Resto

Cinq Sens Athens: Το νέο γαλλικό μπιστρό στο Παγκράτι φέρνει τη Μεσόγειο στο πιάτο

Γαλλική κουζίνα με προϊόντα από τη Χίο στο ήσυχο στενάκι της Πύρρου

Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Cinq Sens μόλις άνοιξε στο Παγκράτι με καλή γαλλική κουζίνα

Μόλις λίγα μετρά μακριά από την πολυσύχναστη Φιλολάου, στο στενάκι της Πύρρου, και στο ισόγειο μιας κλασικής παγκρατιώτικης πολυκατοικίας, μόλις άνοιξε τις πόρτες του το Cinq Sens, το νέο μπιστρό της Αθήνας που προσφέρει καλή γαλλική κουζίνα η οποία έχει σαν βάση τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα.

Η αισθητική είναι μίνιμαλ και σύγχρονη, με το σκούρο πράσινο και το μαύρο-ανθρακί να κυριαρχούν, και το ξύλο -στα δρύινα τραπέζια και τη σκάλα από καρυδιά- να συμπληρώνει με θερμούς τόνους τον χώρο.

Ιδιοκτήτες του εστιατορίου είναι η Πέγκυ Παλαμάρα που θα σε υποδεχτεί ως υπεύθυνη της σάλας, η Γαλλίδα Margaux Le Moing που εργαζόταν χρόνια σε εστιατόρια του Παρισιού και ο κοσμογυρισμένος σεφ Παντελής Μηνιώτης. Ο σεφ, που είναι γεννημένος στη Χίο, μετά τις μαγειρικές του σπουδές στη σχολή Le Monde στην Αθήνα, συνέχισε στη σχολή Ferrandi στο Παρίσι όπου και συνεργάστηκε με μισελενάτα και βραβευμένα εστιατόρια όπως αυτό του Frédéric Simonin (με ένα αστέρι Michelin), το Palais Royal (δύο αστέρια Michelin) και το Épicure (τρία αστέρια Michelin). Στην Αθήνα επέστρεψε από νοσταλγία για τη χώρα του αλλά και για να στήσει το δικό του εστιατόριο, το Cinq Sens, βάζοντας σαν στόχο να εφαρμόσει τις τεχνικές και την εμπειρία που απέκτησε στα μεγάλα εστιατόρια του Παρισιού αναδεικνύοντας μαζί και τα εξαιρετικά προϊόντα της Ελλάδας.

Όπως μας λέει η ομάδα του μπιστρό, θέλουν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους μία μικρή κάρτα που θα σέβεται «αυστηρά» την εποχικότητα και γι' αυτό θα αλλάζει 4 φορές το χρόνο. Το ψωμί είναι χειροποίητο και προζυμένιο και φτιάχνεται καθημερινά στο εστιατόριο όπως και το βούτυρο. Το ελαιόλαδο και τα ψάρια που παίζουν συχνά στα πιάτα του μενού τα προμηθεύονται από τον πατέρα του σεφ που είναι γεωργός και ψαράς στη Χίο. Το μενού περιλαμβάνει 7 ορεκτικά, 5 κυρίως και 3 γλυκά με τουλάχιστον μία πρόταση στην κάθε κατηγορία από vegeterian αλλά και vegan πιάτα. Υπάρχει επίσης και η επιλογή του μενού γευσιγνωσίας που προτείνει ο σεφ.

Στα ορεκτικά ενδιαφέρον είναι το κόκκινο λάχανο, ψητό αλλά και σε ζύμωση, με salsifis (λαγόχορτο καραμελωμένο και σε chips), κόκκινο μήλο ωμό και μαρμελάδα μήλο με chilli. Στα κυρίως, πεντανόστιμο είναι το Ραβιόλι γεμιστό με μοσχαράκι Bourguignon, πούδρα και αφρό bacon, ψητά και ωμά μανιτάρια με καμένα κρεμμυδάκια αλλά και το σιγομαγειρεμένο «σαν σοφρίτο» μοσχαράκι με κάπαρη και σταφίδα, πατάτα millefeuille και ψητό αχλάδι. Στα ψάρια μια καλή πρόταση είναι το ψητό μπαρμπούνι με σάλτσα bisque, polenta, φινόκιο confit και αφρό φινόκιο.

Όσον αφορά στη λίστα κρασιών, το εστιατόριο φιλοξενεί μία μικρή αλλά ενημερωμένη κάρτα με περίπου 35 ετικέτες ελληνικές και γαλλικές επιλογές.

Cinq Sens Athens, Πύρρου 38, Παγκράτι, 2110034063, Ώρες λειτουργίας: Τρ. – Παρ. 19:00-00:30, Σάβ. 13:00-15:30 και 19:00-00:30, Δευτέρα κλειστά