Θεματα

Η Αθήνα (δεν) μασάει

Mama Roux με Low & Slow και Nikkei με... nikkei

Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 542
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κάτι γίνεται στην πόλη, και πολλοί πολύ το συζητάμε. Η Αθήνα όλη την ημέρα τρέχει, δουλεύει, αγχώνεται, βλαστημάει την κρίση και μετράει φραγκοδίφραγκα, το βράδυ πατάει ένα κουμπί και τσουπ το αλλάζει το έργο. Σύσσωμη ξεχύνεται στους δρόμους, τρώει, πίνει και γλεντάει σαν να μην υπάρχει αύριο. Κοντά στα παλιά ανοίγουν και καινούργια που μας μεταφέρουν με ταχύτητα αστραπής ό,τι νέο συμβαίνει στον πλανήτη, όχι δηλαδή, μη νομίζει κανείς πως μπορούν να μας πτοήσουν κάτι παλιοκρίσεις. Μετρώντας λοιπόν κι εγώ τα ψιλά μου το πρωί και γλεντώντας το βράδυ είχα τη χαρά να βρεθώ σε δύο απ’ αυτά τα καινούργια και, ναι, πέρασα περίφημα.

Το Mama Roux του κέντρου (Αιόλου) είναι γνωστό και πολυσύχναστο. Πρόσθεσε στην επωνυμία του το South, κατέβηκε Γλυφάδα (που νομίζω πως το γλέντι εκεί το ξεκινάνε από το πρωί) και άνοιξε αδελφό εστιατόριο-μπαρ. Ο χώρος είναι μεγάλος, έχει βεράντα, ωραία διακόσμηση και αξιοπρόσεκτη μπάρα, είναι μια σταλιά πιο «αμπιγιέ» αλλά έχει και ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα. Στις multi ethnic γεύσεις προσθέτει νέες τάσεις γαστρονομίας, δηλαδή Barbecue Low & Slow, μαγειρική παράδοση των νότιων πολιτειών της Αμερικής. Ο σεφ του Βασίλης Σπόρος ταξίδεψε πολλά ταξίδια προς τα εκεί μέχρι να γίνει Southern BBQ Expert. Έφτιαξε ο ίδιος και έναν Smoker, «μηχάνημα» μαύρο και μεγάλο σαν οβίδα, για να καπνίζει και να ψήνει ταυτόχρονα σε χαμηλή φωτιά (120 βαθμούς-low) και για πολλές ώρες (έως και 10-slow). Φάγαμε καταπληκτικά πιάτα με κρεατικά, τρυφερά, ζουμερά και με υπέροχη καπνιστή γεύση όπως spare ribs, brisket, pullet pork, που συνδυάζονται με πατατοσαλάτα, γλυκοπατάτες, mac & cheese (μακαρονάκι κοφτό με σαλτσούλα) και άλλα. Ωραία ήταν και τα κοκτέιλ, Hurricane, Mint Julep και Sazerac, που με τα αρώματά τους σε φτάνουν Νότο θες δε θες.

image

image

Χαλασμός γινόταν ένα άλλο βράδυ που πέρασα από το καινούργιο Nikkei του Κολωνακίου. Ο χώρος είναι αριστούργημα, με κήπους «μυστικούς» και φωτιζόμενους, με τραπέζια φαγητού, μπάρες, τραπέζια με ψηλά σκαμπό, έχει δηλαδή όλα όσα μπορούν να σε φτιάξουν μια βραδιά, είτε πας για φαγητό είτε μόνο για ποτό και χάζι στον κόσμο – ο οποίος είναι πολύς, έχει κέφια, φλερτάρει (και, νομίζω, δεν μετράει τα φραγκοδίφραγκα). Η κουζίνα του σεφ Θάνου Στασινού ο οποίος μετέβη στη Βαρκελώνη για να φρεσκάρει τις γνώσεις του στη διεθνή τάση Nikkei –συνδυασμός περουβιανής και γιαπωνέζικης κουζίνας–, είναι νόστιμη, προσφέρει ceviche ψαριών με εσπεριδοειδή, τσιμπητά appetizers όπως ψωμάκια bao ban με papada (αλλαντικούλι), κοτόπουλο στον vulkano και χοιρινό στον josper για 12 ώρες (φούρνοι είναι αυτοί και για να σου εξηγήσω θέλω όλη την εφημερίδα), έχει γλυκοπατάτες –στ’ απάνω της τη βλέπω–, πατάτες yucca και πατάτες μοβ του Περού. Έχει κι εδώ τέλεια κοκτέιλ που επιμελείται ο Σπύρος Κερκύρας.

image

Να πάτε και στα δύο, είναι και όμορφα, και νόστιμα, και πολύ πολύ ζωντανά, έχουν και ευέλικτο μενού και διάθεση ώστε η βραδιά να σας στοιχίσει από €15 μέχρι όσο θέλετε να το φτάσετε.

Mama Roux South Λαζαράκη 26, Γλυφάδα, 2167004459, από το πρωί

Nikkei Λεβέντη 3, Κολωνάκι, 210 7239366, μόνο βράδυ, κάθε μέρα