Resto

Το Ergon μόλις άνοιξε Taverna στην Ερμού

Και έχει μενού ελληνικό με έμφαση σε ψαράκια και θαλασσινά

Ελένη Ψυχούλη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Taverna Ermou είναι ολοκαίνουργια και είναι μια ακόμη γευστική πρόταση από το Ergon

Από το 2008 που το Ergon ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη αναβιώνοντας ένα παλιό μπακάλικο με όλα τα νεωτεριστικά καλούδια της εγχώριας παραγωγής, τα έργα του έχουν τρανέψει και γιγαντωθεί. Για την ακρίβεια, έχει εξελιχθεί σε έναν τεράστιο μηχανισμό με παρακλάδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ξενοδοχεία, ντελικατέσεν, πολυχώρους, φούρνους κυρίως, όμως, εστιατόρια. Πάνω απ’ όλα, το Ergon είναι η συγκεκριμένη αισθητική της Ergon Atelier, ένας μοντέρνος και ευφυής σχεδιασμός για μια ελληνική παράδοση που συσκευάζει την σαρδέλα ή το ούζο, σε περιτύλιγμα που άνετα μπορεί να ξεχωρίσει σε ένα, ας πούμε, σύγχρονο Μουσείο Σχεδιασμού. Αυτό σκέφτομαι, όσο περιεργάζομαι τις συσκευασίες αλλά και τα άσπρα-μπλε σκεύη που αναπαράγουν την σταυροβελονιά της παράδοσης σε πιάτα και καράφες, στο μικρό μπακάλικο που σε υποδέχεται στην ολοκαίνουργια Taverna Ermou. Τα θέλω όλα.

Και το ελαιόλαδο και το αλάτι και τα ζυμαρικά και τις ελιές και τα κεραμικά και τα σκεύη και τα υπέροχα τάματα -δεν υπάρχει πιο ωραία ιδέα για ένα δώρο με άποψη ελληνική. Όλα μυρίζουν ακόμη φρεσκάδα και νωπή μπογιά, ο κόσμος το περιεργάζεται περνώντας από μπροστά, ψάχνοντας να καταλάβει τί κρύβεται πίσω από την ξύλινη πόρτα που σε επιστρέφει πίσω σε ένα αστικό, αριστοκρατικό παρελθόν. Με λίγες λέξεις δεν μπορείς να εξηγήσεις τί συμβαίνει στο καινούργιο αυτό project της Ερμού. Καφές, πρωινό, ταβέρνα, μια αίθουσα κουκλίτσα, ανοιχτή κουζίνα, μπακάλικο, μπαρ, μια πριβέ μικρή αίθουσα, μια πίσω αυλή και από πάνω, το ξενοδοχείο που ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής αλλά ολοκληρώνεται οσονούπω.

Taverna Ermou, το νέο εστιατόριο του Ergon

Παλιοί μπουφέδες, ασπρόμαυρο καρό πάτωμα, μαρμάρινα τραπέζια και ξύλινες καρέκλες καφενείου, λευκά φρέσκα λουλούδια στα βάζα, λευκά μπουλ στρογγυλά φωτιστικά, λεπτομέρειες από χρυσό και χαλκό, όλα αναπαράγουν το αστικό καφενείο της Ομόνοιας και του κέντρου του 19ου αιώνα. Μαζί, σου προτείνουν να αναπαράγεις και εσύ τη χαλαρή του διάθεση, να έρθεις με το πάσο σου, να χουζουρέψεις με έναν ελληνικό καφέ. Μετά να παραγγείλεις το ουζάκι σου ή ένα από τα πολλά τσίπουρα του μενού ή να εστιάσεις στην ειδική κατηγορία που συγκεντρώνει όλες τις καλές νέο-ρετσίνες της επικράτειας ή ακόμη, να θυμηθείς τα παλιά, με ένα κανελάτο λικέρ τεντούρα από την Πάτρα και ένα λουκουμάκι.

Τα περισσότερα προϊόντα της κουζίνας προέρχονται από τους μικρούς παραγωγούς που συνεργάζονται με το Ergon, οπότε μπορεί να σου θυμίσει και μια άτυπη μπακαλοταβέρνα. Στα ορεκτικά της οποίας θα βρεις όλα τα κλασικά και αγαπημένα του μεζέ της ταβέρνας, λιγάκι προσαρμοσμένα σε μια πιο νέα δημιουργικότητα. Έχει τηγανητό καλαμαράκι και χόρτα, έχει τηγανητά κολοκυθάκια και τονολακέρδα, πατάτα τηγανητή κομμένη στο χέρι και τζατζίκι. Αλλά τα ντολμαδάκια σερβίρονται σε σουβλάκι που πριν έχει περάσει ελάχιστα από τη σχάρα ενώ και η μαρινάτη με ελαιόλαδο και λεμόνι τσιπούρα σε προσγειώνει περισσότερο στην era του ceviche. Το πολύ ωραίο, σπιτικό, προζυμένιο ψωμάκι με τη λαδορίγανη και οι σπιτικές πιτούλες από φύλλο γιούφκα, πάνε γάντι με τη ζεστή μελιτζανοσαλάτα, τη λευκή ταραμοσαλάτα με το κρίταμο, την ελιοσαλάτα αλοιφή και την τυροκαυτερή με το τονισμένο μπούκοβο. Αν θελήσεις να προσπεράσεις την κλασική χωριάτικη, μπορείς να κατευθυνθείς σε μια ποικιλία από ψητά λαχανικά, με πατάτα Περού, ολόκληρο παντζάρι, γλυκοπατάτα, μπρόκολο, ολόκληρο καροτάκι και κουνουπίδι που γλασάρεται μέσα σε μια ιδιαίτερη σος από χαρουπόμελο και μουστάρδα ή να δοκιμάσεις την αθηναϊκή, που φτιάνεται με μουσταρδάτη, σπιτική μαγιονέζα.

Οι σπεσιαλιτέ της Taverna Ermou

Το μενού έχει μια πολύ δελεαστική κατηγορία με τις σπεσιαλιτέ, οι οποίες θα τραβήξουν την προσοχή σου. Ξεχωρίσαμε το γιουβέτσι με την καβουρόψυχα, με το ντοματένιο, μελωμένο κριθαράκι που περνά από τον φούρνο και στο σερβίρισμα μπαίνει πάνω του το καβουράκι που έχει μαριναριστεί σε λάιμ. Και τη μακαρονάδα με θαλασσινά, με μπουκατίνι άψογα στο al dente τους, δεμένα σε μια σος με βούτυρο, λεμόνι και πλούσιο μαϊντανό και στην οποία η θάλασσα εκπροσωπείται με φρέσκα μύδια και μπουκίτσες ψαριού. Έχει και φιλεταρισμένο μυλοκόπι με δεμένο λαδολέμονο ενώ η μακαρονάδα μόνο με κρεμμύδι και ντομάτα, σε γυρνάει πίσω στις λιτές μακαρονάδες της γιαγιάς και της παράδοσης.

Θα βρεις και μπακαλιάρο σκορδαλιά και πετάλι λαβράκι και ψητή παντρεμένη σαρδέλα. Το Ergon στο μενού του Taverna φλερτάρει έντονα με τη θάλασσα και αν αναρωτιέστε ποιος μαγειρεύει, πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται και εδώ ο Παναγιώτης Ξάνθης, αυτό το άξιο παιδί από τη Θεσσαλονίκη που σφραγίζει κάθε Ergon μενού. Από τα γλυκά, ξεχωρίσαμε την έντονα πορτοκαλένια πορτοκαλόπιτα, την πανακότα με μέλι, κερήθρα, ξηρούς καρπούς και γλυκό του κουταλιού σε διακριτικές και ισορροπημένες δόσεις, το προφιτερόλ που δεν είναι το κλασικό αλλά μια πιο σεράνο, δημιουργική εκδοχή του παλιού, πολίτικου προφιτερόλ. Τις εντυπώσεις στο μάτι κλέβει η κρεμ μπρουλέ, που δεν έχει καμμιά σχέση με τη γαλλίδα συνονόματη. Πάνω σε πάγο, η φλούδα μισού λεμονιού γίνεται σκεύος και φιλοξενεί μια ευχάριστη κρέμα που καίγεται με το φλόγιστρο.

Συνοπτικά, το Taverna έρχεται να δώσει μια πρόταση αστικού πολιτισμού με άψογο σέρβις μέσα στην πιο τουριστική καρδιά του Μοναστηρακίου, εκεί όπου ως τώρα ο πεινασμένος δεν είχε άλλη διέξοδο από το σουβλάκι, το κλασικό ταβερνάκι και πολλές χαμηλής ποιότητας επιλογές για τον τουρισμό της μάζας. Με το διπλανό του Liystor, το Μοναστηράκι αποκτά ένα νέο προφίλ που ελπίζω να εξελιχθεί σε πιάτσα περιωπής.

Ερμού 98, 2160007440