- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το ολοκαίνουργιο More Φίλings στο Κουκάκι είναι ένα εστιατόριο για να περάσεις καλά
Και να φας ακόμη καλύτερα…
More Φίλings: το άλλο μισό του bakery Φίλings είναι ένα νόστιμο εστιατόριο
Μπαίνω στη σάλα με το καλογυαλισμένο μωσαϊκό. Παρατηρώ τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, τα κεριά που φέγγουν πάνω τους, τη ζωή της οδού Αναστασίου Ζίννη που κυλά πίσω από τις μεγάλες τζαμαρίες. Από το ταβάνι κρέμονται κάτι ολόλευκα φωτιστικά, που μου θυμίζουν έντονα αερόστατα. Στην ανοιχτή κουζίνα ο σεφ Γιώργος Ζαχείλας τρίβει μπόλικη κεφαλογραβιέρα πάνω από ένα ξέχειλο πάτο με noodles. Με τυλίγει η ζεστασιά –της κουζίνας, του εστιατορίου, του αχνιστού φαγητού. Κι ανυπομονώ. Γιατί αυτό εδώ είναι ένα εστιατόριο που περίμενα καιρό να ανοίξει. Αν και η μισή του καρδιά χτυπά ήδη δύο βήματα παραδίπλα.
Το πρωί microbakery, το βράδυ bistro
Το Φίλings, το ζαχαροπλαστείο του pastry chef Αλέξανδρου Κόνιαρη που αγαπήσαμε στο Παγκράτι, στα μέσα του Νοέμβρη άνοιξε ξανά στο Κουκάκι. Αλλά όχι μόνο όπως το ξέραμε. Από το εργαστήριο της οδού Ανδρούτσου ξεφουρνίζονται καθημερινά μοσχοβολιστά καρβέλια ψωμί, κρουασάν, μπισκότα, βουτυρένια buns, φανταστικά γλυκά (εννοείται), και άλλα λαχταριστά προϊόντα bakery. Καθώς περνά η μέρα, όμως, ο φούρνος εξελίσσεται σε bistro (στον παρακείμενο χώρο επί της Αναστασίου Ζίννη), ο καφές δίνει τη σκυτάλη στο κρασί, οι φουρνιστές λιχουδιές παραχωρούν τη θέση τους σε εστιατορικά πιάτα, που η αλήθεια είναι ότι καίγομαι να δοκιμάσω. Το πρωί microbakery, το βράδυ bistro, αυτή είναι η ιδέα που είχαν ο σεφ Γιώργος Ζαχείλας, ο pastry chef Αλέξανδρος Κόνιαρης και ο επιχειρηματίας Βάιος Κορομηλάς.
Ένα μοναδικό μενού από τον σεφ Γιώργο Ζαχείλα
Από τις 9.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, τις ώρες, δηλαδή, που ο φούρνος είναι ανοιχτός, στη σάλα του More Φίλings είναι διαθέσιμα όλα τα προϊόντα του bakery, μαζί και κάποια πιάτα brunch. Από τις 18.00 και μετά, όμως, ο χώρος μετατρέπεται στο βασίλειο του σεφ Γιώργου Ζαχείλα. Ο οποίος και σου μαγειρεύει ένα μικρό μενού-συνώνυμο του comfort food. Αυτό που το κάνει πραγματικά ξεχωριστό (εκτός, βεβαίως, από το ταλέντο του σεφ) είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του ψήνεται στο josper. Πρόκειται για φούρνο που ψήνει με κάρβουνο, γεγονός που χαρίζει μια βαθειά νοστιμιά στο φαγητό. Και δεν καταλαβαίνεις τι πραγματικά σημαίνει αυτό, μέχρι να δοκιμάσεις τα ψητά καρότα με στρατσιατέλα, φουντούκι και σουμάκ. Ένα υλικό τόσο απλό όσο το καρότο ψημένο στο josper αποκτά άλλη διάσταση τελείως, σε συνδυασμό δε με την πλούσια στρατσιατέλα και το νόστιμο λαδάκι με σουμάκ που το περιχύνει, δημιουργεί ένα πιάτο τόσο νόστιμο που θες να το τρως κάθε μέρα. Για εμένα είναι το πρώτο πιάτο που πρέπει να παραγγείλετε στο More Φίλings. Αλλά όχι το μοναδικό.
Δεν μπορώ να σταματήσω να βουτάω μπουκιές ψωμιού (σ.σ. το ψωμί είναι, προφανώς, από το διπλανό bakery, οπότε πες του ένα ολόψυχο «ναι» όταν το συναντήσεις στον κατάλογο) μέσα στο λάδι από τα καρότα, μέχρι που μπροστά μου εμφανίζεται το flatbread. Με άγρια μανιτάρια (τρομπέτες και king oyster), σκόρδο και φασκόμηλο και τούτη την υπέροχη ζύμη, είναι από τα πιο νόστιμα που έχω φάει. Το μοσχαρίσιο ραγού που σερβίρεται μαζί με udon noodles και γενναιόδωρη ποσότητα κεφαλογραβιέρας είναι μια διαφορετική προσέγγιση, στα, ας πούμε, μακαρόνια με κιμά, που σίγουρα δεν θες να παραλείψεις. Τρώγοντας, απολαμβάνοντας με μισόκλειστα μάτια, ακούω την παρέα μου να λέει «Αυτός (σ.σ. ο Γιώργος Ζάχειλας) είναι μερακλής, εγώ στο λέω! Το βάζει και το πιπεράκι του και το αλατάκι του». Και ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Η πάπια με σος hoisin, gyoza, και πουρέ καρότου είναι ακόμη ένα πιάτο που με αφήνει άφωνη, κυρίως χάρη σε αυτά τα λεπτοδουλεμένα gyozas, τα πιο νόστιμα που έχω φάει στην Ελλάδα – τουλάχιστον!
Τα φανταστικά γλυκά του Αλέξανδρου Κόνιαρη
Τα περισσότερα εστιατόρια δεν τα πάνε και πολύ καλά με τα γλυκά τους. Αυτό δεν συμβαίνει όταν έχεις ένα pastry chef σαν τον Αλέξανδρο Κόνιαρη στο δυναμικό σου. Για τι να πρωτοπώ; Για το παγωτό πολύσπορου ψωμιού με πραλίνα σπόρων, financier καραμελωμένου ψωμιού και κρέμα anglaise; Για την τάρτα καραμέλας με (ε-ξαι-ρε-τι-κό) παγωτό αλατισμένης καραμέλας και τρούφα; Για αυτό το brie (ναι το τυρί!) με παγωτό φουντούκι, καμένο βούτυρο και μήλο, που ήταν η αποκάλυψη η ίδια; Ό,τι και να πω για τα γλυκά λίγο θα είναι. Μια που η συνοδεία μου ήταν λιτοδίαιτη, τα έφαγα όλα μόνη μου. Θα το έκανα ξανά.
Για να συνοδέψεις το φαγητό σου, υπάρχει μια πραγματικά πλούσια λίστα κρασιών, που έχουν δημιουργήσει οι sommelier Τάκης Μαύρος και Γιώργος Καραμπίνης, γεμάτη με δεκάδες επιλογές – αρκετές από αυτές και σε ποτήρι. Υπάρχουν και κάποιες μπίρες, όπως και cocktails από το Abstract, αν και νομίζω πως τα κρασιά έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό.
Θέλω να επιστρέψω στο More Φίλings για όλα τα παραπάνω και για αυτά που δεν δοκίμασα. Για το μοσχαρίσιο καβουρμά με αυγό και πίκλες που φτιάχνουν εδώ, όπως και για το (επίσης χειροποίητο) χοιρινό λουκάνικο που σερβίρεται με πουρέ πατάτας και σάλτσα μουστάρδας. Για τον ταραμά με chimichurri και αντζούγια, για την πατάτα οφτή με κυανό τυρί και λαρδί, για όλη την (καθόλου δεδομένη) φιλοξενία. Γιατί αυτός ο άνθρωπος μαγειρεύει απρόσμενα νόστιμα πιάτα, με έναν τρόπο που λίγοι μπορούν. Να χειροκροτήσω θέλω.
Αναστασίου Ζίννη 34 (More Φίλings) και Ανδρούτσου 27 (Φίλings), Κουκάκι, 210 9233637