Resto

Pharaoh, το πολυαναμενόμενο εστιατόριο του Μανώλη Παπουτσάκη μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια

Τρώγοντας στο πιο hot opening της σεζόν

99600-199090.jpg
Μαρία Μανωλέλη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Pharaoh, το πολυαναμενόμενο εστιατόριο του Μανώλη

Το Pharaoh είναι το πρώτο εστιατόριο του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη στην Αθήνα και άνοιξε πριν λίγες μέρες στα Εξάρχεια

Βρέθηκα να είμαι μεταξύ των πρώτων καλεσμένων στη δοκιμαστική βραδιά του Pharaoh. Πριν ακόμα γίνουν τα εγκαίνια, ο Μανωλής Παπουτσάκης μαγείρεψε για όσους εργάστηκαν στο κατασκευαστικό κομμάτι του εστιατορίου, κάτι που δεν ξέρω αν συνηθίζεται στον χώρο, αλλά προσωπικά το εξέλαβα ως το πιο θερμό «ευχαριστώ» σε όσους δούλεψαν για να γίνει η ιδέα του πραγματικότητα.

Το Pharaoh άνοιξε εν μέσω γιορτών και είναι το πρώτο εστιατόριο του Μανώλη Παπουτσάκη στην Αθήνα -και μάλιστα στο «δύσκολο» κέντρο της Αθήνας- ενώ  τα «Δέκα Τραπέζια» και το «Χαρούπι» έχουν κερδίσει ήδη το γαστρονομικό κοινό της Θεσσαλονίκης. Το πολυακουσμένο όλο αυτό τον καιρό Pharaoh άνοιξε τις πόρτες του και όχι μόνο τις πόρτες του αλλά και την πράσινη βελούδινη κουρτίνα του που θυμίζει αυλαία. Η σκοτεινή Σολωμού που οι περισσότεροι την έχουμε άρρηκτα συνδέσει στο μυαλό μας με τα live του AN Club,νομίζω πως πλέον θα έχει ακόμα ένα σημείο αναφοράς.

Pharaoh, το πολυαναμενόμενο εστιατόριο του Μανώλη
Pharaoh, το πολυαναμενόμενο εστιατόριο του Μανώλη

O χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος και φωτεινός με industrial αίσθηση αλλά ταυτόχρονα θυμίζει παλιό αθηναϊκό σπίτι με μωσαϊκά και μαρμάρινα τραπέζια που στολίστηκε για να υποδεχτεί καλεσμένους. (Η αρχιτεκτονική μελέτη είναι της Χρυσοκώνας Μαύρου και η επίβλεψη κατασκευής του Μάρκου Μαραμπώτου). Στην ανοιχτή κουζίνα  διακρίνονται εν δράσει δύο στόφες και ένας ξυλόφουρνος που «ευθύνονται» για τα καλομαγειρεμένα σπιτικά πιάτα που φτάνουν στο τραπέζι. Τα ξύλα που είναι ντανιασμένα λοιπόν πίσω από τη σκάλα πέρα από τη διακοσμητική χρήση δικαιολογούν απόλυτα την ύπαρξη τους στο χώρο εφόσον όλα τα φαγητά μαγειρεύονται σε στόφες και στον ξυλόφουρνο. Δεν ξέρω πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι κάποια σαν κι εμένα, αφού το μενού είναι λες και έχω γράψει μια λίστα με τα αγαπημένα μου φαγητά, αλλά όσα δοκίμασα (τα πάντα) τα βρήκα πεντανόστιμα.

Pharaoh, το πολυαναμενόμενο εστιατόριο του Μανώλη
Pharaoh, το πολυαναμενόμενο εστιατόριο του Μανώλη

Οι ελληνικές γεύσεις θυμίζουν σπιτικό φαγητό που το μαγείρεψε η μαμά σου, η θεία σου, η γιαγιά σου, αυτός/ αυτή τέλος πάντων που σε κάθε οικογένεια είναι ξακουστός για τη μαγειρική του δεινότητα, μόνο που στο Pharaoh το σπιτικό φαγητό είναι στην ακόμα πιο ωραία εκδοχή του. Γιαχνερά, τσιγαριαστά και πιάτα παραδοσιακά συνοδευμένα από μια πολύ ιδιαίτερη κάβα - στο πατάρι του μαγαζιού βρίσκεται το σύγχρονο κελάρι.

Μου άρεσε πολύ και η έθνικ μουσική. Οι πληροφορίες μου λένε πως η μουσική θα είναι αποκλειστικά από βινύλιο κάτι που επίσης δικαιολογεί τους αμέτρητους δίσκους που υπάρχουν πίσω από το μπαρ και, τώρα που το ξανασκέφτομαι, μάλλον κι αυτό συνέβαλε πολύ στο ότι το Pharaoh μου θύμιζε συνεχώς ένα παλιό σπίτι. Ή μήπως ήταν η μυρωδιά των μπαχαρικών και του φαγητού που θυμίζει Κυριακή- ελληνική ταινία ή μήπως να ψάξει ο καθένας με τον θεραπευτή του γιατί κάποιες εικόνες ή μυρωδιές τον ταξιδεύουν αυτόματα στην παιδική του ηλικία και να μην αναλύω άλλο αυτό το flash back που μάλλον αφορά μόνο εμένα;

Pharaoh, το πολυαναμενόμενο εστιατόριο του Μανώλη
Pharaoh, το πολυαναμενόμενο εστιατόριο του Μανώλη

Α! Και κάτι άλλο βασικό για αρκετούς, οι ποσότητες ήταν γενναίες και με ξάφνιασαν μια και δεν ήταν τα minimal πιάτα που περιμένει να δει κάποιος σε ένα gourmet εστιατόριο. Βέβαια, αμέσως μετά σκέφτηκα πως δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν η παραδοσιακή -με αρκετές κρητικές πινελιές- κουζίνα να συνδεθεί με τη λέξη minimal σε καμία εκδοχή της, ακόμα και αν πρόκειται για έναν συνοδευτικό μεζέ για τη ρακή. Ναι, μάλλον δε γίνεται να φας χοιρινό πράσο-σέλινο και το πιάτο να μην έχει αρκετή ποσότητα αυγολέμονο στο οποίο θα θες να βουτήξεις το ζυμωτό ψωμί που επίσης ψήνει ο σεφ στον ξυλόφουρνο.

Θα πάω και θα ξαναπάω γιατί για εμένα ο κατάλογος του Pharaoh είναι ένα ταξίδι μνήμης στα φαγητά που ως παιδί θεωρούσα δεδομένα, μα χρειάστηκε να μεγαλώσω αρκετά για να εκτιμήσω τις αγνές πρώτες ύλες, τις ώρες προετοιμασίας και αυτές τις μυρωδιές που δίνουν τόπο καταγωγής στο κάθε πιάτο.

Pharaoh, το πολυαναμενόμενο εστιατόριο του Μανώλη

Ο Μανώλης Παπουτσάκης δεν είναι μόνος του σε αυτό το project, μαζί του είναι και οι ξεχωριστοί συνεργάτες του Φώτης Βαλλάτος, Perry Παναγιωτακόπουλος και Δημήτρης Πλατανιάς.

Κάποιον από εσάς άκουσα στο βάθος να ρωτάει πού θα παρκάρετε; Αν οδηγείτε σακαράκα θα παρκάρετε όπου θέλετε στην περιοχή, αν η ζωή σας τα έχει φέρει πιο βολικά και οδηγείτε κάτι πιο εντυπωσιακό να το αφήσετε στο πάρκινγκ του σπιτιού σας και να πάτε με ένα ταξί ή με το μετρό. Αυτά από εμένα, οι gourmet αναλύσεις καταφθάνουν από τους ειδικούς.

Pharaoh, Σολωμού 54, Εξάρχεια, 2103808412

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ