Pharaoh, το πολυαναμενόμενο εστιατόριο του Μανώλη Παπουτσάκη μόλις άνοιξε στα Εξάρχεια
Τρώγοντας στο πιο hot opening της σεζόν
Το Pharaoh είναι το πρώτο εστιατόριο του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη στην Αθήνα και άνοιξε πριν λίγες μέρες στα Εξάρχεια
Βρέθηκα να είμαι μεταξύ των πρώτων καλεσμένων στη δοκιμαστική βραδιά του Pharaoh. Πριν ακόμα γίνουν τα εγκαίνια, ο Μανωλής Παπουτσάκης μαγείρεψε για όσους εργάστηκαν στο κατασκευαστικό κομμάτι του εστιατορίου, κάτι που δεν ξέρω αν συνηθίζεται στον χώρο, αλλά προσωπικά το εξέλαβα ως το πιο θερμό «ευχαριστώ» σε όσους δούλεψαν για να γίνει η ιδέα του πραγματικότητα.
Το Pharaoh άνοιξε εν μέσω γιορτών και είναι το πρώτο εστιατόριο του Μανώλη Παπουτσάκη στην Αθήνα -και μάλιστα στο «δύσκολο» κέντρο της Αθήνας- ενώ τα «Δέκα Τραπέζια» και το «Χαρούπι» έχουν κερδίσει ήδη το γαστρονομικό κοινό της Θεσσαλονίκης. Το πολυακουσμένο όλο αυτό τον καιρό Pharaoh άνοιξε τις πόρτες του και όχι μόνο τις πόρτες του αλλά και την πράσινη βελούδινη κουρτίνα του που θυμίζει αυλαία. Η σκοτεινή Σολωμού που οι περισσότεροι την έχουμε άρρηκτα συνδέσει στο μυαλό μας με τα live του AN Club,νομίζω πως πλέον θα έχει ακόμα ένα σημείο αναφοράς.
O χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος και φωτεινός με industrial αίσθηση αλλά ταυτόχρονα θυμίζει παλιό αθηναϊκό σπίτι με μωσαϊκά και μαρμάρινα τραπέζια που στολίστηκε για να υποδεχτεί καλεσμένους. (Η αρχιτεκτονική μελέτη είναι της Χρυσοκώνας Μαύρου και η επίβλεψη κατασκευής του Μάρκου Μαραμπώτου). Στην ανοιχτή κουζίνα διακρίνονται εν δράσει δύο στόφες και ένας ξυλόφουρνος που «ευθύνονται» για τα καλομαγειρεμένα σπιτικά πιάτα που φτάνουν στο τραπέζι. Τα ξύλα που είναι ντανιασμένα λοιπόν πίσω από τη σκάλα πέρα από τη διακοσμητική χρήση δικαιολογούν απόλυτα την ύπαρξη τους στο χώρο εφόσον όλα τα φαγητά μαγειρεύονται σε στόφες και στον ξυλόφουρνο. Δεν ξέρω πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι κάποια σαν κι εμένα, αφού το μενού είναι λες και έχω γράψει μια λίστα με τα αγαπημένα μου φαγητά, αλλά όσα δοκίμασα (τα πάντα) τα βρήκα πεντανόστιμα.
Οι ελληνικές γεύσεις θυμίζουν σπιτικό φαγητό που το μαγείρεψε η μαμά σου, η θεία σου, η γιαγιά σου, αυτός/ αυτή τέλος πάντων που σε κάθε οικογένεια είναι ξακουστός για τη μαγειρική του δεινότητα, μόνο που στο Pharaoh το σπιτικό φαγητό είναι στην ακόμα πιο ωραία εκδοχή του. Γιαχνερά, τσιγαριαστά και πιάτα παραδοσιακά συνοδευμένα από μια πολύ ιδιαίτερη κάβα - στο πατάρι του μαγαζιού βρίσκεται το σύγχρονο κελάρι.
Μου άρεσε πολύ και η έθνικ μουσική. Οι πληροφορίες μου λένε πως η μουσική θα είναι αποκλειστικά από βινύλιο κάτι που επίσης δικαιολογεί τους αμέτρητους δίσκους που υπάρχουν πίσω από το μπαρ και, τώρα που το ξανασκέφτομαι, μάλλον κι αυτό συνέβαλε πολύ στο ότι το Pharaoh μου θύμιζε συνεχώς ένα παλιό σπίτι. Ή μήπως ήταν η μυρωδιά των μπαχαρικών και του φαγητού που θυμίζει Κυριακή- ελληνική ταινία ή μήπως να ψάξει ο καθένας με τον θεραπευτή του γιατί κάποιες εικόνες ή μυρωδιές τον ταξιδεύουν αυτόματα στην παιδική του ηλικία και να μην αναλύω άλλο αυτό το flash back που μάλλον αφορά μόνο εμένα;
Α! Και κάτι άλλο βασικό για αρκετούς, οι ποσότητες ήταν γενναίες και με ξάφνιασαν μια και δεν ήταν τα minimal πιάτα που περιμένει να δει κάποιος σε ένα gourmet εστιατόριο. Βέβαια, αμέσως μετά σκέφτηκα πως δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν η παραδοσιακή -με αρκετές κρητικές πινελιές- κουζίνα να συνδεθεί με τη λέξη minimal σε καμία εκδοχή της, ακόμα και αν πρόκειται για έναν συνοδευτικό μεζέ για τη ρακή. Ναι, μάλλον δε γίνεται να φας χοιρινό πράσο-σέλινο και το πιάτο να μην έχει αρκετή ποσότητα αυγολέμονο στο οποίο θα θες να βουτήξεις το ζυμωτό ψωμί που επίσης ψήνει ο σεφ στον ξυλόφουρνο.
Θα πάω και θα ξαναπάω γιατί για εμένα ο κατάλογος του Pharaoh είναι ένα ταξίδι μνήμης στα φαγητά που ως παιδί θεωρούσα δεδομένα, μα χρειάστηκε να μεγαλώσω αρκετά για να εκτιμήσω τις αγνές πρώτες ύλες, τις ώρες προετοιμασίας και αυτές τις μυρωδιές που δίνουν τόπο καταγωγής στο κάθε πιάτο.
Ο Μανώλης Παπουτσάκης δεν είναι μόνος του σε αυτό το project, μαζί του είναι και οι ξεχωριστοί συνεργάτες του Φώτης Βαλλάτος, Perry Παναγιωτακόπουλος και Δημήτρης Πλατανιάς.
Κάποιον από εσάς άκουσα στο βάθος να ρωτάει πού θα παρκάρετε; Αν οδηγείτε σακαράκα θα παρκάρετε όπου θέλετε στην περιοχή, αν η ζωή σας τα έχει φέρει πιο βολικά και οδηγείτε κάτι πιο εντυπωσιακό να το αφήσετε στο πάρκινγκ του σπιτιού σας και να πάτε με ένα ταξί ή με το μετρό. Αυτά από εμένα, οι gourmet αναλύσεις καταφθάνουν από τους ειδικούς.
Pharaoh, Σολωμού 54, Εξάρχεια, 2103808412
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ η μαγειρική διαδικασία είναι ιερή
Η κουζίνα θα σας προτείνει πιάτα που βασίζονται στη μεσογειακή παράδοση με διεθνείς επιρροές, με έμφαση πάντα στη γεύση και με βάση την εποχικότητα και την επιλογή άριστων πρώτων υλών.
Κλείστε θέση στο πάσο και παρακολουθήστε πώς παρασκευάζονται πιάτα
Το εμβληματικό εστιατόριο επιστρέφει μεταμορφωμένο
Από τον σεφ-πατρόν Ανδρέα Γάβρη, μαζί και 700 ετικέτες κρασιού για ψαγμένους οινόφιλους
Από τις πιο αυθεντικές σελίδες στο καλοκαιρινό, ροδίτικο οδοιπορικό σου
Η Νίκη Σπανού έχει καταφέρει να κάνει το Μεϊντάνι της αρχηγείο, στρατηγείο και κατσαρόλα αναφοράς για όποιον αναζητά τη βεριτάμπλ γεύση της παράδοσης στη Ζαγορά
Σου σερβίρει με τη βούλα την πιο αυθεντική γεύση της Λήμνου
Ψαράκια, χταποδάκια, καλαμαράκια και λοιπά καλοκαιρινά δίπλα στη θάλασσα
Εδώ που η κατσαρόλα δεν έχει ανάγκη τη ΔΕΗ για να μπει στη φωτιά
Το νέο στέκι της πόλης για νόστιμο φαγητό και χαλαρά cocktails
Σε μια off road διαδρομή, εκεί όπου το Πήλιο βουτά στα νερά του Αιγαίου
Καφενείο, μεζεδοπωλείο και στέκι για τις μπίρες που θα δροσίσουν το φετινό σου καλοκαίρι
Μιλήσαμε με τον σεφ, Γρηγόρη Γιαννόπουλο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή τη γευστική μας εμπειρία
Είναι ένα ταξίδι γεύσεων που δεν πρέπει να χάσετε
Αξέχαστο γεύμα πάνω στο κύμα
Εδώ τα θαλασσινά έχουν την τιµητική τους!
Πεντανόστιμο φαγητό σε ένα μαγικό σκηνικό
Φοβερά τυλιχτά και burgers σε χειροποίητο ψωμάκι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.