Θεματα

Μπορεί η νηστεία να είναι νόστιμη;

Το καινούργιο βιβλίο της Ντίνας Νικολάου έχει νηστίσιμες συνταγές, να γλείφεις τα δάχτυλά σου!

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
123906-277892.jpg

Στο μυαλό μας νηστεία σημαίνει άνοστο φαγητό, απαγορευμένοι καρποί, στέρηση και αποχή από όλα τα αγαπημένα μας πιάτα. Σωστά; Όχι πια. Το καινούργιο βιβλίο της Ντίνας Νικολάου ήρθε να τα ανατρέψει όλα αυτά.

Η γνωστή σεφ μπορεί να έχει σπουδάσει στις πιο διάσημες γαστρονομικές σχολές του Παρισιού, να έχει μπει στα σαλόνια μας μέσα από τις πετυχημένες της μαγειρικές εκπομπές, να έχει δοκιμαστεί μέσα από το ελληνικό εστιατόριο που άνοιξε στη Γαλλία και το γαλλικό που άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες στην Ελλάδα. Καμία από όλες αυτές τις διαδρομές όμως δεν γέννησε την ιδέα του καινούργιου της βιβλίου. Αντίθετα η νοστιμιά των νηστίσιμων συνταγών είχε φωλιάσει καιρό πριν στο γευστικό της υποσυνείδητο, την εποχή που σε ένα σπίτι της ελληνικής επαρχίας η γιαγιά της «μαγείρευε όσπρια σε χίλιες δυο παραλλαγές», όπως εξομολογείται και η ίδια στον πρόλογο.

Ξεφυλλίζοντας, θα συναντήσεις του κόσμου τις συνταγές, πλούσιες και όλες τους νηστίσιμες, χωρισμένες σε εννιά χορταστικές κατηγορίες: ορεκτικά και μεζέδες, αλοιφές και σαλάτες, πίτες και τάρτες, ψάρια και θαλασσινά, ρύζια και ζυμαρικά, λαχανικά και λαδερά, σούπες και όσπρια, κεράσματα και γλυκά, ενώ στην τελευταία, κατηγορία σε περιμένουν οι «θησαυροί απ’ το κελάρι». Συνολικά θα βρεις 114 συνταγές που πείθουν και το πιο δύσπιστο στομάχι ότι η νηστεία κρύβει στις ρίζες της μια μεγάλη νοστιμιά.

*Το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου, «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Τιμή: €18.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ