Resto

Στο Ramon στο Παγκράτι ταιριάζουν κρασιά και μεζέδες με τόπους και τις μουσικές τους

Το στέκι λέγεται«Ramon» με υποσημείωση «off trail Athens» και ίσως είναι ό,τι πιο Παγκράτι έχει να προτείνει το Παγκράτι

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ramon

Στο Ramon στο Παγκράτι για μεζέδες, τα τοπικά κρασιά και παραδοσιακή μουσική

Έχω έρθει στο μαγαζί (που έχει τον υπότιτλο «This is not a show – Music & Food Pairings») σε κάποιο live πριν τον κορονοιό, και ήταν καλό, τόσο το live όσο και το μαγαζί. Αυτό που λανσάρει φέτος, το πάντρεμα κρασιού, μεζέ και μουσικής από διάφορα μέρη της Ελλάδας, το βρίσκω καταπληκτική ιδέα – υπάρχει μενού Ιόνιων Νησιών, Πελοποννήσου, Κρητικό, Ηπειρωτικό και Θρακιώτικο, Κυκλαδίτικο και Δωδεκανήσου, όπως και Βόρειου Αιγαίου. «Νιώσε τον ρυθμό, μύρισε, απόλαυσε και δοκίμασε μια διαφορετική Ελλάδα. Τη δική σου», γράφει (στα Αγγλικά) η πετυχημένη, και σύντομη μπροσούρα του μαγαζιού.

Ramon

Κάθε τόπος τον οποίο διαλέγει να πιει και να τσιμπήσει ο πελάτης, έχει τους χαρακτηριστικούς μεζέδες, τα τοπικά κρασιά και την παραδοσιακή μουσική του. Η οποία είναι ζωντανή, μια και το «Ramon» έχει παράδοση, ξέρει από συγκροτήματα και την ψάχνει τη μουσική του. Η ιδέα είναι σούπερ, και η εκτέλεση, μου λένε, ακόμα σουπερ-ότερη. Γράφω «μου λένε» επειδή όταν το «Ramon» δειγμάτισε κατά κάποιον τρόπο το νέο του πρόγραμμα στους δημοσιογράφους, είχα μια οικογενειακή υποχρέωση και δεν μπόρεσα να πάω, ο γκαντέμης. Πήγα δυο μέρες μετά, ένα χλιαρό μεσημέρι που το μαγαζί ήτανε ήσυχο, ένα κλασσικό, κόζι παγκρατιώτικο στέκι με τραπεζάκια έξω, σκοτεινό στο εσωτερικό, σα να περιμένει ένα φιλικό γκρουπάκι να έρθει να παίξει τα δικά του.

Ramon

Δε ξέρω πώς συμβαίνει αυτό τελευταία, όλο πέφτω έξω στον, ας πούμε, προγραμματισμό μου και φτάνω με καθυστέρηση σε μέρη τα οποία κανονικά πολύ θα ήθελα να τα ξεσκονίσω, να δοκιμάσω, να σχολιάσω με γνώση κλπ κλπ… Οπότε, τώρα σχολιάζω χωρίς γνώση μεν, με καλή διάθεση δε. Και με το περίπου-μενού, περίπου-σχεδιάγραμμα του κάθε αφιερώματος μπροστά μου: η Πελοπόννησος, π.χ., συνοδεύεται από αυγά καγιανά, τα Ιόνια νησιά με ριγανάτα, οι Κυκλάδες με αντσούγιες μαριναρισμένες σε τσάτνει ντομάτας. Σερβίρονται Θρακιώτικος μουσακάς, σεβίτσε τσιπούρας κι ένα σωρό νόστιμα πιάτα, με την υπογραφή του σεφ Παναγιώτη Βασιλάτου. Τον τσέκαρα, έχει διθυραμβικές κριτικές, υπόσχομαι να πάω να φάω κιόλας μια από αυτές τις μέρες γιατί φαίνεται καλό παιδί με ταλέντο στην κουζίνα.

Ramon

Το όλο πρόγραμμα (μεσημεριανό, από 13.30 και για μιάμιση ώρα) σκέφτηκε και οργάνωσε η «ψυχή» του «Ramon», η Μελίνα Χαριτάτου, που διαλέγει επίσης τα κρασιά, μια και είναι ο τομέας της, ώστε να ταιριάζουν τέλεια με τις γεύσεις, με τον κάθε τόπο και τη μουσική.

Μα είναι υπέροχα διάφορα πράγματα που χάνω στο τσακ, τουλάχιστον εσείς φροντίστε να κλείσετε και να πάτε τη σωστή μέρα και ώρα, όχι σαν μερικές-μερικές…

Ramon

«Ramon off-trail Athens, Music & Food Pairings», Σπύρου Μερκούρη 22Α, Παγκράτι, 2155556440

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ