Της Θεάτρου το Στέκι: Η νοστιμότερη στάση μετά τα ψώνια στη Βαρβάκειο
Το ωραίο καφενείο της Πλατείας Θεάτρου
Της Θεάτρου το Στέκι: στην Πλατεία Θεάτρου για νόστιμη σπιτική κουζίνα
Από το 1997 στην πλατεία Θεάτρου, η προκομμένη και πολυπληθής οικογένεια Βαρέση από τη Β. Ήπειρο, τα έχει δει κυριολεκτικά όλα! Είδε τις υποσχόμενες, πάρτυ και κοσμικές εποχές του Guru Bar, βίωσε τη μετέπειτα παρακμή και την εγκατάλειψη, την αρρώστια και τα ζόμπυ της χρήσης ναρκωτικών, την αφρικανική μαφία, μαχαιρώματα και πυροβολισμούς, τους Κινέζους και τους Πακιστανούς να στήνουν μια νέα ζωή πλάι στους παλιούς Αιγυπτίους που πρώτοι εγκαταστάθηκαν στη γειτονιά. Έζησε μαύρες ημέρες, κινδύνευσε αλλά επέμεινε, υπόμεινε και ποτέ δεν βαρυγκώμησε. Και ποτέ δεν αρνήθηκε μια βοήθεια στους αναξιοπαθείς της γειτονιάς, από κείνη την έμφυτη συμπόνια των ανθρώπων που ξέρουν τί σημαίνει ξεριζωμός και ανάγκη.
Ένα παλιό καφενείο της γειτονιάς ήταν η αρχή μιας καινούριας ζωής, όπου σύσσωμη η οικογένεια ανασκουμπώθηκε πάνω από μια γκαζιέρα και έναν πάγκο που δεν φτάνει το μέτρο, σερβίροντας τα σπιτικά της εδέσματα κατευθείαν στο πεζοδρόμιο, με τις κατσαρόλες και τα τηγάνια να ισορροπούν επικίνδυνα πάνω σε χαρτόκουτα, άντε και σε καμιά ελεύθερη καρέκλα. Από κείνα τα πρώτα χρόνια ξεχώριζες το θαύμα, αυτό το πώς γίνεται σε τέτοιες συνθήκες, με ένα φοιτητικό φουρνάκι και ένα πετρογκάζ, να μαγειρεύει κάποιος τέτοια ποικιλία αλλά και ένα φαγητό που αν κλείσεις τα μάτια, σίγουρα το βλέπεις να διαπρέπει σε πρωτοκλασάτες διευθύνσεις.
Η Ελένη, που τότε πρωτοστατούσε στην κουζίνα, είχε άποψη σοβαρή για τη νοστιμιά: από το κρέας μέχρι την τελευταία ντομάτα, όλα περνούσαν από την υψηλή της εποπτεία -και ήταν πολύ ψείρας η Ελένη με την ποιότητα- διαφορετικά επέστρεφαν στους πάγκους του προμηθευτή όπως ήρθαν, μόνη της μάζευε τα καλοκαίρια τη ρίγανη από τα βουνά της Κορυτσάς, έφτιαχνε τουρσιά λάιμ για την εποχή που δεν είναι σόι τα λεμόνια, διάλεγε μόνη της την καλύτερη μακεδονίτικη τσούσκα και τους πιο βραστερούς γίγαντες της Καστοριάς. Την κουζίνα της την ήθελε ανάλαφρη και υγιεινή, λάτρευε τα χιλιάδες φρέσκα μυρωδικά, αυτά που και σήμερα θα σε μαγέψουν στο Στέκι της Θεάτρου.
Γρήγορα την πήραν μυρωδιά οι γιατροί του απέναντρι τέως ΙΚΑ, ακολούθησε σύμπασα η παλαιά συριζαϊκή διανόηση, καλλιτέχνες, δικηγόροι και διαφημιστές, τα τσίπουρα του Σαββάτου έγιναν θεσμός στο Στέκι. Τώρα πια, τα τραπέζια γεμίζουν ασφυκτικά το πεζοδρόμιο, οι ινφλουένσερς φέρνουν εδώ το κοινό των γαστρονομικών τους περιπάτων, που περιμένει κουλ και ευρωπαϊκά να δοκιμάσει τα ανυπέρβλητα ρεβύθια με έναν ολόφρεσκο μπαξέ πάνω τους από ψιλοκομμένα λαχανικά, σπανάκι και ολόφρεσκο μαϊντανό, κουλέρ λοκάλ εξασφαλισμένο αλλά σου μπαίνει και μια ιδέα... Βρε λες να χάλασε με τέτοια ζήτηση; Αυτό το μαγαζί, όμως, όσο γερνάει γίνεται και πιο φρέσκο, πιο λαχταριστό, ένας τρόπος να σου ανταποδώσει η οικογένεια την προκοπή που αξιώθηκε.
Μια κουζίνα έχει πετύχει όταν ακόμη και όταν έχεις καιρό να τη δοκιμάσεις, στο μυαλό σου έχουν χαραχτεί άσβεστες κάποιες συγκεκριμένες γεύσεις της: την τηγανητή μελιτζάνα, την πιπεριά και το κολοκύθι με το σκορδάκι, τον μαϊντανό και το λίγο μπαλσάμικο, όπως και το συκώτι, αποκλείεται να τα λησμονήσεις. Το ίδιο και το κοκκινιστό με τον πουρέ, που γίνεται ανάρπαστο από τις νοικοκυρές της γειτονιάς. Η διαδικασία του πουρέ αλλά και το βράσιμο της πατάτας για τη σαλάτα, είναι μια περίπλοκη υπόθεση που απαιτεί χρόνο και πολλά μυστικά για να δώσει το ανυπέρβλητο αποτέλεσμα.
Εδώ, όμως, η κουζίνα δεν μαγειρεύει με προχειρότητες, γιατί μεγάλο καημό το έχει να είναι «η καλύτερη!». Και αυτό το διαπιστώνεις ακόμη και από το μεζεδάκι του ούζου: με τον σπιτικό μαρινάτο γαύρο με το σκορδάκι και τον μαϊντανό, το καυτό, τραγανό τηγανητό καλαμαράκι, τη μαγική πατατοσαλάτα και τα επικά μαυρομάτικα με λαχανικά. Ο κεφτές μοναδικός, ένα βελούδο φτιαγμένο με τη συνταγή της πιο πόβερα κουζίνας που ξέρει να βγάζει το καλύτερο από το τίποτα, από μπόλικο ψωμί επί του προκειμένου με κρυμμένο μέσα του τον κιμά.
Αν προλάβεις, θα δοκιμάσεις τις υπέροχες αλβανικές τηγανίτες που συνήθως βγαίνουν το πρωί και πάντα θα' ναι εκεί η ζεστή φάβα με τα ντοματίνια, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, το ελαφροτηγανισμένο, ολοτράγανο ψαράκι και το καλαμάρι, τα ζεστά ζωχάρια κατευθείαν από την κατσαρόλα, οι μελωμένοι γίγαντες στη γάστρα. Αν έχει και λιακάδα, έχεις εξασφαλίσει τον παράδεισο, τη ζωή όταν αποφασίζει να σου χαμογελάσει.
Της Θεάτρου το στέκι, Θεάτρου 3-7, πλ. Θεάτρου, 2103215438
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Δεν προσφέρει απλώς νοστιμιά, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία!
Αγαπημένο στέκι για όλους όσοι αγαπούν την ιαπωνική κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.