Resto

Αγκυροβόλι: Για φρέσκο ψάρι και ουζάρες στον Ποταμό της Επανομής 

Με τραπέζια στο κύμα, χταπόδια που λιάζονται κάτω από τον φυσικό ήλιο και ψαρούκλες από τα πέριξ

Στέφανος Τσιτσόπουλος
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αγκυροβόλι: Τσιπουρομεζέδες και φρέσκα ψάρια στον Ποταμό της Επανομής.

30 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι πήρε μπρος στον Ποταμό για όλους τους ανυπόμονους Θεσσαλονικείς που δεν περιμένουμε την Πρωτομαγιά για να βουτήξουμε, όπως παραδοσιακά κάνουν οι θαρραλέοι στον Βορρά. Τότε ξεκινά συνήθως η θερινή σεζόν.

Καλωσορίσατε σε μια αμμουδερή παραλία μήκους δέκα χιλιομέτρων, που στη μία άκρη της είναι γνωστή ως το Ναυάγιο, όπως αποκαλούν το Ακρωτήριο Μύτικας, η αμμόγλωσσα στη θάλασσα όπου καταλήγει η Λιμνοθάλασσα της Επανομής (νερά και γη προστατευμένα από το Δίκτυο Natura). Ο Ποταμός με το βουλιαγμένο γκαζάδικο στα νερά του μετρά μόνο φίλους. Κι, αν κρίνω από το περσινό καλοκαίρι, οι μετοχές του φέτος θα είναι πολύ ανεβασμένες. Βέβαια, κάποιοι φανατικοί με απειλούν πως, αν συνεχίσω να μιλώ για αυτόν με τέτοιο οίστρο στο ραδιόφωνο ή αν τυχόν γράψω (καλή ώρα) αποθεωτικά για τις μπλε αρετές του, κινδυνεύω να προκαλέσω κοσμοπλημμύρα που θα αναποδογυρίσει την υπέροχη καλοκαιρινή συνθήκη διαβίωσης που προσφέρει η παραλία μας. Όμως το καλό πρέπει να μοιράζεται. 

Εδώ όπου ακριβώς απέναντι ο αληθινός Μύτικας (η πιο ψηλή κορυφή του βουνού) και ο γίγας Όλυμπος κόβουν την ανάσα, τα νταλιάνια (δίχτυα-παγίδες) που στήνουν οι ψαράδες προμηθεύουν τα πέριξ με ψάρια σπέσιαλ. Σε συνδυασμό με τις πραμάτειες που εμπορεύονται οι κοντινές ψαραγορές της Μηχανιώνας και της Επανομής, η φάση εγγυάται απίστευτα γκουρμέ ψαροφαγίες. 

© Λάζαρος Γραικός
© Λάζαρος Γραικός
© Λάζαρος Γραικός

Μπαίνω στο ψητό ή και το τηγάνι, αν προτιμάτε, αφού στην άλλη άκρη της παραλίας, κόντρα δηλαδή από το σημείο Ναυάγιο, εκεί που σχεδόν τελειώνει η ακτή, βρίσκεται η περίφημη ψαροταβέρνα Αγκυροβόλι. Λέω περίφημη γιατί με τραπέζια στο κύμα, χταπόδια που λιάζονται κάτω από τον φυσικό ήλιο και μια παρέλαση από συναγριδάκια, ροφούς, στοίρες, σαργούς, γοφάρια, μουσμουλιά, σκορπίνες, λαβράκια και τσιπούρες, το Αγκυροβόλι εγγυάται τσιπουροκατανύξεις και ουζολαγνείες σπέσιαλ. 

© Λάζαρος Γραικός
© Λάζαρος Γραικός

Ήρθαν τα παντζάρια και οι αγγουροντομάτες, κατέφθασαν οι τηγανητές πατάτες, τα χόρτα και τα κολοκυθάκια με τζατζίκι και το πρώτο εις υγείαν ήταν για τον Τριλοφίτη φίλο Κώστα Λιάντα, που επέμενε πως σαν τη Χαλκιδική έχει και παρέχει, αλλά σαν το Αγκυροβόλι και την Επανομή… δεν.

© Λάζαρος Γραικός
© Λάζαρος Γραικός
© Λάζαρος Γραικός

Μετά έπαιξαν καλαμάρια τηγανητά, χταπόδιγαύρος και σκουμπρί για ακόμα καλύτερο τσιπουρομεζέ, οπότε η απόφαση πάρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Η απίστευτη τοποθεσία, η γαλάζια θεά και οι γεύσεις είναι το κάτι άλλο. Σε κάτι μυλοκόπια, μουρμουράκια και σκορπίνες που μας έγνεψαν παραπονιάρικα, δώσαμε όρκο πως το φετινό καλοκαίρι θα τα τιμήσουμε ασύστολα. 

© Λάζαρος Γραικός
© Λάζαρος Γραικός
© Λάζαρος Γραικός
© Λάζαρος Γραικός

Κάνε το καλό και ρίχ’ το στο γυαλό! Θέλω να πω, ορίστε, αποκάλυψα το Αγκυροβόλι στον Ποταμό, ψαροταβέρνα που μπορείτε να πιείτε το ουζάκι σας και να απολαύσετε το λιθρινάκι σας δίπλα στον Πασχάλη Τερζή, που επίσης είναι φαν. Όμως καλού κακού φροντίστε να κάνετε ένα τηλέφωνο πριν σκάσετε ντιρέκτ μετά από άλλο ένα απολαυστικό μπανάκι στην ακτή διαμάντι και στην παρασημοφορημένη με μπλε σημαία παραλία σπέσιαλ. Βλέπετε, πάει καιρός που δεν είναι πια μυστικό τι κατάσταση παίζει εδώ. Και άντε καλό καλοκαίρι σε όλους μας.

Αγκυροβόλι, Ποταμός Επανομής, 6977942352