Resto

Σιγή Ιχθύος: Το ωραίο γαστρονομικό στέκι στη Νάουσα της Πάρου

Κλασικές γεύσεις και δημιουργική ψαροφαγία με θέα τα ψαροκάικα

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σιγή Ιχθύος, το ωραίο γαστρονομικό στέκι στη Νάουσα της Πάρου

Η Σιγή Ιχθύος στο παλιό λιμανάκι της Νάουσας στην Πάρο είναι από τα στέκια του νησιού που αξίζει να επισκεφθείς

Η Σιγή Ιχθύος βρίσκεται στο πανέμορφο παλιό λιμανάκι της Νάουσας, που είναι ο πιο δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός της Πάρου. Αν και πριν 50 χρόνια δεν θα έβρισκες εκεί παρά μόνο ένα καφενεδάκι-ουζερί (του αείμνηστου Στρατή που πρώτος σέρβιρε χταποδάκι στα κάρβουνα και γούνα), καθότι τα υπόλοιπα κτίσματα ήταν αποθήκες των ψαράδων, σήμερα θα συναντήσεις καμιά δεκαπενταριά μαγαζιά (ταβέρνες-μπαρ) που σφύζουν από κόσμο. Στο κοσμοπολίτικο και πολυπόθητο πλέον, αλλά πάντα γραφικό παλιό λιμανάκι της Νάουσας με θέα τα ψαροκάικα η Σιγή Ιχθύος είναι μαζί με το Μπαρμπαρόσα, τον Μάριο και τον Τσαχπίνη οι τέσσερις εκπρόσωποι -διαφορετικής φιλοσοφίας ο καθένας- όπου μπορεί ο κάθε επισκέπτης να ικανοποιήσει και τις πλέον απαιτητικές γαστρονομικές του επιθυμίες.

dsc_4118.jpg

Η Σιγή Ιχθύος καταλαμβάνει τη δυτική πλευρά της πλατείας του λιμανιού και είναι δημιούργημα του Γιάννη Ζουμή που αν και γεννήθηκε στην Αθήνα είναι Παριανής καταγωγής - η οικογένεια Ζουμή είναι γνωστή στο νησί. Από την εφηβεία του δούλευε τα καλοκαίρια στη Νάουσα της Πάρου, και τον θυμάμαι από τότε που έκανε τα πρώτα βήματά του.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η εμμονή του Γιάννη στους ανθρώπους και στην ομάδα. Γνώρισα τον σεφ του Άκη Νταλέκο, ένα προσγειωμένο νέο παλικάρι που έκανε τις σπουδές του στη σχολή Εlite, κατόπιν είχε την τύχη να δουλέψει δίπλα στην Τούλα, τη σπουδαία μαγείρισσα στο ομώνυμο φημισμένο εστιατόριο στην Κασιόπη της Κέρκυρας, και τα τελευταία έξι χρόνια έχει αγκυροβολήσει στο λιμανάκι της Νάουσας δίπλα στον Γιάννη. 

dsc_4110.jpg
dsc_4104.jpg

Τα πιάτα του που δοκίμασα στη Σιγή Ιχθύος ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο, ενώ το βράδυ ο Γιάννης αναλαμβάνει το ψήσιμο των ψαριών που προμηθεύεται από παριανούς ψαράδες. Υπεύθυνος του service o Γιώργος Παχίδης που με την ομάδα του λειτουργεί συντονισμένα και με μεγάλη ευγένεια. Από τα πιάτα που δοκιμάσαμε ξεχωρίσαμε και προτείνουμε: 

  • Αφράτη και πεντανόστιμη ρεγγοσαλάτα, 
  • Λακέρδα εντυπωσιακής γλύκας και αλατότητας, 
  • Ξυδάτο χταπόδι, με νότες από μηλόξυδο, 
  • Λιγκουίνι με αχιβαδάκι,
  • Ταρτάρ κιτρινόπτερου τόνου (τόνος μαριναρισμένος, αβοκάντο, αγγούρι, αλάτι αφρίνα, πιπέρι, ρόδι) με διάφορες ζωγραφικές και γευστικές  πινελιές,
  • Λιγκουίνι γαρίδας με φρέσκια ντομάτα,
  • Γαρίδα με ούζο και σαφράν,
  • Κριθαρότο με καραβίδες,
  • Ρύζι τηγανητό με γαρίδες, σκόρδο, κουκουνάρι μαϊντανό (ανάμνηση από τις μαγειρικές της Τούλας από την Κασιόπη της Κέρκυρας),
  • Γιαχνιστό θαλασσινών με όστρακα, γαρίδες, καλαμάρι (ανάμνηση από τις μαγειρικές του Γιώργου Χαμηλοθώρη, Barbarossa),
  • Και από τα γλυκά ένα εξαίσιο πληθωρικό μιλφέιγ με κρέμα μαστίχα και φράουλα.

Περισσότερα.

*Για τον Μάριο στη Νάουσα διαβάστε εδώ.

**Για τις κατοικιές της Πάρου διαβάστε εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ