Resto

Στο Fulihua τρως κινέζικο όπως στην Κίνα

Ένα αυθεντικό κινέζικο εστιατόριο στο Μεταξουργείο

Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Στο Fulihua, στο Μεταξουργείο, για αυθεντική κινεζική κουζίνα

«Θες να πάμε σε ένα κινέζικο που τρώνε μόνο Κινέζοι;», είπε ο φίλος και το μάτι μου άστραψε. Αυτή η φράση δεν είναι απλώς πολλά υποσχόμενη. Είναι καταλύτης. Ειδικά αν ονειρεύεσαι να δοκιμάσεις αυθεντική κινέζικη κουζίνα μίλια ολόκληρα από την Κίνα. «Εντάξει, πάμε. Αλλά να ξέρεις ότι βρίσκεται πορνείου και πρέζας γωνία». Έτσι είπε, έτσι το γράφω, έτσι είναι. Ο πεζόδρομος της Ιάσωνος, όπου βρίσκεται το εστιατόριο, είναι ο δρόμος των μπουρδέλων και αν τυχόν δεν την ξέρετε, προτείνω να διαβάσετε αυτό εδώ το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Τάκη Σκριβάνου.

Ιάσωνος και Λεωνίδου γωνία, λοιπόν, το Fulihua στεγάζεται σε ένα από τα παλιά κτίρια του Μεταξουργείου. Ανεβαίνεις μερικά σκαλιά στρωμένα με πράσινη τσόχα, χαιρετάς τον πρόσχαρο μάγειρα που διακρίνεις μέσα από την κουζίνα στο βάθος, ύστερα στρίβεις δεξιά και μπαίνεις στη σάλα. Το πιο πιθανόν είναι η (πραγματικά γλυκύτατη) Yugin να εμφανιστεί σε δευτερόλεπτα κρατώντας το μενού. Αν δεν το κάνει, πάτα ένα από τα κουμπάκια που βρίσκονται στους τοίχους, δίπλα σε κάθε τραπέζι. Ο ήχος του κουδουνιού θα την ειδοποιήσει.

Dumplings με γαρίδα

Η Yugin δεν μιλάει ελληνικά, ούτε αγγλικά. Είναι, όμως, παραπάνω από πρόθυμη να σε εξυπηρετήσει. Κινητοποιεί το google translate και όσες ελληνικές λέξεις γνωρίζει, προσπαθεί με χειρονομίες, έχει πάντα ένα τεράστιο χαμόγελο στα υπέροχα χείλη της, χάρισμα που γεφυρώνει κάθε γλωσσικό χάσμα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Επιπλέον, τα πιάτα του καταλόγου εκτός από τα κινέζικα, αναγράφονται επίσης (προς μεγάλη μου ανακούφιση) τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά. Η περιγραφή δεν είναι πάντα ακριβής (ας πούμε υπάρχει ένα πιάτο που λέγεται… «Χοιρινό με αυτό»!), αλλά το γενικό νόημα το πιάνεις.

Έχω βρεθεί σε αυτή τη σάλα τρεις φορές. Και τις τρεις έχω παραγγείλει τα «τηγανιτά κρεατοπιτάκια», δηλαδή dumplings τόσο αέρινα και λεπτοδουλεμένα, που αξίζουν συγχαρητήρια. Ωραία κι αυτά με τις γαρίδες, αλλά ανάμεσα στα δύο προτείνω με διαφορά τα πρώτα. Υπάρχουν πολλές σούπες -ανάμεσά τους και μία με… φτερά (πτερύγια) καρχαρία!-, πολλά πιάτα με ρύζι, με κοτόπουλο, με χοιρινό, φυσικά noodles. Από τις σούπες είναι πολύ νόστιμη η Ουοντόν, δεν συστήνω τη μανιταρόσουπα η οποία έχει περισσότερο tofu απ’ ό,τι μανιτάρια, συστατικό που -μάντεψε- δεν αναγράφεται στο μενού. Τα noodles με κοτόπουλο είναι πολύ νόστιμα, το ίδιο και η τηγανιτή πάπια, που καταφτάνει με αγγούρι, καρότο και κρεμμύδι κομμένα σε ένα τέλειο ζουλιέν μαζί με πιτάκια και σάλτσα για να κάνεις μόνος σου τη σύνθεση. Από τα επιδόρπια, θα ήθελα πάρα πολύ να δοκιμάσω τη σούπα από σπόρους νούφαρων (;), αλλά δυστυχώς δεν την έχω πετύχει ποτέ διαθέσιμη.

Τηγανιτή πάπια

Γενικώς, ο κατάλογος είναι γεμάτος πράγματα που δεν έχεις ξανακούσει ποτέ, είτε γιατί δεν υπάρχουν σε άλλα «κινέζικα» της Αθήνας, είτε γιατί η μετάφραση είναι τελείως λάθος. Αλλά λίγη διάθεση για πειραματισμό και εξερεύνηση να έχεις, αξίζει και με το παραπάνω να έρθεις ως εδώ για αυτή την άπιαστη αυθεντικότητα που δεν θα βρεις σε κανένα από τα πρωτοκλασάτα κινέζικα της Αθήνας.

Υ.Γ. Αν δεν είσαι ασιάτης, η Yugin από καθαρή ευγένεια θα σου φέρει μαχαιροπίρουνα. Μπορείς να της ζητήσεις chopsticks. Θα σε επαινέσει.

Υ.Γ. Οι μερίδες είναι κάτι παραπάνω από γενναιόδωρες και οι τιμές εξαιρετικές.

Ιάσωνος 25, Μεταξουργείο, 210 5245688, Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 12.00-21.30