Resto

Cookoovaya δέκα χρόνια μετά

Το διάσημο εστιατόριο έκλεισε την πρώτη του δεκαετία

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cookoovaya

Η Cookoovaya γιόρτασε τα δέκα της χρόνια – μία ευκαιρία να θυμηθούμε τη νόστιμη πορεία της

«Πότε πέρασαν δέκα χρόνια;». Αυτό αναρωτιόμαστε όλοι όσοι συναντηθήκαμε εδώ απόψε για να γιορτάσουμε την πρώτη δεκαετία της πιο νόστιμης, της πιο μαγειρικά σοφής αθηναϊκής Cookoovaya(ς). Θυμάμαι τη μέρα που άνοιξε σαν να ήταν η χθεσινή. Θυμάμαι τον ντόρο, και την αδημονία όλων να βρεθούμε εκεί, στο talk of the town εστιατόριο της χρονιάς του 2014. Έχω ακόμη στα χείλη τη γεύση πιάτων μαγειρεμένων με ουσία και μπόλικη μαγειρική σοφία. Κουζίνα απλή, χωρίς τίποτα το περιττό, και για αυτό βαθειά νόστιμη. Κάποια από αυτά σερβίρονται ακόμα στα τραπέζια με τα λευκά τραπεζομάντιλα, αποτελούν μάλιστα το σήμα κατατεθέν αυτού του εστιατόριου που είναι πια κλασικό.

Cookoovaya

Σε αυτά τα δέκα χρόνια, άλλαξαν πολλά, αλλά όχι η ουσία. Ο chef patron Περικλής Κοσκινάς είναι εδώ, με την ίδια προσήλωση στην πρώτη ύλη, πιστός στην εποχικότητα των υλικών του. Αυτά τα δύο είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στη μαγειρική του. Εκείνος διαλέγει για τον εαυτό του το ρόλο του ενορχηστρωτή και αυτό είναι προς τιμήν του. Εξαιτίας τούτης της επιλογής μπροστά μας παίρνουμε ένα πιάτο που όχι μόνο θα θυμόμαστε για καιρό, αλλά που θα επιστρέψουμε για να το αναζητήσουμε ξανά.

Περικλής Κοσκινάς
Περικλής Κοσκινάς

Τέτοια πιάτα είναι το μοσχαρίσιο διάφραγμα με πουρέ μανιταριών από μαύρο ρύζι, το χταπόδι με φάβα, το τσιγαριαστό αρνί με (τις πιο τέλειες από το τέλειο) μελωμένες πατάτες, και βέβαια το περίφημο κολάρο σφυρίδας bianco, το οποίο ελπίζουμε να μη φύγει ποτέ από τον κατάλογο. Τώρα, που το σκέφτομαι το ίδιο εύχομαι και για την τάρτα αχλάδι με καραμέλα βουτύρου και παγωτό βανίλια, το ωραιότερο επιδόρπιο που έχω φάει ποτέ σε εστιατόριο (ή και γενικά).

Cookoovaya

Στο γενέθλιο πάρτι της Cookoovaya, τη σάλα της –υπέροχα ανακαινισμένη όπως και κάθε χώρος εδώ μέσα-, γέμισαν γνωστοί και άγνωστοι, συνεργάτες, δημοσιογράφοι, θαμώνες που με τα χρόνια έγιναν φίλοι. Ο Περικλής Κοσκινάς με την ομάδα του έσβησαν τα κεράκια της τούρτας, που δημιούργησε ο Στέλιος Παρλιάρος, όλοι υψώσαμε το ποτήρι στα επόμενα δέκα χρόνια αυτού του εστιατορίου που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην αθηναϊκή εστίαση.

Cookoovaya

Αυτή η βραδιά ήταν μία ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τη νόστιμη πορεία που έχει διαγράψει ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, αλλά και να διαπιστώσουμε  την παρουσία του στο σήμερα. Για εμένα, τώρα η Cookoovaya βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της.

Χατζηγιάννη Μέξη 2A , Όπισθεν Χίλτον, 210 7235005, www.cookoovaya.gr, Fb: Cookoovaya, Instagram: @cookoovaya

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ