113500-252646.jpg
Θεματα

Sandwich City

Τα καλύτερα σαντουιτσάδικα της πόλης.

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το «σάντουιτς με παστράμι» είναι τελευταίας δεκαετίας – κανένας δεν ήξερε το παστράμι στα 70s, και για τα 90s έχω αμφιβολίες. Τα σάντουιτς φτιαχνόντουσαν με ψωμί, τυρί, ζαμπόν, μέχρι και με Σβαν. Όταν βγήκε το Βιτάμ το άλειβαν όλοι με φτυάρια, εκτός από το «17» στη Βουκουρεστίου που έφτιαχνε υπέροχο σάντουιτς τόνο-μαγιονέζα. Στα 80s, λέμε. Δεινόσαυροι.

Ένιγουεϊ, το παστράμι βρήκε το δρόμο του στα αθηναϊκά σάντουιτς, που είναι ατελείωτα, για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Από το κλασικό, φθηνό «ψωμί-κασέρι-ζαμπόν» μέχρι το σύνθετο και όχι-φθηνό υπερ-γκουρμεδιάρικο χιλιοψαγμένο και πολυπροχώ σάντουιτς. Στην πρώτη κατηγορία είναι τα σάντουιτς που φτιάχνουμε οι μαμάδες, με ψωμί Καραμολέγκος, Κρις Κρις ή Ελίτ. Στη δεύτερη κατηγορία… είναι πολλά μαγαζιά, η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα του σάντουιτς. Ενώ παλιά ήτανε του σουβλάκι, για να καταλάβετε την εξέλιξη: οι φέτες ή φρατζόλες ψωμιού με ή χωρίς γλουτένη, ολικής, καλαμποκιού, κριθαριού, γουατέβα υλικού, με άλλα γουατέβα υλικά μέσα, απολαυστικά σαν διαφήμιση αναψυκτικού… είναι πια το αγαπημένο σνακ του Αθηναίου. Περνάει που περνάει των παθών του τον τάραχο, να μην τσιμπήσει μια υπερπαραγωγή στην ελεύθερη ώρα του;

image

Αυθεντικόν, Φωτό: Θανάσης Καρατζάς/Athens Voice

Και τώρα, σόρι, αλλά αισθάνομαι σαν τα ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ άρθρα που γράφονται για γκουρμεδιές στο χέρι, πρωτοποριακούς συνδυασμούς ψωμιού με τσέλιγκα και το καταραμένο παστράμι να γυαλίζει ανάμεσα στα όλο και πιο κομπλικέ υλικά σαν το Βόρειο Σέλλας: ε, όχι. Το σάντουιτς το τρως επειδή πεινάς και είσαι στο δρόμο, με όχι πολλά λεφτά. Μία στις τόσες, την τσιμπάς την γκουρμεδιά με αλμυρίκια Κομοτινής, κρόσσια και γραβιέρα εξωτικής βραχονησίδας. Την πληρώνεις κι όλας, επειδή σε έχει φάει η περιέργεια/η φίλη που σου προξενεύει ένα σάντουιτς-σκουληκομερμηγκότρυπα. Αλλά σε γενικές γραμμές… επιστρέφεις στο κλασικό.

image

Guarantee, Φωτό: Θανάσης Καρατζάς/Athens Voice

Όχι; Δεν επιμένω. Αγαπημένα σάντουιτς φτιάχνει το «Guarantee». Τα τυριά, καπνιστά κρέατα, ψωμάκια και αλείμματα είναι απλά και αρωματικά, ελληνικά, συνδυασμένα με τόλμη και χωρίς τίποτε το fake. Οι τιμές είναι πολύ καλές, λιγότερο από αυτό που περιμένεις για ένα υγιεινό πλην όμως μπαμπατζάνικο σάντουιτς (από 3 ευρώ ανάλογα τι βάζεις μέσα…).

Στην κατηγορία «μπαμπατζάνικα» με κεφαλαία είναι τα σάντουιτς στο «Καρότσι του γιατρού»: χορταίνεις με ένα τρίτο του χάμπουργκερ. Το «Βρώμικος κόσμος» φτάνει για μια μικρή παρέα φοιτητών, και το hot dog (€1,50) είναι οικονομική λύση άμα δεν θέλεις να φας ντε και καλά ένα βόδι με το κάρο του. Για το «Καρότσι», τσεκάρετε το «Comedy Lab» – ό,τι και να σας πω είναι λίγο, οι άνθρωποι έχουνε γυρίσει ταινία, τύφλα να ’χει ο «Τιτανικός». Στην ίδια κατηγορία («μάσα για ξενύχτηδες») είναι το «Αυθεντικόν», με τεράστια πλην όμως οικονομικά σάντουιτς-μαξιλάρες σουβλακίων και τηγανητο-πατατο-βουναλάκια που τραβιούνται μετά από τρελό ξενύχτι/ποτό από όλες τις ηλικίες. To «Everest» δεν χρειάζεται εισαγωγή (σταθερή αξία), αλλά έχει εκσυγχρονίσει το μενού του με θεαματικά σάντουιτς, ειδικά στην κατηγορία κλαμπ, εκτός που τα ζουμερά μπέργκερ είναι ολόκληρα γεύματα… αν και το τοστ-σάντουιτς-παντόφλα, το γνωστό και ως «παραδοσιακό», με τα-πάντα-και-τη-θεία-σου-μαζί μέσα, παραμένει το καλυτερότερο για αργά το βράδυ μετά από ξενύχτι. Δοκιμάστε το σε πολύσπορο φρατζολάκι, σούπερ, κάνει και καλό στην υγεία.

image

image

Καρότσι του γιατρού, Φωτό: Θανάσης Καρατζάς/Athens Voice

Κι ο «Βενέτης» έχει μπει στο σαντουιτσο-χορό με πολύ σουξέ: φιλοτεχνεί από στάνταρ (μπαγκέτες διαφόρων χρωμάτων με ατελείωτα υλικά στη γέμιση) μέχρι εξεζητημένα – το ψωμί-με-δύσκολο-όνομα-(φόλγκενμπροτ;) π.χ. είναι τέλειο, σε σάντουιτς με γαλοπούλα ή σολομό.

image

Just Made 33, Φωτό: Θανάσης Καρατζάς/Athens Voice

Μοντέρνο, με ωραίες ιδέες και νόστιμα σάντουιτς with a twist είναι το «Just made 33» που μαζεύει πιτσιρικάδα, είναι hip και γνωστό για τα «melted» σάντουιτς (με καραμελωμένο κρεμμύδι…). Το ασορτί «Big mouth» φτιάχνει το υπέροχο «street gourmet», ένα σάντουιτς που είναι ακριβώς αυτό που λέει και κάτι παραπάνω. Και τα δύο μαγαζιά είναι πολύ μούσι-τατουάζ-χαλκάς, με φαντασία και φρεσκαδούρα. (Με πόσο μπρίο κατάφερα να μη γράψω το καταραμένο «trendy» όμως, ε;)

image

image

Big Mouth, Φωτό: Θανάσης Καρατζάς/Athens Voice

Άλλου τύπου, λίγο εστέτ, είναι το «San Francisco» του οποίου ο ιδιοκτήτης έζησε πολλά χρόνια στο (έλα!) Σαν Φρανσίσκο αυτοπροσώπως και φτιάχνει αριστουργηματικά σάντουιτς αφιερωμένα σε διάφορες περιοχές της πόλης. Και, ναι, ένα από τα σάντουιτς με παστράμι είναι το καλυτερότερο, αν και το «αβοκάντο-μπέικον» έχει πολύ σουξέ. Το μαγαζί είναι μικρό, σικ, οι τιμές καλές και οι γεύσεις, όχι «αμερικάνικες» αλλά μια εξευρωπαϊσμένη, εξευγενισμένη εκδοχή της Αμερικής…

image

image

Σαν Φρανσίσκο, Φωτό: Θανάσης Καρατζάς/Athens Voice

Τι είναι τελικά το παστράμι; Καπνιστό παστό κρέας – καπνίζεται για 2-3 μέρες, μετά βράζεται, μετά αχνίζεται, σε κρούστα από πιπέρι, κόλιανδρο και άλλα μυστικά υλικά. Μη φανταστείτε ότι το ξέρω από μακρινή πατρίδα, το διάβασα στο site του «Katz’s deli», διάσημου νεοϋορκέζικου deli/παστραματζίδικου. Το παστράμι είναι εθιστικό, όχι μόνο όταν το τρως αλλά και όταν το γράφεις – κολλάς με ατέλειωτες επαναλήψεις, ίσως επειδή είναι όντως νόστιμο το ρημάδικο. Και τώρα που το συνηθίσαμε, καθόλου ψευτίκουε…


Metropolis Sandwich

Τα καλύτερα της γαστρονομίας σε δυο φέτες ψωμί (και τι ψωμί!)

image

image

image

Κομψό, αστραφτερό και μοντέρνο, το Metropolis έχει την πατέντα στα μοναδικά σάντουιτς με αγνά υλικά σε πεντανόστιμους συνδυασμούς. Μέσα σε λίγους μήνες έχει γίνει διάσημο για τα υπερ-γκουρμέ σάντουιτς, ανοιχτά ή κλειστά, με ιδιαίτερα υλικά, ιδέες και συνδυασμούς – το 80% των αλλαντικών και τυριών του είναι ελληνικά, με ένα 20% εκλεκτά ιταλικά προϊόντα. Υπάρχουν σάντουιτς όπως π.χ. το «carpaccio από entrecote σε φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί με άρωμα λευκής τρούφας» (€4,50) ή ο «σπιτικός σολομός που μαρινάρεται 3 ημέρες σε φρεσκοψημένο πολύσπορο ψωμί» (€4,80), που ξεπερνάνε τη λογική του σάντουιτς και κινούνται στο χώρο της υψηλής κουζίνας. Το Νο 1 στην προτίμηση του κόσμου είναι το «Rib Eye με καπνιστό τυρί Μετσόβου και σάλτσα εστραγκόν» (€6,20) – κάτι που θα περίμενες να βρεις σε ακριβό εστιατόριο ή ξενοδοχείο.

image

Το «Metropolis» είναι όμορφο μαγαζί, μπορείς να καθίσεις να φας με την ησυχία σου με μια μπίρα (Septem π.χ.) ή ένα ωραίο κρασί το μεσημερο-απόγευμα-βραδάκι, κι αν σε φέρει ο δρόμος σου, μια και κόψαμε τους πληθυντικούς, να δοκιμάσεις ένα σάντουιτς με πικάντικο παστράμι γαλοπούλας ή μοσχαριού, ή πεντανόστιμο ψαρονέφρι με καραμελωμένα κρεμμύδια, ή σαντουιτσάκια με ψητά λαχανικά και Κατίκι Δομοκού. Ή νοστιμότατο μπέργκερ μοσχαρίσιο με κασέρι Βόλου. Όλα είναι σούπερ ποιότητας (τα ψωμιά είναι χειροποίητα από τους καλύτερους φούρνους της Αθήνα – must το ζυμωτό με προζύμι λευκό ή πολύσπορο), αναβαθμίζεται το ίδιο το concept του σάντουιτς μέσα από τη φαντασία του μαγαζιού… Εκτός που μπορείς να παραγγείλεις, surmesure, σάντουιτς με ό,τι συνδυασμό σού καπνίσει – τα προϊόντα είναι από μικρούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα (και τα αλλαντικά χωρίς γλουτένη). Οι τιμές είναι μια χαρά (€3,50-6,80) και η εξυπηρέτηση φιλική, γρήγορη και άψογη – ειδικά αν είσαι αναποφάσιστος και αναρωτιέσαι τι ταιριάζει με το σολομό σου σε γαρνιτούρα, σε μυρωδικό ή σε σάλτσα… Όλα φτιάχνονται μπροστά σου αλλά με ένα τηλεφώνημα μπορούν να έρθουν να σε βρουν όπου κι αν είσαι. Στα οπωσδήποτε του πρωινού τα χειροποίητα μπριοσάκια με τυρί και αλλαντικό επιλογής σου. Βουλής 9-11, 2103222122, fb Metropolis Sandwich


Everest

Το θρυλικό sandwich των Εverest έγινε ακόμα καλύτερο

image

image

Έχει σταθεί δίπλα σου σε κάθε μικρή ή μεγάλη λιγούρα. Μαζί έχετε περάσει χαλαρά απογεύματα και πρωινά γεμάτα ενέργεια. Τα μεσημέρια σού λείπει περισσότερο από ό,τι συνήθως. Τις νύχτες το σκέφτεσαι και το στομάχι σου γουργουρίζει. Πίστευες ότι το sandwich των everest δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερο. Και μετά έμαθες για το zesto…

image

Εδώ, οι all time classic αγαπημένες γεύσεις μπλέκονται με νέες, ολόφρεσκες προτάσεις για να σε παρασύρουν σε ένα γευστικό κόσμο που δεν γνωρίζει σύνορα. Δηλαδή, στις ήδη αμέτρητες επιλογές έρχονται να προστεθούν κι άλλα ακόμα πιο ωραία, πρωτότυπα συστατικά για να φτιάξουν το ιδανικό zesto sandwich για κάθε στιγμή και διάθεση της ημέρας.Έτσι, έχεις τώρα να διαλέξεις ανάμεσα σε μια ανανεωμένη ποικιλία 10 διαφορετικών ψωμιών (θα βρεις από Ciabatta και Panini μέχρι Mezzaluna), 11 αλλαντικών (μεταξύ των οποίων προσούτο, γαλοπούλα fouantre και ψητό χοιρινό με μυρωδικά ή ζαμπόν μπούτι καπνιστό), αλλά και 12 τυριών που ξεκινούν από το μανούρι και το καπνιστό τυρί και φτάνουν μέχρι τα flakes παρμεζάνας και το blue cheese!

image

Κάπου εδώ το μυαλό σου έχει ήδη αρχίσει να κάνει γευστικούς υπολογισμούς και εσύ αναρωτιέσαι πώς θα τα καταφέρεις να διαλέξεις ανάμεσα σε τόσα και τόσα (κι άλλα τόσα) υλικά. Μα γι’ αυτό υπάρχει το έμπειρο προσωπικό των everest, που θα σου προτείνει τη χορταστικότερη επιλογή ανάλογα με την ανάγκη και τα γούστα σου!Και όταν φτιάξεις το κατάδικό σου zesto, απόλαυσέ το στον ανανεωμένο σε look and feel χώρο του everest. Τα ζεστά χρώματα, η σύγχρονη αισθητική και οι ξύλινες επιφάνειες φτιάχνουν μια ιδανική ατμόσφαιρα για να γευτείς τις πιο νόστιμες everest εμπειρίες.


Βενέτη 1948

image

image

Όταν μιλάμε για σάντουιτς δεν γίνεται να αφήσουμε έξω από την κουβέντα το φούρνο Βενέτη. Ο φούρνος που συντροφεύει κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας, έχει μια νέα γευστική απάντηση στην ξαφνική λιγούρα μας. Στα Βενέτη 1948 λοιπόν θα βρεις μια νέα, μεγάλη ποικιλία από λαχταριστά σάντουιτς για όλες τις ώρες και όλα τα γούστα. Είσαι παραδοσιακός τύπος; Δοκίμασε το πολύσπορο με καπνιστό φιλέτο γαλοπούλας. Σου αρέσουν οι εκλεκτές γεύσεις; Το φόλβεν με σολομό είναι για εσένα. Πεινάς πολύ; Χόρτασε με τη Focaccia ceasar’s. Και αυτά είναι μόνο μια ιδέα. Δεκάδες σάντουιτς σε περιμένουν γεμισμένα με τα πιο αγνά και νόστιμα υλικά στον επόμενο φούρνο Βενέτη 1948.


Just Made 33, Ευαγγελιστρίας 33, 2155258062

Big mouth, Πραξιτέλους 10, 2103250449

Αυθεντικόν, Δεκελείας 8, Ν. Χαλκηδόνα

Γκαραντί, Βεΐκου 41, Κουκάκι

Το καρότσι του γιατρού, Μιαούλη 5-9

San Francisco, Κεραμεικού 99, 215 5512845

Everest, www.everest.com.gr

Βενέτης, www.fournosveneti.gr


Αρχική φωτογραφία: Metropolis Sandwich

Δειτε περισσοτερα