσει το καλύτερο ούζο στον κόσμο. Ταξίδεψε πολύ, δοκίμασε πολλές συνταγές, και κατέληξε σε μία. Είναι αυτή που αγαπάνε οι Έλληνες περισσότερα από 120 χρόνια τώρα.

Για πάνω από έναν αιώνα η μυστική αυτή συνταγή τηρείται κατά γράμμα. Χωρίζεται σε δύο μέρη και το κάθε της μέρος το γνωρίζει από μνήμης, μόνο ένα άτομο της αποσταγματοποιίας. Η συνταγή φυλάσσεται ολόκληρη στο χρηματοκιβώτιο του αποστακτηρίου.

image

image

Δεν είναι το μόνο μυστικό που κρύβεται στο θρυλικό αυτό αποστακτήριο. Λίγη υπομονή και θα τα ανακαλύψεις όλα…Για πρώτη φορά εδώ και 120 χρόνια, το αποστακτήριο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, για να μας γνωρίσει τον μαγικό του κόσμο. Στο χωριό Πλωμάρι, στη μέση ενός υπέροχου ελαιώνα που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, ο καθένας που περνάει την πύλη του αποστακτηρίου αρχίζει ήδη να βιώνει μια μοναδική εμπειρία.

image

image

Στο μουσείο ούζου «Ο Κόσμος του Ούζου» θα μάθεις τα πάντα για την ιστορία του εθνικού μας ποτού, θα ακολουθήσεις τα χνάρια του Ισιδώρου Αρβανίτη για την αναζήτηση των ιδανικών υλικών, θα αγγίξεις τις πρώτες ύλες, θα παρακολουθήσεις από κοντά και βήμα προς βήμα όλη τη διαδικασία της απόσταξης, που γίνεται ακόμα με τον παραδοσιακό τρόπο. Στο τέλος θα έρθει η στιγμή που περίμενες. Η στιγμή που θα δοκιμάσεις το εκλεκτό, από 100% απόσταξη Oύζο Πλωμαρίου μέσα από μια αξέχαστη εμπειρία γευσιγνωσίας. Αυτός είναι ένας λόγος από μόνος του για να επισκεφθείς φέτος τη Λέσβο.

image

image

Όμως καλύτερα από εμάς, τα λέει ο ίδιος ο Ισίδωρος Αρβανίτης…

Info

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη- Σάββατο: 10:00-15:00, Κυριακή 09.00-14.00. Έναρξη ξενάγησης κάθε ώρα.

Είσοδος: 2 € (περιλαμβάνεται οργανωμένη ξενάγηση και γευσιγνωσία)

Ξεναγήσεις για άνω των 20 ατόμων κατόπιν συνεννόησης.

Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης. Ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση.

Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι, Λέσβος, 2252031450, www.theworldofouzo.gr