25 εστιατόρια με ακαταμάχητη ελληνική κουζίνα

Καπάνι: Η βορειοελλαδίτικη κουζίνα βρήκε το στέκι της στο Μεταξουργείο

Ένα μοναδικό εστιατόριο που μαγειρεύει στα κάρβουνα και στον ξυλόφουρνο τα ωραία προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λευκά τραπεζομάντιλα και καλογυαλισμένο μωσαϊκό. Ακούγεται μουσική από βινύλιο (πάντα). Σχεδόν ασυναίσθητα πλησιάζεις τη βιτρίνα, πριν ακόμη βρεις τη θέση στο τραπέζι σου. Εδώ ξαποσταίνουν τυριά από όλη την Ελλάδα. Κάποια από αυτά τα γνωρίζεις καλά, κάποια άλλα δεν τα ξέρεις καν. Στη μύτη σου φτάνουν λαχταριστές μυρωδιές: κρέας που σιγοψήνεται, φασόλια που μαγειρεύονται, καβουρμάς που τσιτσιρίζει στο τηγάνι.

Μα, σε ποιον γαργαλιστικό γευστικό παράδεισο έχεις μπει; Στο Καπάνι, ένα νόστιμο σύμπαν που, από ένα άξαφνο γύρισμα της τύχης, εμφανίστηκε στο Μεταξουργείο, να μας μαγειρεύει όλα τα καλούδια της Βόρειας Ελλάδας. Ο ιδιοκτήτης, Κωστής Χρηστάκης (τον ξέρουμε από τον δημοφιλή Πρίγκιπα των Εξαρχείων), έχει καταγωγή από τη Φλώρινα, το ίδιο και ο παιδικός του φίλος, ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας, που πρωτοστατεί στην κουζίνα, από όπου ξεπετάγονται και οι φωτιές.

Γιατί στο Καπάνι το μαγείρεμα γίνεται αποκλειστικά στα κάρβουνα και στον ξυλόφουρνο. Το μενού αλλάζει συχνά (υπάρχουν, άλλωστε, και πολλά πιάτα ημέρας), αλλά πάντα περιλαμβάνει προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας: φασόλια Πρεσπών, μπέικον από τα Γιαννιτσά, πιπεριές Φλωρίνης φυσικά (να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το άιβαρ που φτιάχνουν με αυτές). Πολλά λαχταριστά θα βρεις και όλα θα τα ευχαριστηθείς – ιδανικά μαζί με ένα ποτήρι από την πλούσια συλλογή φυσικών κρασιών που διαθέτει το Καπάνι. Όλα αυτά τα ωραία μπορείς να τα απολαύσεις και στο κελάρι του μαγαζιού – απαραίτητη η κράτηση.

Extra tip: Πριν φύγεις, πέρνα μια βόλτα και από το υπόγειο για να χαζέψεις τον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί για πώληση κι ακρόαση δίσκων βινυλίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ