Resto

Γαρύφαλλο Κανέλλα, ένα κουτουκάκι κάπου στο Κουκάκι

Μυρωδιές Πόλης και Σμύρνης και μία ατμόσφαιρα που σε κάνει να περνάς αξέχαστα

62199-137574.jpg
Μαρία Αυγέα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
97205-194816.jpg

Τις προάλλες βρέθηκα στο Κουκάκι. Στα γνώριμα στέκια…Βεΐκου, πεζόδρομος Δράκου, πεζόδρομος Ολυμπίου… Σε ένα στενάκι στη Φαλήρου και Ζαν Μωρεάς κάναμε μία στάση… τα βλέμματά μας διασταυρώθηκαν. Δεν χρειάστηκαν πάνω από δύο λεπτά… ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Ο Δήμος και το μαγαζί του «Γαρύφαλλο Κανέλλα».

Ο Δήμος είναι από τη Δράμα και έχει καταγωγή από την Πόλη. Το μαγαζί του είναι ο ορισμός αυτού που λέμε «έντιμο φαγητό». Συνοδοιπόροι του σ’ αυτό η μαμά του που τον βοηθάει, η ζεστασιά που αποπνέει ο φιλόξενος χώρος του και φυσικά οι πολίτικες ρίζες του.

n

Μπαίνοντας, το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις είναι η μεγάλη βιτρίνα με τα «πολύχρωμα» φαγητά. Κάθε μέρα και διαφορετικό μενού. Κάθε μέρα και μία ή και περισσότερες πολίτικες συνταγές. Το μπορανί που δοκιμάσαμε ήταν από τα πιο ωραία πιάτα που έχω φάει. Καβουρδισμένος κιμάς με σέσκουλα και ρύζι και γιαούρτι από πάνω, το οποίο ανακατεύεται με το υπόλοιπο πιάτο και το απογειώνει. «Κάτι σαν το πολίτικο σπανακόρυζο» μας λέει ο Δήμος.

n

Ειδική μνεία οφείλω, βέβαια, και στους τσιγεροσαρμάδες του Δήμου και, φυσικά, μη ξεχάσω τον ανεπανάληπτο λαχανοντολμά του. Ένας τεράστιος λαχανοντολμάς στο φούρνο με κιμά και απλωμένα φύλλα από λάχανο. Πολύ έντονη γευστική εμπειρία. Τις μερίδες, αν είσαι με παρέα και θέλετε να δοκιμάσετε όσο περισσότερα πιάτα γίνεται, μπορείτε να τις πάρετε και μισές. Αν έχεις λαχταρίσει ένα μαγειρευτό, παίρνεις ένα τηλέφωνο από την προηγούμενη και κάνεις τα κουμάντα σου. Την επόμενη μέρα περνάς και παραλαμβάνεις τη μερίδα σου ζεστή και αχνιστή.

n

Κάθε Παρασκευή βραδάκι και τα σαββατιάτικα μεσημέρια θα βρεις στο μαγαζί ένα σαντούρι, ένα κανονάκι και μία κιθάρα να παίζουν κάτι υπέροχους σμυρνέικους σκοπούς. Και αν έρθεις στο κέφι –που πάντα έρχεσαι– σηκώνεσαι και χορεύεις, έτσι ακομπλεξάριστα μαζί με την υπέροχη μαμά του Δήμου που βάζει κι αυτή τη δική της μαεστρία και στην κουζίνα και στο χορό.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το ζεστό χαμόγελο του Δήμου που σε υποδέχεται πάντα με ενθουσιασμό και ζεστασιά. Παρότι ξυπνάει πάντα πολύ νωρίς το πρωί για να πάει να ψωνίσει τα πάντα φρέσκα του υλικά.

Ζαν Μωρεάς 28, Κουκάκι, 2109245332 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ