Resto

Osten: Μεσογειακή γαστρονομία και πολυεθνική φινέτσα

Πίτσες, γίδες και παγωτά στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εστιατόριο Osten στη Θέρμη

Εστιατόριο Osten: Μεσογειακή κουζίνα αξιώσεων στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. 

Με το που δοκιμάζεις το ζεστό προζυμένιο ψωμί τους ραντισμένο με στάλες φίνου λαδιού, καταλαβαίνεις την 72ωρη μεθυστική ωρίμανση αλλά και τη μαγική τριπλή υπόσταση-συγκατοίκηση: ολικής - ζύμη - κριθάρι. Osten στη Θέρμη! 

Εστιατόριο Osten στη Θέρμη

Τρία χρόνια τώρα, με τον Γιώργο Κορδώνη σε ρόλο chef patron να επιβλέπει τον περιστροφικό ξυλόφουρνο που ροδίζει σε απαλές θερμοκρασίες και τον Έτζιο Μαρινάτο, Ιταλό μύστη της τέχνης, να έχει διδάξει τα αυστηρά ζυγίσματα και τις μαθηματικά υπολογισμένες δοσολογίες, μέσω των οποίων τα φυσικά προζύμια του κουβέρ που κατέφθασε, φτιαγμένα από βιολογικό γάλα, βιολογικά άλευρα από μικρό μύλο της Πάρμας και βιολογικές πιπεριές, (που σημαίνει πως καθόλου χημεία δεν κυκλοφορεί εντός τους), απογείωσαν τη φήμη του. 

Εστιατόριο Osten στη Θέρμη
Ο Γιώργος Κορδώνης

Το «Osten δεν παίζεται», μου συνέστησαν πέρσι τέτοιον καιρό και μη χάνοντας χρόνο το επισκέφτηκα. Και δηλώνω πως ισχύει απόλυτα, αφού το pop café-restau-wine bar, εκτός από το αφράτο ψωμί στον ξυλόφουρνο, χαρίζει στη Θέρμη, μια από τις πιο αναπτυσσόμενες οικιστικά περιοχές της Θεσσαλονίκης, την επάξια είσοδό της στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Ανακατεύοντας εντέχνως κρέας και ζυμαρικά ολόδικά τους που τα φτιάχνουν με βιολογικό αλεύρι μικρού μύλου στην Πάρμα. 

Εστιατόριο Osten στη Θέρμη

Η μπουράτα τους, λανσαρισμένη με παντζάρια καμένα εξαίσια στο κάρβουνο, γκρεμολάτα κινόας και σάλτσα από ρόδι είναι ένα από τα πιάτα ημέρας που μαρτυρούν τη φιλοσοφία του Κορδώνη: ιταλικές και ισπανικές χαρές μπερδεμένες στην εντέλεια με ελληνικά μερακλίδικα χούγια. Η κουζίνα του μπορεί και συγκεράζει υπέρτατα και μεσογειακά, μια αφράτη πίτσα Chorizo Q N’ duja με τομάτα, μοτσαρέλα, τυρί φέτα, πιπεριές παντρόν και Φλωρίνης, με γίδα (πάντα στον ξυλόφουρνο!) μαζί με φιδέ και ξηρό ανθότυρο! 

Με δικό του μποστάνι αλλά και μια συνεχή τροφοδότηση φρέσκιας μαναβικής από αγρούς της γύρω περιοχής, κρεατικής από τη Χαλκιδική και τον Όλυμπο, συν μια εντυπωσιακή wine list που εντυπωσιάζει με το ψαγμένο εύρος της (λατρεμένο ροζέ-πορτοκαλί Terra Rosa από του Γκάραλη στη Λήμνο!), το Osten δικαιώνει τον χαρακτήρα της κουζίνας του αλλά και τις πολλαπλές ταυτότητές του, κάτι που εξαρχής ήταν η επιθυμία των Αλέξανδρου Πανόπουλου και Γιώργου Παπαδόπουλου. Μορφές και οι δυο της θεσσαλονικιώτικης εστίασης, οι φίλοι έφτιαξαν μια κόμφορτ κατάσταση εξαιρετικά πολυεθνική και ιδανικά πολυποίκιλη. 

Εστιατόριο Osten στη Θέρμη

Οι τραγανές διπλοψημένες πατάτες με ηπειρώτικο γαλοτύρι στο τραπέζι μας απογειώθηκαν όταν τόλμησα να «κλέψω» λίγη από την γιάμι ιταλική σάλτσα X.O. με αντζούγια, με την οποία ο σεφ Γιώργος Κορδώνης έντυσε τη ναπολιτάνα λινγκουίνι του. Και νάτη πάλι μια από τις ωραιότερες και γευστικότερες μπουράτες που δοκίμασα φέτος στη Θεσσαλονίκη. Ένα ακόμα ζυμαρικό, οι παπαρδέλες με μοσχαράκι ραγού, μανιτάρια και παλαιωμένη παρμεζάνα, αναστάτωσε το μέσα μας. 

Εστιατόριο Osten στη Θέρμη

Σούμα: Με ανοιχτή κουζίνα, έντεχνη μπάουχαουζ πρόσοψη, ιντάστριαλ αισθητική και ωραίο "έσω", αλλά και ένα μπαλκονάτο "έξω" με θέα τον δρόμο που σε πάει και σε φέρνει στη Θέρμη, η άνοιξη σπαρταρά στο Osten.

Και, ορίστε ένας ακόμα λόγος για να ονειρεύεσαι το καλοκαίρι στο μπαλκόνι τους... Δεν είναι άλλος από το παγωτό τους, για το οποίο μιλούν παντού στη Θεσσαλονίκη. Ποντάρει και μαγεύει με τον σιτσιλιάνικο τρόπο παρασκευής ενώπιόν σου το τζελάτο τους. Έχει εντυπωσιακή υφή και γεύση βανίλιας που την πουσάρουν δαιμονικά τα φασόλια τόνγκα. Μια γκουρμέ παγωμένη κόλαση που οι Osten-άριοι την μπολιάζουν με τόπικς σοκολάτας, φρούτων του δάσους, χώμα σοκολάτας και πολύχρωμες καραμελίτσες mms.

Εστιατόριο Osten στη Θέρμη
Εστιατόριο Osten στη Θέρμη

Δεν περιγράφω άλλο, προχωρώ κατευθείαν στο υστερόγραφο: Στη Θέρμη, Θεσσαλονικείς, στη Θέρμη!

Osten, 4ο χιλιόμετρο Χαριλάου - Θέρμης, 2310383986 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ