Μοσχάρι στην κατσαρόλα με μπίρα
H original συνταγή είναι βελγική, ονομάζετε Carbonnades Flamandes και έχει ρίζες στην κουζίνα του Μεσαίωνα
Τι χρειαζόμαστε 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (κιλότο) σε χοντρά κομμάτια ● 60 γρ. βούτυρο ● 3-4 μεγάλα κρεμμύδια σε μέτριες ροδέλες ● ½ κ.σ. μαύρη ζάχαρη ● 500 ml μαύρη μπίρα ● 1 κ.σ. λευκό ξίδι ● 1 κ.σ. μουσταρδα ● 500 ml ζωμό βοδινού ● μαϊντανό ● 1-2 φύλλα δάφνης ● 1-2 κλωναράκια θυμάρι ● αλάτι-πιπέρι ● 1 τριμμένη φέτα λευκού ψωμιού ● ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
Πώς το φτιάχνουμε Με ένα σπάγκο δένουμε όλα τα μυρωδικά μαζί και φτιάχνουμε ένα μπουκετάκι. Σοτάρουμε το κρέας με το βούτυρο μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα. Μόλις γίνει, το βγάζουμε και το κρατάμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα με το βούτυρο και τα ζουμιά από το κρέας ρίχνουμε τα κρεμμύδια και σε χαμηλή φωτιά τα αχνίζουμε. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε για λίγο το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κρέας και κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα ώστε να ανακατευτούν τα κρεμμύδια με το κρέας. Ρίχνουμε την μπίρα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ξίδι, τη μουστάρδα και τα ψίχουλα του ψωμιού, το μπουκετάκι των μυρωδικών και το ζωμό (έτσι ώστε να σκεπάζει τα κομμάτια του κρέατος).Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 2-2½ ώρες. Ανακατεύουμε περιστασιακά, και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
Side dishes: Πατάτες πουρέ ή τηγανητές.
Σκονάκι Για πιο heavy εκτέλεση προσθέστε μερικές φέτες μπέικον και τσιγαρίστε τις πριν τα κρεμμύδια
Μάθε ιστορία H original συνταγή είναι βελγική, ονομάζετε Carbonnades Flamandes και έχει ρίζες στην κουζίνα του Μεσαίωνα. Η στενή σχέση των Βέλγων με την μπίρα χάνεται στους αιώνες και γι’ αυτό η χρήση της στις παραδοσιακές συνταγές δεν είναι έκπληξη. Η κυριαρχία της μπίρας στην κουζίνα των Βέλγων ξεκίνησε το 1950 και πιστώνεται στον εμπνευσμένο σεφ Raoul Morleghem. Από τότε μέχρι σήμερα το debate μεταξύ των γαστρονόμων για το ποια ετικέτα μπίρας αλλά και για το ποιο κομμάτι μοσχαριού είναι κατάλληλο για το πιάτο, συνεχίζεται.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας jenniestav@yahoo.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.