- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μόστρα: Στην κουζίνα της σεφ Αναστασίας Μπέκα, στη Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, για μεζέδες, θαλασσινά και κρεατικά.
Ένα υπέροχο τσίπουρο από την Αράχωβα ονόματι Βασιλιάς ρέει στα ποτήρια μας, όταν καταφθάνει μια ωραιότατη, γευστικότατη, απαλότατη (λες και μαλάκωναν την υφή της όλη νύχτα οι πιο δεξιοτέχνισσες υφάντρες) άσπρη χειροποίητη ταραμοσαλάτα, που της πρέπουν πολλά μπράβο. Μαζί με την τηγανιά χταπόδι με σόγια σος, μπαλσάμικο και κοκκινοπράσινες πιπεριές που, ενώ θυμίζουν ασιατικό πιάτο, βγάζουν από μέσα τους μια Ελλαδάρα ως το κόκκαλο, τα πρώτα πιάτα που δοκιμάζουμε στο Μόστρα δικαιώνουν την ιδέα της σεφ Αναστασίας Μπέκα να στήσει, πλην άλλων, και μια κορυφαία κατάσταση από μερακλήδικους τσιπουρομεζέδες.
Μπερεκέτια και γούστα χρυσά, αφού Μόστρα στα αρχαία ελληνικά αποκαλούσαν το κουτάλι, Μόστρα όμως στην Ιταλία αποκαλούν και τη βιτρίνα. Το καλύτερο! Το φάτσα κάρτα άριστο και όμορφο και το λανασαρισμένο ενώπιόν σου. Εδώ, όμως, είναι Μόστρα Χαριλάου, το εκλεκτό μεζεδοπωλείο που η Θεσσαλονίκη το συζητάει εξαιτίας μιας σεφ που… τα σπάει. Ο παστός κολιός της, χάρη σε άλλη μια καταπληκτική της σύλληψη να τον μοστράρει στο πιάτο με βουτυράκι για συνοδευτικό, η μοσχαρίσια γλώσσα με σος ταρτάρ (ένα ποίημα επίσης), όπως και οι πατάτες baby που τις σερβίρει σοτέ με φρέσκο βούτυρο και καπνιστό ελαφρώς πικάντικο λουκάνικο, προκαλούν στην παρέα μου ενθουσιασμό και κατάσταση πανδαισίας.
Η οσπριοσαλάτα της με ψητό θράψαλο και χταποδάκι αρπαγμένο επί τούτου, όπως και τα αχνιστά της μύδια είναι για πολλά μπράβο. Σντρο για τη βουβαλίσια μπουράτα της με παντζάρια και υπογραφή Οικογένεια Γιάννη Μπέκα, μιας οικογένειας εξπέρ στην παραγωγή βουβαλίσιων προϊόντων.
Τα πιάτα της σκορπίζουν ευωχία και προλογίζουν επάξια την αλλαγή του ποτού μας. Ένα προβηγκιανό ροζέ Domaine de la Rouviere που προσγειώνεται στο τραπέζι μας, οίνος θεσπέσιος, ευτυχεί να ατακάρεται από την κρεατοφαγική ολκής που τον ακολουθεί. Το πρόβειο ανατολίτικο κεμπάπ της με τραγανιστές πιτούλες και η καραμελωμένη παντσέτα της με πουρέ γλυκοπατάτας και σάλτσα από το ζουμάκι της, είναι δυο πιάτα που εκτόξευσαν τη φήμη του Μόστρα, με αποτέλεσμα το κόζι μεζεδοπωλείο της Αναστασίας Μπέκα να υποδέχεται κόσμο από όλες τις άκρες της Θεσσαλονίκης. Αναμενόμενο!
Με σπουδές στη Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική Σχολή του Παρισιού και, αφού εργάστηκε στη γαλλική πρωτεύουσα, η Αναστασία μετακόμισε νοτιότερα στην Περπινιάν, στα γαλλοϊσπανικά σύνορα για περισσότερη σπουδή και δράση. Όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη πέρασε από τον διάσημο Κρητικό και λίγο αργότερα το Κοσέρ του κέντρου, με εξειδικευμένη (το λέει και η λέξη) Εβραϊκή γκουρμίτα.
Το Μόστρα το άνοιξε το περασμένο φθινόπωρο με μια πολύ συγκεκριμένη επιθυμία: να κάνει ένα μεζεδοπωλείο που να καταργεί τα διλήμματα και, είτε στο κρέας είτε στο ψάρι, να σκοράρει τελειότητες. Μεγάλο πράγμα να τρως παρέα με τη σεφ. Η κουβέντα πέρα από τα θαυμαστικά για το χρυσό χέρι της πηγαίνει στα του Άρη Θεσσαλονίκης, μιας και μιλάμε για μια φανατική σαπόρτερ της ομάδας ποδοσφαίρου και μπάσκετ αλλά και χορηγό της γυναικείας ομάδα βόλεϊ, ή τα παλιά καλά σουτζουκάκια του Ρογκότη και το αξεπέραστο μπιφτέκι του Σαλλιάρη κάποτε στην Τρίγλια και τη Θέρμη.
Για το τέλος ένας σιμιγδαλένιος χαλβάς με παγωτό, σερμπέτικος, αισθηματίας και ψημένος στην εντέλεια, μοίρασε συγκίνηση αλλά και υπόσχεση για την κατά το δυνατόν συντομότερη επιστροφή στο τραπέζι της. Αναστασία Μπέκα, μεζεδοπωλείο Μόστρα, Χαριλάου: μεγάλες στιγμές, απίθανη κουζίνα, φίνα σεφ, τα σέβη μας!
Μόστρα, Μυστακίδου 22, Χαριλάου, 2310 316162
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To νέο μεζεδοπωλείο έρχεται να κάνει τη διαφορά στο γαστρονομικό τοπίο των Κυκλάδων
Το Koutsou & Co μόλις άνοιξε στο νησί χωρίς μενού, αλλά με έμπνευση την κάθε μέρα
Το καινούργιο σαντουιτσάδικο έχει τον σεφ Γιώργο Ηλιού στην έμπνευση και τα ελληνικά προϊόντα στη γέμιση
Παλιά και κλασική ταβέρνα με όλα της ωραία
Θα τον βρεις πάνω στο κύμα να σερβίρει θαλασσινές μακαρονάδες-ποίημα!
Αυλή με θέα στο γαλάζιο του Κρητικού Πελάγους και στο πιάτο τσιγαριαστό με 15 άγρια χόρτα
Ένα πράγμα είναι πάντα αδιαπραγμάτευτο σε αυτό το εστιατόριο: η ποιότητα
«Παντοπωλείον» αλλά και μαγέρικο που θυμίζει τα παλιά μπακάλικα
Και καφενές, και μεζεδοπωλείο, στην καυτή πιάτσα του Προφήτη Ηλία
Στο Λαύριο κρατούν την παράδοση στο καλό κρέας
Γλυκιές εκπλήξεις μας περιμένουν στο νέο εστιατόριο του Conrad Athens The Ilisian
Μια αυθεντική zero-waste γευστική εμπειρία σε περιμένει στο Κοκκάρι
Η Κυψέλη έχει το δικό της μεξικάνικο
Χωρίς ταμπέλα, το βρίσκεις επειδή απλά κάποιος σε έφερε εδώ
Ψαράκια πεντάφρεσκα σε κλασικές κυρίως συνταγές, μαζί και κάποιοι νεωτερισμοί
Ο Νίκος Καραθάνος δημιουργεί πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στη γνώριμη γεύση της ελληνικής οικογένειας και τη σύγχρονη γαστρονομική έκφραση
Μια διαφορετική εκδοχή της αθηναϊκής εμπειρίας: πιο φωτεινή, πιο χαλαρή και σίγουρα πιο ψηλά
Μια μικρή, καλοκαιρινή απόδραση από την καθημερινότητα
Η εμπειρία στο Point A κινείται ανάμεσα στο εστιατόριο και το bar, δύο διαφορετικές ατμόσφαιρες που λειτουργούν συμπληρωματικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.