Resto

Εκεί θα απολαύσεις ένα πλούσιο γεύμα με άρωμα Ιταλίας

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι ένα υπέροχο αρχοντικό με ψηλοτάβανες σάλες και παραμυθένιο κήπο, από εκείνα τα παλιά της Κηφισιάς. Χτίστηκε στα τέλη 19ου αιώνα και για χρόνια υπήρξε το εξοχικό περίπτερο της βασιλικής οικογένειας, που έκανε πάντα μία στάση εδώ στο δρόμο της για τα θερινά ανάκτορα στο Τατόι. Σήμερα, ανακαινισμένο με σεβασμό στην πλούσια ιστορία του, διατηρεί όλη την παλιά του αίγλη και είναι το ιδανικό σημείο για να απολαύσεις ένα πλούσιο γεύμα με άρωμα Ιταλίας, καθώς από το 2020 στεγάζει το ωραίο Monzù.

Η λέξη “Monzù”, παράφραση του γαλλικού “Monsieur”, δόθηκε από τους Ιταλούς στους ομοεθνείς τους αρχιμάγειρες που εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία τον 18ο και 19ο αιώνα και που επιστρέφοντας εργάστηκαν για τους αριστοκράτες της Νότιας Ιταλίας. Σε αυτούς χρωστάμε πολλές από τις παραδοσιακές ιταλικές γεύσεις που λατρεύουμε να τρώμε. Αλλά για τις γεύσεις που συναντάμε στο Monzù της Κηφισιάς, υπεύθυνος είναι ο βραβευμένος chef Γιάννης Λιόκας, που αξιοποιεί τη μεγάλη μαγειρική του εμπειρία και τα βιώματα από τα γαστρονομικά ταξίδια του στο εξωτερικό και δημιουργεί ένα βαθιά νόστιμο μενού. Στην κουζίνα του Γιάννη Λιόκα, οι αγνές, διαλεχτές πρώτες ύλες από μικρούς έλληνες παραγωγούς (όπως τα εκλεκτά τυριά και αλλαντικά, τα όσπρια, τα κρέατα, τα βότανα και τα μοναδικά μυρωδικά) παντρεύονται με τις σύγχρονες τεχνικές. Το αποτέλεσμα είναι πιάτα που, ενώ εμπνέονται από την πλούσια γαστρονομική παράδοση της Ιταλίας, έχουν ταυτόχρονα και ένα ξεκάθαρα ελληνικό χαρακτήρα, όπως και μία νοστιμιά τόσο ξεχωριστή που αποτυπώνεται στη γευστική σου μνήμη.

Από το dinner menu, την προσοχή σου αξίζουν σίγουρα το υπέροχο Vitello Tonnato με γλώσσα από μοσχάρι γάλακτος, μαγιονέζα τόνου και κάπαρη Σύρου, το ιδιαίτερο καλαμάρι σε ταλιατέλες με σάλτσα μυρωδικών, λεμόνι και γαλάκτωμα από το μελάνι του, το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με παστινάκι, άγρια μανιτάρια, σπανάκι και σάλτσα espresso, ο Μαύρος Χοίρος (Kermes) με μαγειρεμένα σικορέ, κρέμα μήλου Granny Smith και chutney bacon, και οπωσδήποτε η εξαιρετικά πρωτότυπη σελινόριζα “Bolognese” με gremolata και παρμεζάνα 24μηνης ωρίμανσης. Για όσους το προτιμούν, υπάρχει ακόμα και ένα πλούσιο degustation menu 7 πιάτων σε εξαιρετικά καλή τιμή.

Αξίζει να τονίσουμε ότι τα Σαββατοκύριακα το Monzù μας περιμένει από το μεσημέρι, με ένα αριστουργηματικό lunch menu που διακρίνεται για τον comfort χαρακτήρα του. Εδώ ξεχωρίζουν πιάτα όπως οι Tagliatelle “Bolognese” με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι γάλακτος και βιολογικό guanciale, το πληθωρικό Risotto Carnarolli, οι αχνιστές pizzas σε τέσσερις εκδοχές (σ.σ. best seller είναι η Kermes με βιολογικό σαλάμι ωρίμανσης από μαύρο χοίρο, guanciale, μπλε τυρί, κολοκύθα και φασκόμηλο), αλλά και οι άψογα ψημένες κοπές από Black Angus: η Tagliata (Black Angus tri tip στα κάρβουνα με σάλτσα από καμένο βούτυρο φασκόμηλο) και η πιο «παρεΐστικη» (δηλαδή… υπερμεγέθης) Bistecca που συνοδεύεται με broccolini στα κάρβουνα και πουρέ πατάτας με μαύρη τρούφα.

Μπορείς να συνοδεύσεις το γεύμα σου με ένα ωραίο κρασί από τον ελληνικό ή τον διεθνή αμπελώνα ή με κάποιο signature cocktail από τη μοναδική cocktail list που υπογράφει ο Σπύρος Κερκύρας μαζί με τον Λυκούργο Χριστοθανόπουλο. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στα Spritz, αλλά και στα Negronis, τα κομψά Americanos, όπως και τα Martinis. Όλα τα cocktails ταιριάζουν απόλυτα με τα πιάτα του καταλόγου, ενώ αποτελούν και τον τέλειο πρόλογο ή επίλογο ενός δείπνου στο Monzù.

Αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις. Τα υπόλοιπα, θα τα ανακαλύψεις μόνος σου μία ανοιξιάτικη νύχτα ή κάποιο ηλιόλουστο μεσημέρι καθισμένος στο μοναδικό κήπο του Monzù ή στη ζεστή, φιλόξενη σάλα του. Και όταν το κάνεις, να είσαι σίγουρος ότι θα επιστρέψεις πιο σύντομα από όσο φαντάζεσαι…