Θεματα

Μοσχάρι στην κατσαρόλα με μπίρα

H original συνταγή είναι βελγική, ονομάζετε Carbonnades Flamandes και έχει ρίζες στην κουζίνα του Μεσαίωνα

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 323
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10015-22821.jpg

Τι χρειαζόμαστε 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (κιλότο) σε χοντρά κομμάτια ● 60 γρ. βούτυρο ● 3-4 μεγάλα κρεμμύδια σε μέτριες ροδέλες ● ½ κ.σ. μαύρη ζάχαρη ● 500 ml μαύρη μπίρα ● 1 κ.σ. λευκό ξίδι ● 1 κ.σ. μουσταρδα ● 500 ml ζωμό βοδινού ● μαϊντανό ● 1-2 φύλλα δάφνης ● 1-2 κλωναράκια θυμάρι ● αλάτι-πιπέρι ● 1 τριμμένη φέτα λευκού ψωμιού ● ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Πώς το φτιάχνουμε Με ένα σπάγκο δένουμε όλα τα μυρωδικά μαζί και φτιάχνουμε ένα μπουκετάκι. Σοτάρουμε το κρέας με το βούτυρο μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα. Μόλις γίνει, το βγάζουμε και το κρατάμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα με το βούτυρο και τα ζουμιά από το κρέας ρίχνουμε τα κρεμμύδια και σε χαμηλή φωτιά τα αχνίζουμε. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε για λίγο το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κρέας και κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα ώστε να ανακατευτούν τα κρεμμύδια με το κρέας. Ρίχνουμε την μπίρα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ξίδι, τη μουστάρδα και τα ψίχουλα του ψωμιού, το μπουκετάκι των μυρωδικών και το ζωμό (έτσι ώστε να σκεπάζει τα κομμάτια του κρέατος).Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 2-2½ ώρες. Ανακατεύουμε περιστασιακά, και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Side dishes: Πατάτες πουρέ ή τηγανητές.

Σκονάκι Για πιο heavy εκτέλεση προσθέστε μερικές φέτες μπέικον και τσιγαρίστε τις πριν τα κρεμμύδια

Μάθε ιστορία H original συνταγή είναι βελγική, ονομάζετε Carbonnades Flamandes και έχει ρίζες στην κουζίνα του Μεσαίωνα. Η στενή σχέση των Βέλγων με την μπίρα χάνεται στους αιώνες και γι’ αυτό η χρήση της στις παραδοσιακές συνταγές δεν είναι έκπληξη. Η κυριαρχία της μπίρας στην κουζίνα των Βέλγων ξεκίνησε το 1950 και πιστώνεται στον εμπνευσμένο σεφ Raoul Morleghem. Από τότε μέχρι σήμερα το debate μεταξύ των γαστρονόμων για το ποια ετικέτα μπίρας αλλά και για το ποιο κομμάτι μοσχαριού είναι κατάλληλο για το πιάτο, συνεχίζεται.

Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας jenniestav@yahoo.com

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ