Resto

Η Cerveceria Catalana μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια με πολλές μπίρες και tapas σε καλές τιμές

Νέο στέκι στη Σολωμού

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cerveceria Catalana
Φωτογραφία: Ζήνα Πρίντεζη

Cerveceria Catalana: το νέο σου στέκι στα Εξάρχεια σερβίρει μπίρες και tapas

Ο Αλέξανδρος γεμίζει ως απάνω ένα ποτήρι με δροσερή, draught μπίρα. Το ακουμπάει μπροστά μου όσο εγώ χαζεύω την κίνηση της Σολωμού: νεαρές παρέες, ζευγάρια που σπρώχνουν καρότσια, άνθρωποι που βγάζουν βόλτα το σκύλο τους και περαστικοί που ψάχνουν το Pharoh, το εστιατόριο του Μανώλη Παπουτσάκη που έκανε γνωστό αυτόν τον δρόμο, ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν βρεθεί ποτέ πριν στα Εξάρχεια. «Λίγο πιο κάτω, θα το δείτε», απαντά με χαμόγελο ο Αλέξανδρος και επιστρέφει στην κουβέντα μας. «Τι λέγαμε; Α, ναι. Ανοίξαμε στις αρχές Αυγούστου, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε πολλή φασαρία… Εμείς είμαστε για άραγμα! Για να έρθεις να κάνεις τη σιέστα σου με μπίρες και tapas». Και αυτή η πρόταση, πράγματι, περιγράφει ακριβώς την ταυτότητα της Cerveceria Catalana.

Cerveceria Catalana
Φωτογραφία: Ζήνα Πρίντεζη

Το νέο στέκι ήταν ιδέα του Τάσου Τσιάμη, ο οποίος στα ταξίδια του στη Βαρκελώνη είδε το concept και του άρεσε. Μία μπιραρία φιλική, τίμια, ειλικρινής με οικονομικές μπίρες και μερικές νόστιμες μπουκιές να τις συνοδεύουν. Τα πράγματα έχουν ως εξής: πλησιάζεις το ψυγείο και χαζεύεις τις διαθέσιμες μπίρες. Θα βρεις γύρω στις 40 με 50 διαφορετικές ετικέτες για να διαλέξεις, κι αν πελαγώσεις, απλώς ζήτα τη βοήθεια του Αλέξανδρου (Marconato). Είναι ο άνθρωπός σου εδώ, θα σε κατατοπίσει και θα σε βοηθήσει να διαλέξεις την κατάλληλη μπίρα για εσένα. «Δεν έχουμε μόνο μικροζυθοποιίες, εδώ θα βρεις όλο το range, από Μύθο μέχρι San Miguel», λέει ο ίδιος. «Αυτό που μας νοιάζει, κυρίως, είναι μέχρι τι τιμή μπορούμε να βάλουμε μία μπίρα για να μην μπούμε μέσα. Γιατί πρώτα απ’ όλα θέλουμε να κρατήσουμε χαμηλές τις τιμές. Είδες που όλα έχουν πάει στον Θεό; Εμείς θέλουμε να έρθεις με €5 να πιεις την μπίρα σου, μαζί να πάρεις και ένα μεζεδάκι».

Cerveceria Catalana
Φωτογραφία: Ζήνα Πρίντεζη

Ο Αλέξανδρος είπε €5, εγώ υπολογίζω και λιγότερα. Στο ψυγείο, που εκτελεί και χρέη τιμοκαταλόγου καθώς μπροστά σε κάθε μπίρα υπάρχει ένα καρτελάκι με ευδιάκριτη την τιμή της, οι μπίρες κυμαίνονται από €2,5 έως €6 και είναι… ανακουφιστικό. Να σημειώσω δε, ότι εδώ δεν είναι φθηνές μόνο οι μπίρες που είναι παντού, αλλά όλες. Για παράδειγμα, βρήκα μία από τις αγαπημένες μου μπίρες από μικρή ελληνική ζυθοποιία στα €3,50, ενώ δεν την έχω πιει ποτέ κάτω από €6. Τιμιότατο; Εντελώς. Εντωμεταξύ θα ανακαλύψεις μπίρες από τη Λιβαδειά, τη Φολέγανδρο, την Εύβοια, την Τήνο, αλλά και από την Αγγλία ή την Ισπανία. Υπάρχει και μία σε βαρέλι από τη Ρόδο με €2,5 το μικρό ποτήρι και €3,5 το μεγάλο.

Cerveceria Catalana
Φωτογραφία: Ζήνα Πρίντεζη

Αφού επιλέξεις την μπίρα που θες, την παίρνεις, πληρώνεις, κι έπειτα φεύγεις ή βρίσκεις τη θέση σου σε κάποιο από τα τραπεζάκια. Στη δεύτερη περίπτωση, σε λίγο θα φανεί ο Αλέξανδρος με ένα μικρό πιατάκι, γεμάτο με chorizo, τυρί, ελιές, tortilla chips και σάλτσα. Σύντομα, όμως, το… μενού θα εμπλουτιστεί, ας πούμε με μία ομελέτα πάνω σε ψωμί με απάκι και pesto ή κεφτεδάκια με κρύα σάλτσα γιαουρτιού. Σε κάθε νέο γύρο μπίρας, νέο μεζεδάκι θα εμφανίζεται.

Cerveceria Catalana
Φωτογραφία: Ζήνα Πρίντεζη

«Στόχος είναι να έχουμε μία ωραία, ήρεμη ατμόσφαιρα», λέει και πάλι ο Αλέξανδρος. « Να έρθεις να χαλαρώσεις, να σου φύγει τελείως η πίεση, που έχουμε πλέον όλοι πολλή». Στόχος επετεύχθη. Και με το παραπάνω.

Σολωμού 23, Εξάρχεια, Instagram: @catalana.exarcheia, Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 18.00-01.00, Κυριακή-Δευτέρα κλειστά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ