Resto

Imperfecto, το ελληνικό ρεστό της Ουάσινγκτον όπου δειπνεί ο πρόεδρος της Αμερικής

Το fine dining εστιατόριο της Ουάσινγκτον είναι το πρώτο project του γνωστού φωτογράφου Γιώργου Κορδάκη ως art director

Δημήτρης Παπαδόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Imperfecto: το εστιατόριο του Enrique Limardo στην Ουάσινγκτον που έστησε δημιουργικά ο φωτογράφος Γιώργος Κορδάκης

«Θα αναζητούμε την τελειότητα. Μα δεν θα την καταφέρνουμε ποτέ. Δεν θέλουμε. Θα είμαστε Imperfecto». Αυτό είναι το μανιφέστο του εστιατορίου Imperfecto, του fine dining εστιατορίου του επιδραστικού Enrique Limardo και του συνεταίρου του Ezequiel Vázquez-Ger στην καρδιά της Ουάσινγκτον. Στα πιάτα Μεσογειακή και Λατινοαμερικανική κουζίνα. Στον πυρήνα του η Ελλάδα του Αριστοτέλη και η σπουδή της τελειότητας όχι ως αυτοσκοπός αλλά ως μια συνθήκη για να μην επαναπαύονται ποτέ!

Το Imperfecto έπεσε στην αντίληψή μας εξαιτίας του εξαιρετικού φωτογράφου Γιώργου Κορδάκη, ο οποίος λειτούργησε ως δημιουργικός διευθυντής για τη δημιουργία του Imperfecto στη μακρινή Ουάσινγκτον. «Περήφανος για αυτό. Είναι το πρώτο μου project ως creative director σε συνεργασία με το καταπληκτικό αρχιτεκτονικό γραφείο OOAK. Ένα εστιατόριο που θα το περιέγραφα ως ψυχή μιας νέας ελληνικής αισθητικής στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας που ταυτόχρονα διαθέτει και ένα νοτιοαμερικανικό twist. Αντιμέτωποι με την πανδημία από την πρώτη στιγμή, ήταν μια μακριά περιπέτεια με ένα πολύ ευχάριστο τέλος», έγραψε ο ίδιος στο instagram του.

Ο Γιώργος συνέλαβε την ιδέα και το εστιατόριο σχεδιάστηκε από το Ελληνο-σουηδικό  αρχιτεκτονικό γραφείο OOAK. Είναι οι One Of A Kind Μαρία Παπαφίγκου και Johan Annerhed: «Το Imperfecto είναι φανερά επηρεασμένο από μεσογειακά πρότυπα. Ταλαντεύεται στη χρωματική παλέτα του άσπρου και του μαύρου, με αποχρώσεις του μπλε και χαρακτηριστικές θερμές μαστορικές τερακότα πινελιές. Το εστιατόριο των 98 θέσεων χωρίζεται σε τρία μέρη: Το μπαρ, Το chef's table και τη μεγάλη σάλα. Το καθένα προσφέρει τη δική του καθορισμένη ενέργεια. Ένας σκηνογραφικός τοίχος φόντου εμπνευσμένος από τα μεσογειακά μαρμάρινα λατομεία, συνδέει τους χώρους. Στην ουσία πρόκειται για ένα τοίχο με πολλαπλές επιφάνειες σε διάφορες αποχρώσεις και υφές του άσπρου. Απαλό και τραχύ, γυαλιστερό και ματ αντικατοπτρίζει το φως με διαφορετικούς τρόπους, καθιστώντας τον πλούσιο σε σημασία και συμβολισμούς», θα μου πουν.

Το Imperfecto έχει διακριθεί ήδη για την εστιατορική του πορεία, με τη Washington Post να κάνει μνεία στον ιδιαίτερο μουσακά με αρνί τυλιγμένο σε φύλλο και το περιοδικό Esquire να το περιλαμβάνει στη λίστα με τα καλύτερα νέα εστιατόρια του 2021. Λίγο αργότερα, στις αρχές Δεκεμβρίου της περασμένης χρονιάς, δείπνησε εκεί και ο πρόεδρος Μπάιντεν, δίνοντας ουσιαστικά το δικό του seal of approvement.

Για τη δημιουργία του Imperfecto είναι πολλές οι δυνάμεις που εργάστηκαν μαζί. «Οι γυάλινοι λαμπτήρες σε σχήμα σταγόνων είναι σχεδιασμένοι από τον καλλιτέχνη υαλουργό Simon Klenell και προσφέρουν θερμό φωτισμό που μιμείται τη θαλπωρή του ήλιου πάνω από το Αιγαίο. Πολλά έπιπλα έγιναν κατά παραγγελία και σχεδιάστηκαν από εμάς και  συνδυάστηκαν με κομμάτια που προέρχονται από μερικούς από τους διασημότερες οίκους στο design δημιουργώντας έτσι τη ραχοκοκαλιά του DNA του εστιατορίου. Ένα έπιπλο υποδοχής για τους πελάτες από ξύλο ελιάς σε συνδυασμό με χειροποίητα κεραμικά πλακάκια και δοχεία της καλλιτέχνιδας Μελίνας Ξενάκη στολίζουν τον χώρο. Ο πλούσια σχεδιασμένος χώρος του μπαρ με custom φωτιστικά σχεδιασμένα από το στούντιο Orbium και μία φωτογραφία μεγάλης διάστασης του εμπνευστή του πρότζεκτ, Γιώργου Κορδάκη», μου εξηγούν οι OOAK.