Resto

«Άκρη», το νέο pocket ντελικατέσεν του κέντρου

Στο στενάκι της Κιάφας μόλις προσγειώθηκε ένας μικρός παράδεισος για τους λάτρεις των εγχώριων τυριών και αλλαντικών

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άκρη

Η Άκρη είναι ένα καινούργιο στέκι στο κέντρο και προσφέρει μεζέδες και προϊόντα ελλήνων μικρών παραγωγών

Τα τελευταία χρόνια οι Αθηναίοι αποθεώνουν τα ελληνικά προϊόντα κάνοντας τα ντελικατέσεν της πόλης να γεμίζουν τα ράφια τους με προϊόντα μικρών παραγωγών από άκρη σε άκρη της χώρας, τυριά, αλλαντικά αλλά και κρασιά και μπίρες. Σε αυτή τη λογική βασίστηκε και το ολοκαίνουργιο all day στέκι της Κιάφας, το μικρό στενάκι μεταξύ Ακαδημίας και Πανεπιστημίου. Το νεοαφιχθέν «Άκρη», είναι μίνιμαλ σε όλα του αλλά μαζί είναι και θαυματουργό καθώς καταφέρνει στον μικρό του χώρο να χωράει μια μεγάλη ποικιλία από καλούδια που μπορεί να εντοπίσει κανείς με πολύ ψάξιμο ακόμα και στα μεγάλα new age μπακάλικα της πόλης.

Άκρη-deli

Μεγάλη προσωπική έρευνα στις πρώτες ύλες έχει κάνει ο ιδιοκτήτης, ο Μιχάλης Διαμαντίδης, ο οποίος φιλοδοξεί να αναδείξει τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα μέσα από «μικρά γεύματα» που σερβίρονται στην Άκρη όπως είναι τα σάντουιτς, τα τάπας, η πίτσα και οι σαλάτες. Στα συν είναι πως, εκτός από την επιτόπου δοκιμή, μπορεί κανείς να αγοράσει και για το σπίτι ό,τι δοκίμασε και του άρεσε.

Έτσι, όταν το επισκεφτείς, μπορείς να κάτσεις είτε στον πάγκο στο εσωτερικό του είτε στα τραπεζάκια έξω από το πρωί με καφέ ως το βράδυ με κρασί και να τα συνοδεύσεις με μια μεγάλη ποικιλία από σάντουιτς όπως αυτό που δοκιμάσαμε εμείς, με γαύρο μαρινάτο Λήμνου και σταμνοτύρι και μας ενθουσίασε. Μπορείς όμως και να διαλέξεις ένα πλατό με διάφορα εκλεκτά τυριά όπως κρασότυρο, μοτσαρέλα Κερκίνης από βουβαλίσιο γάλα, κρητική γραβιέρα 12μηνης ωρίμασης από το τυροκομείο Κοζύρη, την ελληνική παρμεζάνα, δηλαδή το Σαν Μιχάλη της Τυροσύρα, αλλά και το αρσενικό Νάξου του Μπαμπούνη.

Άκρη-delicatessen

Και στα αλλαντικά ο Μιχάλης δουλεύει με πολύ ιδιαίτερα προϊόντα όπως είναι το χαμόν ιμπέρικο από την Ηλεία και την οργανική φάρμα Κερμές, το σαλάδο Κέρκυρας, το σαλάμι Λευκάδος της αλλαντοποιίας Μαλακάση και το παραδοσιακά καπνιστό μπούτι με πράσινα πιπέρια. Στις αλοιφές ξεχωρίζει η πάστα φιστικιού που ταιριάζει ιδανικά με τυριά και φρούτα. Τα αρτοποιήματα, όπως τα ψωμιά για τα σάντουιτς και τα κριτσίνια για τα τσιμπολογήματα, προέρχονται από τον φούρνο του Τάκη ενώ τα παξιμάδια, κλασικά και χαρουπιού, αλλά και οι κριθαλοκουλούρες έρχονται από μικρούς παραγωγούς.

Άκρη - σάντουιτς
Άκρη- πίτσα

Όλα τούτα τα νόστιμα συνοδεύονται φυσικά με ελληνικά ποτά όπως για παράδειγμα η φρέσκια μπίρα Χάρμα από την Κρήτη, το τσίπουρο από τον συνεταιρισμό Τυρνάβου, τα ωραία βιολογικά κρασιά από την Νεμέα, οι μαστίχες για ένα γλυκό φινάλε.

«Αυτό που θέλω είναι να εντάξω στο ελληνικό street food, το κλασικό, αγαπημένο και εντελώς ελληνικό ψωμοτύρι σε μια πιο ψαγμένη και εκλεπτυσμένη εκδοχή του» μας λέει ο ιδιοκτήτης της καινούργιας Άκρης και αν κρίνουμε από τα καλούδια που προσφέρει, το πετυχαίνει.

Akri, Κιάφας 8, Αθήνα, 21 1001 2441

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ