25 εστιατόρια με ακαταμάχητη ελληνική κουζίνα

Το Καπλάνι: Η κρητική κουζίνα στην πιο αυθεντική της έκφραση

Εδώ και περίπου δέκα χρόνια o Μανώλης Ρωμανάκης, ιδιοκτήτης και μάγειρας, μαζί με τον Δημήτρη Σκαφίδα στην κουζίνα, υπηρετούν με συνέπεια την κρητική παράδοση

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Καπλάνι δεν χρειάζονται πολλά λόγια – μιλά η γεύση. Εδώ και περίπου δέκα χρόνια o Μανώλης Ρωμανάκης, ιδιοκτήτης και μάγειρας, μαζί με τον Δημήτρη Σκαφίδα στην κουζίνα, υπηρετούν με συνέπεια την κρητική παράδοση, αναδεικνύοντας την αξία της απλότητας, των εξαιρετικών πρώτων υλών και των ισορροπημένων συνδυασμών. Είναι μια κουζίνα που δεν επιδιώκει εντυπωσιασμούς. Προσφέρει όμως μερικές από τις πιο ζεστές και ανεξίτηλες γευστικές αναμνήσεις σε όσους αγαπούν το εξαιρετικό φαγητό.

Το καλοκαίρι που πέρασε η σάλα του ανακαινίστηκε – στο κέντρο της δεσπόζει πλέον η επιβλητική ελιά, σύμβολο ευζωίας, σταθερότητας και υψηλής ποιότητας. Αξίες που χαρακτηρίζουν κάθε πιάτο του Καπλανιού, το οποίο βραβεύτηκε για μία ακόμη χρονιά με το Gold Medal of Honor 2025.

Τι να δοκιμάσετε; Η αλήθεια είναι πως όλα –από ένα απλό πιάτο κρητικών τυριών έως τις πιο παραδοσιακές συνταγές– είναι υποδειγματικά. Ωστόσο, για μια αυθεντική μύηση στην κρητική μαγειρική, δοκιμάστε το Μαγγίρι το Σίζουμο: τα «ζυμαρικά του φτωχού» από τη Μεσσαρά, βρασμένα σε ζωμό ζυγουριού με ξεψαχνισμένο κρέας. Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί και η μοναδική χοχλιδομακαρονάδα, με κοχλιούς χωρίς κέλυφος, σιγομαγειρεμένους σε φρέσκια ντομάτα, κολοκυθάκι και μάραθο, σερβιρισμένη με ξηρό ανθότυρο. Από μια κρητική γευσιγνωσία δεν θα μπορούσε να λείπει το οφτό αρνί με χωριάτικες πατάτες, ενώ οι κρεατοφάγοι οφείλουν να τιμήσουν τη μοσχαρίσια κόντρα γάλακτος με ψητή πατάτα, γιαούρτι και βότανα. Μια σφακιανή πίτα με θυμαρίσιο μέλι και παγωτό κανέλα αποτελεί το ιδανικό φινάλε, ενώ η ενημερωμένη κάβα, γεμάτη κρητικούς οίνους και αποστάγματα, συμπληρώνει την εμπειρία. Με ανυπομονησία περιμένουμε τις χριστουγεννιάτικες προτάσεις του Καπλανιού.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ