Resto

Στο ολοκαίνουργιο Prac•sitele φτιάχνουν την ιταλική κουζίνα που αγαπάμε

Στο μενού πίτσα και κομψά ιταλικά πιάτα

Γιάννης Κοροβέσης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Prac·sitele που μόλις άνοιξε μέσα στα στενά του Συντάγματος θα ευχαριστηθείς καλή ιταλική κουζίνα με έμφαση στα ποιοτικά υλικά

Αν υπάρχει μια κουζίνα -μετά από αυτήν ίσως της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας- με την οποία οι Έλληνες αισθάνονται οικεία, τότε αδιαμφισβήτητα αυτή είναι η ιταλική. Και λόγω εγγύτητας των δύο χωρών, αλλά και εξαιτίας των κοινών πρώτων υλών, η ιταλική κουζίνα έχει καταφέρει να μπει στην πλειονότητα των ελληνικών σπιτιών και εστιατορίων. Όχι πάντα με μεγάλη επιτυχία, πλην όμως πολλοί πια γνωρίζουν τουλάχιστον 5-6 τύπους ζυμαρικών, μπορούν να ξεχωρίσουν τι κάνει καλή και γνήσια ιταλική μια πίτσα, πόσο ηδονικός είναι ο συνδυασμός στεριάς με θάλασσα σε ένα Vitello Tonnato και ότι η Μπολονέζ δεν είναι απλά «μακαρόνια με κιμά». Με λίγα λόγια, οι Έλληνες αγαπούν την ιταλική κουζίνα, τα περισσότερα πιάτα της αποτελούν comfort επιλογές για κάθε μέρα και ώρα τους και δεν χάνουν την ευκαιρία να την απολαύσουν ξανά και ξανά. Παρόλα αυτά, όσο παράξενο κι αν είναι, λίγοι -για να μην γράψω ελάχιστοι- είναι οι χώροι που τιμούν την αγαπημένη κουζίνα όπως της αρμόζει, με σωστές συνταγές, ποιοτικά υλικά και νοστιμιά και ειδικά σε σημείο που να εξυπηρετεί πολύ κόσμο. Το Prac·sitele φαίνεται πως είναι ένα τέτοιο.

Φωτογραφία: Kατερίνα Αυγερινού

Μέσα στο παλιό Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, στον πάλαι ποτέ παράδεισο φωτιστικών λαμπτήρων και ηλεκτρικών ειδών, και στο ισόγειο του Belle Epoque Suites της Πραξιτέλους, ξεκίνησε εδώ και λιγότερο από έναν μήνα, το Prac·sitele, ένα ακόμη εστιατόριο του επιτυχημένου διδύμου Ηλία Ανθίδη – Σπύρου Κερκύρα (σε συνεργασία με την ομάδα του Belle Epoque). Ευρύχωρη και ευήλια η κυρίως σάλα του, με μεγάλα παράθυρα γύρω γύρω και μια μεγάλη νησίδα με φυτά στο κέντρο της που χωρίζει την αίθουσα στα δύο και δημιουργεί «πλάτες» με καναπέδες. Ο χώρος έχει ντυθεί με ανοιχτόχρωμο ξύλο και μάρμαρο, υλικά που αγαπάει ο interior designer Γιώργος Παντελούκας που τον έχει επιμεληθεί. Οι παλ αποχρώσεις που είναι ξανά στη μόδα κυριαρχούν, το τύπου ρατάν στα καθίσματα και στο ταβάνι μαζί με τα άφθονα φυτά θυμίζουν lobby ξενοδοχείου ή lounge σαλόνι από την εποχή της αποικιοκρατίας.  

Sourdough pizza San Daniele/ Φωτογραφία: Kατερίνα Αυγερινού

Στα της κουζίνας, ο σεφ Βασίλης Παύλος παρουσιάζει ένα νόστιμο και ραφιναρισμένο μενού, δίνοντας έμφαση στις ιταλικές γεύσεις χωρίς αχρείαστες εντάσεις, χωρίς άσκοπους πειραματισμούς που απομακρύνουν από το αυθεντικό αποτέλεσμα και με εκτελέσεις που αναδεικνύουν τις πρώτες ύλες. Ένα μενού που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και που θα ικανοποιήσει και με το παραπάνω. Ένα μενού ελαφρύ, κομψό και εξευγενισμένο.

Αρχικά, μια ολόκληρη κατηγορία του μενού έχει αφιερωθεί στην πίτσα, η οποία μπορεί να είναι ναπολιτάνικου τύπου με προζυμένιο ζυμάρι 48ωρης ωρίμασης ή pinsa, ο πιο ρουστίκ και τραγανός δηλαδή τύπος της Ρώμης συνήθως σε οβάλ σχήμα που μάθαμε και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο ψήνονται άρτια στον μεγάλο, αυγουλένιο φούρνο του Prac·sitele.

Χοιρινά μάγουλα/ Φωτογραφία: Kατερίνα Αυγερινού

Από τα ορεκτικά, ξεχώρισα το Vitello Tonnato, το οποίο έρχεται πιο λεπτά κομμένο από ό,τι μπορεί να έχετε συνηθίσει και γευστικά πολύ κομψό και νόστιμο, αλλά και τα χρυσαφένια αραντσίνι που με κάθε δάγκωμα αποκαλύπτουν ένα νοστιμότατο, κρυμμένο, μίνι ριζότο αλά Μιλανέζε. Highlight των «πρώτων», ίσως και του γεύματος ολόκληρου, ήταν τα λαζάνια αλ ραγού.

Φωτογραφία: Kατερίνα Αυγερινού

Τρεις επιλογές από σαλάτες, μεταξύ αυτών και μια ωραία και ελαφρώς νεωτερική εκδοχή της παραδοσιακής panzanella, δύο ριζότα (μανιταριών και με παντζάρι), τέσσερα πιάτα ζυμαρικών -μεταξύ αυτών και νοστιμότατη Μπολονέζ με ριγκατόνι- και πέντε κυρίως: δύο με μοσχάρι, ένα με κοτόπουλο, ένα με χοιρινό και ένα με ψάρι. Νόστιμα, ελαφριά, comfort και χωρίς αστοχία στην παρασκευή. Και είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς που δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει μήνα λειτουργίας!

Στα των αλκοολικών επιλογών, θα βρείτε μια λίστα κρασιών χωρισμένη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και τις κοκτεϊλ-ικές επιλογές της μπαρ μάνατζερ Δήμητρας Γκλιάτη. Στα της φιλοξενίας και γενικότερης οργάνωσης, ο μάνατζερ, κύριος Παύλος Γάτσιος μας έκανε να αισθανθούμε άνετα και να επιβεβαιώσουμε το ρητό του Prac·sitele, ‘’Veni, Vidi, Amavi’’ ή «Ήρθα, Είδα, Αγάπησα»… Και σίγουρα «θα επιστρέψω», θα προσθέσω εγώ!

‘’Veni, Vidi, Amavi’’/ Φωτογραφία: Kατερίνα Αυγερινού

Πραξιτέλους 7, Αθήνα, 21 0700 0720, περίπου 35-40 ευρώ χωρίς κρασί

INFO
Prac•sitele

Τοποθετημένο στην καρδιά της Αθήνας, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Belle Époque Suites, το Prac•sitele δεν άργησε να γίνει στέκι και must visit προορισμός στο κέντρο, προσφέροντας αυθεντικές ιταλικές γεύσεις στον αθηναϊκό γαστρονομικό χάρτη. Μεγάλο σε νοστιμιά και σε ταπεραμέντο, σερβίρει χειροποίητα ζυμαρικά σε κλασικές γραμμές με μικρά twist, πίτσα με προζυμένιο ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης και ωραία κρασιά.

Δες αναλυτικά