- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μόστρα: Στην κουζίνα της σεφ Αναστασίας Μπέκα, στη Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, για μεζέδες, θαλασσινά και κρεατικά.
Ένα υπέροχο τσίπουρο από την Αράχωβα ονόματι Βασιλιάς ρέει στα ποτήρια μας, όταν καταφθάνει μια ωραιότατη, γευστικότατη, απαλότατη (λες και μαλάκωναν την υφή της όλη νύχτα οι πιο δεξιοτέχνισσες υφάντρες) άσπρη χειροποίητη ταραμοσαλάτα, που της πρέπουν πολλά μπράβο. Μαζί με την τηγανιά χταπόδι με σόγια σος, μπαλσάμικο και κοκκινοπράσινες πιπεριές που, ενώ θυμίζουν ασιατικό πιάτο, βγάζουν από μέσα τους μια Ελλαδάρα ως το κόκκαλο, τα πρώτα πιάτα που δοκιμάζουμε στο Μόστρα δικαιώνουν την ιδέα της σεφ Αναστασίας Μπέκα να στήσει, πλην άλλων, και μια κορυφαία κατάσταση από μερακλήδικους τσιπουρομεζέδες.
Μπερεκέτια και γούστα χρυσά, αφού Μόστρα στα αρχαία ελληνικά αποκαλούσαν το κουτάλι, Μόστρα όμως στην Ιταλία αποκαλούν και τη βιτρίνα. Το καλύτερο! Το φάτσα κάρτα άριστο και όμορφο και το λανασαρισμένο ενώπιόν σου. Εδώ, όμως, είναι Μόστρα Χαριλάου, το εκλεκτό μεζεδοπωλείο που η Θεσσαλονίκη το συζητάει εξαιτίας μιας σεφ που… τα σπάει. Ο παστός κολιός της, χάρη σε άλλη μια καταπληκτική της σύλληψη να τον μοστράρει στο πιάτο με βουτυράκι για συνοδευτικό, η μοσχαρίσια γλώσσα με σος ταρτάρ (ένα ποίημα επίσης), όπως και οι πατάτες baby που τις σερβίρει σοτέ με φρέσκο βούτυρο και καπνιστό ελαφρώς πικάντικο λουκάνικο, προκαλούν στην παρέα μου ενθουσιασμό και κατάσταση πανδαισίας.
Η οσπριοσαλάτα της με ψητό θράψαλο και χταποδάκι αρπαγμένο επί τούτου, όπως και τα αχνιστά της μύδια είναι για πολλά μπράβο. Σντρο για τη βουβαλίσια μπουράτα της με παντζάρια και υπογραφή Οικογένεια Γιάννη Μπέκα, μιας οικογένειας εξπέρ στην παραγωγή βουβαλίσιων προϊόντων.
Τα πιάτα της σκορπίζουν ευωχία και προλογίζουν επάξια την αλλαγή του ποτού μας. Ένα προβηγκιανό ροζέ Domaine de la Rouviere που προσγειώνεται στο τραπέζι μας, οίνος θεσπέσιος, ευτυχεί να ατακάρεται από την κρεατοφαγική ολκής που τον ακολουθεί. Το πρόβειο ανατολίτικο κεμπάπ της με τραγανιστές πιτούλες και η καραμελωμένη παντσέτα της με πουρέ γλυκοπατάτας και σάλτσα από το ζουμάκι της, είναι δυο πιάτα που εκτόξευσαν τη φήμη του Μόστρα, με αποτέλεσμα το κόζι μεζεδοπωλείο της Αναστασίας Μπέκα να υποδέχεται κόσμο από όλες τις άκρες της Θεσσαλονίκης. Αναμενόμενο!
Με σπουδές στη Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική Σχολή του Παρισιού και, αφού εργάστηκε στη γαλλική πρωτεύουσα, η Αναστασία μετακόμισε νοτιότερα στην Περπινιάν, στα γαλλοϊσπανικά σύνορα για περισσότερη σπουδή και δράση. Όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη πέρασε από τον διάσημο Κρητικό και λίγο αργότερα το Κοσέρ του κέντρου, με εξειδικευμένη (το λέει και η λέξη) Εβραϊκή γκουρμίτα.
Το Μόστρα το άνοιξε το περασμένο φθινόπωρο με μια πολύ συγκεκριμένη επιθυμία: να κάνει ένα μεζεδοπωλείο που να καταργεί τα διλήμματα και, είτε στο κρέας είτε στο ψάρι, να σκοράρει τελειότητες. Μεγάλο πράγμα να τρως παρέα με τη σεφ. Η κουβέντα πέρα από τα θαυμαστικά για το χρυσό χέρι της πηγαίνει στα του Άρη Θεσσαλονίκης, μιας και μιλάμε για μια φανατική σαπόρτερ της ομάδας ποδοσφαίρου και μπάσκετ αλλά και χορηγό της γυναικείας ομάδα βόλεϊ, ή τα παλιά καλά σουτζουκάκια του Ρογκότη και το αξεπέραστο μπιφτέκι του Σαλλιάρη κάποτε στην Τρίγλια και τη Θέρμη.
Για το τέλος ένας σιμιγδαλένιος χαλβάς με παγωτό, σερμπέτικος, αισθηματίας και ψημένος στην εντέλεια, μοίρασε συγκίνηση αλλά και υπόσχεση για την κατά το δυνατόν συντομότερη επιστροφή στο τραπέζι της. Αναστασία Μπέκα, μεζεδοπωλείο Μόστρα, Χαριλάου: μεγάλες στιγμές, απίθανη κουζίνα, φίνα σεφ, τα σέβη μας!
Μόστρα, Μυστακίδου 22, Χαριλάου, 2310 316162
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος στο rooftop του ξενοδοχείου Athens Was κάνει θαύματα
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.