Resto

1888 Αthens: Το νέο μεζέ-μπαρ στο Παγκράτι έχει καταγωγή από τη Μυτιλήνη

Την ιστορία ενός θρυλικού καφενείου της Λέσβου συνεχίζουν τα δισέγγονα

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1888 Αthens
Φωτογραφία: Γεωργία Αθανασοπούλου

«1888»: Η γευστική παράδοση ενός ιστορικού καφενείου της Λέσβου αναβιώνει στο Παγκράτι

Στον αριθμό 7 της Αρχελάου, εκεί που βρισκόταν μέχρι πρότινος το Pink Freud, μόλις προσγειώθηκε το νέο, λιλιπούτειο μεζέ-μπαρ της περιοχής, το «1888 Αthens». «Μεζέ μπαρ» το προσδιορίζουν οι άνθρωποί του γιατί ούτε ακριβώς μπαρ είναι ούτε και μεζεδοπωλείο αλλά ένας γουστόζικος συνδυασμός και των δυο μαζί, πράγμα που επιβεβαιώνει και η μεγάλη μαρμάρινη μπάρα του αλλά και τα πιάτα «λογικής» καφενείου.

1888 Αthens
Φωτογραφία: Γεωργία Αθανασοπούλου

Άλλωστε η ιστορία του ξεκίνησε το 1888 από τη Μυτιλήνη, από ένα παραδοσιακό καφενείο και τον μερακλή ιδιοκτήτη του Στρατή Χατζημανωλάκη ο οποίος το έκανε ξακουστό σημείο συνάντησης στο νησί χάρη στους περιποιημένους μεζέδες που έφτιαχνε. Την ίδια αγάπη για το καλό φαγητό κληρονόμησε και ο γιος του, ο Μιχάλης και το καφενείο Χατζημανωλάκη συνέχισε για πάνω από έναν αιώνα να σερβίρει αυθεντικές ελληνικές γεύσεις σε ντόπιους και τουρίστες.

1888 Αthens
Φωτογραφία: Γεωργία Αθανασοπούλου

Σήμερα η δισέγγονη, η Μαρία Χατζημανωλάκη, μαζί με τον αδερφό της Μιχάλη και τον διοργανωτή εκδηλώσεων Μάρκο Μαχαιρόπολο, αποφάσισαν να αναβιώσουν το ιστορικό «1888», και να το μεταφέρουν καταρχάς στη Σαντορίνη (στο ξενοδοχείο «Apeiron Blue») και τώρα στην καρδιά της αθηναϊκής πρωτεύουσας, με φιλοδοξία να συστήσουν σε όλους μας τις γεύσεις που τους μεγάλωσαν αλλά και τη φιλοσοφία τους γύρω από τη γαστρονομία και τις ελληνικές πρώτες ύλες.

Κατακόκκινο και ψηλοτάβανο με το που μπαίνεις στο εσωτερικό του, το 1888 Athens σε προϊδεάζει για το τι θα γευτείς εδώ αφού τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του τα βλέπεις να φιγουράρουν στα ράφια -σακουλάκια με τραχανά, χυλοπιτάκια, φάβα, βαζάκια με λούπινα και άλλα πολλά που ανοίγουν την όρεξη.

1888 Αthens
Φωτογραφία: Γεωργία Αθανασοπούλου

Η οικογένεια φροντίζει ώστε όλες οι πρώτες ύλες να προέρχονται από μικρές οικοτεχνίες, ανάμεσά τους και κάποιες οικογένειες παραγωγών που εμπιστευόταν ο παππούς και που συνεχίζουν τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους. Δεν σταματούν εδώ. Τα δύο αδέρφια έχουν και δική τους φάρμα στην Αττική με βιολογικά προϊόντα που κόβονται κάθε μέρα από το μποστάνι και έρχονται φρέσκα φρέσκα καθημερινά στο μικρό καινούργιο τους στέκι στο Παγκράτι.

1888 Αthens
Φωτογραφία: Γεωργία Αθανασοπούλου

Το μενού αλλάζει καθημερινά ανάλογα με την εποχικότητα κάποια πιάτα όμως θα μένουν σταθερά. Ελπίζουμε μέσα σε αυτά να είναι και τα παραδοσιακά λούπινα Κρήτης που δοκιμάσαμε και ξετρελαθήκαμε και που σερβίρονται με κυδωνόπαστα και σπιτικές πίκλες ή η φρέσκια αγκινάρα, που φτάνει στο τραπέζι ωμή, δροσερή, ωραία αλατισμένη και λεμονάτη, κομμένη σε μικρά ντελικάτα κομμάτια και συνοδεύεται από γαύρο μαρινάτο. Ωραίο και το πιάτο με το σαλάμι αέρος και την ποικιλία τυριών με γραβιέρα Κρήτης, γραβιέρα Μυτιλήνης και καλαθάκι Νάξου, πεντανόστιμο και το σκουμπρί σε σάλτσα μυρωδικών, «παντρεμένο» με φασόλια βανίλια. Η χορταστική σαλάτα με ντοματίνια, παξιμάδια και ξύγαλο που συνοδέψαμε με ένα παγωμένο ποτήρι ούζο έφερε το καλοκαίρι στο τραπέζι.

Το καφενείο του Στρατή Χατζημανωλάκη στη Μυτιλήνη
Το καφενείο του Στρατή Χατζημανωλάκη στη Μυτιλήνη
Το καφενείο του Στρατή Χατζημανωλάκη στη Μυτιλήνη

Στο καινούργιο και μια σταλιά 1888 θα βρείτε -φυσικά- μεγάλη ποικιλία από ωραία ούζα, ελληνικές μπίρες, καλά τσίπουρα και ρακές αλλά και περίπου 30 ελληνικές ετικέτες κρασιών. Τέλος να πούμε ότι ανοίγει από νωρίς το πρωί και σερβίρει και εξαιρετικό καφέ.

Αρχελάου 7, Παγκράτι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ