- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Pizza Dough, για ναπολιτάνικη πίτσα στο Κουκάκι
Λεπτή ζύμη, αυθεντική mozzarella και σάλτσα ντομάτας San Marzano

To Pizza Dough στο Κουκάκι σερβίρει υπέροχη πίτσα με ναπολιτάνικη ζύμη
Τα λιγοστά τραπέζια στο πεζοδρόμιο της Δημητρακοπούλου δεν προλαβαίνουν να αδειάζουν και γεμίζουν ξανά και ξανά. Βρίσκονται ακριβώς μπροστά στη λιλιπούτεια πρόσοψη και έτσι μπορείς να ρίχνεις κλεφτές ματιές στο εσωτερικό όσο μασουλάς κομμάτια αχνιστής πίτσας, σερβιρισμένης σε ασπροκόκκινο μιλιμετρέ χαρτί. Για να είμαι ακριβής, η ανοιχτή κουζίνα καταλαμβάνει ολόκληρο τον διαθέσιμο χώρο. Κι όμως, από ό,τι φαίνεται, σε αυτά τα ελάχιστα τετραγωνικά δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις την τέλεια πίτσα, το αντίθετο. Και το όνομα αυτής; Pizza Dough.
H Pizza Dough ήρθε στο Κουκάκι στα τέλη του καλοκαιριού, αλλά οι άνθρωποι πίσω από αυτή δεν μας είναι άγνωστοι. Δική τους είναι η Pizza Hood, η πιτσαρία που κάνει χαμό στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, δικό τους και το Tarantino, επίσης εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο που μας έκανε να παραμιλάμε για τα burgers του με το που άνοιξε. Το τελευταίο βρίσκεται μάλιστα δίπλα στην Pizza Dough, οπότε αν δεν μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε pizza ή burger, να ξέρεις ότι ο δρόμος της Δημητρακοπούλου προσφέρει και τα δύο με μεγάλη επιτυχία. Άλλωστε, όπως λέει ο Κωστής Καρατζιάς, ένας από τους ιδιοκτήτες, «τα μαγαζιά φτιάχνουν τους δρόμους».

Από την Pizza Dough ξεφουρνίζονται κάθε λίγα λεπτά πίτσες με ναπολιτάνικη ζύμη, η οποία ωριμάζει για 48 ώρες πριν ψηθεί στον πετρόφουρνο και σου σπάσει τη μύτη. Από το 2017 η ναπολιτάνικη ζύμη είναι ενταγμένη στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, πράγμα που σημαίνει ότι για να τη φτιάξεις, δεν μπορείς να παρεκκλίνεις και πολύ… Οφείλεις να χρησιμοποιήσεις συγκεκριμένο αλεύρι και σάλτσα μόνο από ντομάτες ποικιλίας San Marzano, η ζύμη σου δεν πρέπει να ξεπερνάει σε πάχος το μισό εκατοστό και το στεφάνι της πρέπει να έχει περιθώριο τουλάχιστον 2 εκατοστά. Στην Pizza Dough τα καταφέρνουν όλα αυτά και με το παραπάνω, αλλά ταυτόχρονα η όλη ατμόσφαιρα σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι σε κάποια από τις θρυλικές πιτσαρίες της Νέας Υόρκης ή του Σαν Φρανσίσκο. Όταν επισημαίνω αυτή μου την αίσθηση στον Κωστή, εκείνος γνέφει καταφατικά: «θέλουμε να προσφέρουμε ένα ιταλικό προϊόν, με αμερικάνικη προσέγγιση. Να παίζουμε funk μουσική και να πειραματιζόμαστε λίγο παραπάνω», λέει ενώ αφήνει μπροστά μου μία λαχταριστή πίτσα με κολοκυθάκι, ιταλική mozzarella, ξύσμα lime, άνηθο και φρέσκο βασιλικό που μόλις βγήκε από τον φούρνο.

Όπως σε κάθε καλό pizza spot, έτσι και εδώ το πρώτο που αξίζει να δοκιμάσεις είναι η πίτσα Μαργαρίτα (με σάλτσα ντομάτας San Marzano, ιταλική αγελαδινή mozzarella και φρέσκο βασιλικό), γιατί μέσα στη μεγαλειώδη απλότητα αυτής της συνταγής, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο καλή είναι η πίτσα. Συνεχίζεις (οπωσδήποτε!) με την πίτσα Tartufo με ιταλική mozzarella, παρμεζάνα, φρέσκα άγρια μανιτάρια, πάστα μαύρης τρούφας, λάδι λευκής τρούφας, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και φρέσκο βασιλικό, κι ύστερα περνάς στην πίτσα Pepperoni, με σάλτσα ντομάτας San Marzano, ιταλική mozzarella, NY pepperoni και φρέσκο βασιλικό. Από εκεί και πέρα, δοκίμασε ό,τι σου τραβήξει περισσότερο την προσοχή, ενώ πρέπει να ξέρεις ότι ο κατάλογος θα αλλάζει συχνά. Δηλαδή, κάθε πότε; «Ε, κάθε πότε;», απαντάει και πάλι ο Κωστής «ανώμαλοι είμαστε, οπότε συνέχεια». Που σημαίνει ότι οι πειραματισμοί δεν σταματούν ποτέ και κάνουν την όρεξή μας ακόμη μεγαλύτερη…

Υ.Γ. Το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Δεκεμβρίου η ομάδα του Tarantino και της Pizza Dough διοργανώνει στην οδό Δημητρακοπούλου το πρώτο Koukaki Vinyl Market, με καλεσμένο ένα από τα πιο ενημερωμένα δισκάδικα της χώρας, το Father Herbie Records από τη Θεσσαλονίκη. Μιλάμε για πάνω από 500 διαθέσιμους τίτλους σε Jazz, Spiritual, Ambient, Electronics, Classic Hip Hop, Afro Funk, Afro Disco, Psych Funk, Kraut, Dance κ.α., αλλά και για παράλληλα dj sets καθ’ όλη τη διάρκεια καθώς και free Gluhwein για όσους προμηθευτούν δίσκους. Κι όσο χαζεύεις δίσκους, εννοείται προμηθεύεσαι μια πίτσα από την Pizza Dough ή ένα διαστημικό burger από το Tarantino. Πώς αλλιώς;

Δημητρακοπούλου 17, Κουκάκι, Fb: Pizza Dough, Instagram: @dough.athens, Και delivery μέσω Wolt και efood
INFO
Το ζυμάρι αυτής της πίτσας ωριμάζει αργά, ζυμώνεται γρήγορα κι ύστερα ψήνεται σε φούρνο από πέτρα μέχρι να σου σπάσει τη μύτη. Αλλά το μεγάλο μυστικό, κρύβεται στα υλικά: σάλτσα ντομάτας San Marzano, ιταλική αγελαδινή mozzarella, αυθεντικό prosciutto crudo, gorgonzola, taleggio, η παρμεζάνα που ονειρευόσουν. Στην Pizza Dough θα δοκιμάσεις την τέλεια Margherita, θα συνειδητοποιήσεις ότι είναι αδύνατον να μοιραστείς τη Famous Pepperoni και θα επιστρέψεις ξανά (και ξανά) για την αρωματική Tartufo με την ιταλική mozzarella, τα φρέσκα, άγρια μανιτάρια και την πάστα μαύρης τρούφας.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι καλή παρέα, η εμπειρία θα ‘ναι αξέχαστη…
Φαγητό της θαλπωρής και σπιτική ατμόσφαιρα
Μέσα στο Semiramis, με ενδιαφέρον μενού και σαγηνευτική ατμόσφαιρα
Πόσο μακριά πας για έναν κεφτέ;
Εδώ τα πάντα ξεκινούν από τη ζύμη που ζυμώνεται και ωριμάζει καθημερινά, με μοναδικά άλευρα
Εδώ όλα είναι χειροποίητα και ψήνονται στα κάρβουνα
Φοβερές πίτσες στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου
Άνοιξε πριν ένα χρόνο, φέρνοντας κάτι διαφορετικό στη γειτονιά των Εξαρχείων
Ζεστή ατμόσφαιρα, νόστιμα πιάτα, το ιδανικό ραντεβού για τα μεσημέρια της Κυριακής
Ο executive chef David Buchanan έχει δημιουργήσει ένα μενού που αποτελεί ωδή στη γαλλική κουλτούρα
Ένας αντισυμβατικός πολυχώρος στου Ψυρρή
Κλασική ψησταριά, με όνομα καλό και κοσμαγάπητη στη γειτονιά
Μπορείς να το πεις fun κρεατερί ή μουσικό steak house, μια και το πάρτι μπορεί να αρχίσει και μια καθημερινή
Πολύ θα το θέλαμε και στην Αθήνα!
Παλιές και αυθεντικές στιγμές μέσα στη Δημοτική Αγορά της πόλης
Εδώ επιλέγεις το απόσταγμα, το κρασί ή την μπίρα σου και μαζί με αυτό καταφτάνουν στο τραπέζι σου και πιάτα-έκπληξη!
Μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά, σαλάτες και φοβερά ορεκτικά, με πρώτες ύλες από Έλληνες παραγωγούς
Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά με φόντο μια απίστευτη θέα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.