Resto

Attalos: ένας νόστιμος παράδεισος με θέα ολόκληρη την πόλη

Το στέκι-ορόσημο της Δυτικής Αθήνας

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Attalos: ένας νόστιμος παράδεισος με θέα ολόκληρη την πόλη

Το Attalos All Day Cafe στο Καματερό σερβίρει φαγητό και ποτό με φόντο μια συγκλονιστική θέα

Οι πέτρινοι τοίχοι και η απεραντοσύνη της θέας σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε κάστρο. Ίσως για αυτό σε τούτο το στέκι να δόθηκε βασιλική ονομασία: «Άτταλος» ή αλλιώς ο βασιλιάς της Περγάμου. Ένα εντυπωσιακό all day café που άνοιξε τις πόρτες του το 2004, τη μέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Και από εκείνη τη στιγμή, μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να αποτελεί το καταφύγιό μας για εξόδους incognito, πέρα από τα συνηθισμένα.

image00001.jpg

Το πρώτο πράγμα που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό είναι η τοποθεσία. Μέσα στο πάρκο Ειρήνης, το Attalos κοιτάει την Αθήνα στα μάτια από την καρδιά ενός καταπράσινου λόφου. Η θέα είναι κάτι παραπάνω από σαγηνευτική. Το βλέμμα σου περιπλανιέται από τον Άγιο Στέφανο ως το λιμάνι του Πειραιά και τον Σαρωνικό, με ενδιάμεσες στάσεις τη φωτισμένη Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. Ποιο άλλο «κάδρο» καταφέρνει να χωρέσει μέσα του ολόκληρη την Αθήνα;

Η συγκλονιστική θέα από το Attalos
Η συγκλονιστική θέα από το Attalos

To Attalos, όμως, δεν έγινε στέκι μόνο χάρη στη μοναδική του θέα. Στο μανίκι του κρύβει πολλούς άσσους που θα τους αντιληφθείς στην πορεία. Εκτείνεται σε τρία επίπεδα, κάθε ένα από αυτά είναι και ένα μικρό καταφύγιο. Τις ηλιόλουστες μέρες μπορείς να κάτσεις στον εξωτερικό χώρο, που απλώνεται σε μια τεράστια έκταση, και να χαζέψεις τον ήλιο να λαμπυρίζει στο βάθος πάνω από τη θάλασσα. Εδώ, οι γονείς μπορούν να απολαύσουν ανενόχλητοι τον καφέ τους όσο οι μικρότεροι χαίρονται τη διπλανή, περιφραγμένη παιδική χαρά.

Ο εξωτερικός χώρος του Attalos
Η περιφραγμένη παιδική χαρά

Έπειτα, υπάρχει η φιλόξενη εσωτερική σάλα, η οροφή της οποίας ανοίγει για να αποκαλύψει τον έναστρο αθηναϊκό ουρανό. Το ιδανικό σημείο αν σκοπεύεις να διοργανώσεις οποιαδήποτε είδους εκδήλωση (από γάμους και παιδικά πάρτι μέχρι εταιρικά δείπνα). Στην είσοδο πάλι περιμένει άλλη έκπληξη: ένα μπαράκι βγαλμένο από  αιγαιοπελαγίτικο νησί! Όχι δεν υπερβάλλουμε… το επενδυμένο με πλάκες Καρύστου δάπεδο, η δροσιά των πεύκων, τα λευκά, χτιστά τραπέζια, όλα σου φέρνουν το μυαλό τις ανέμελες μέρες και νύχτες του ελληνικού καλοκαιριού. Θα το βρεις ανοιχτό από την άνοιξη και μετά, αλλά μέχρι τότε έχεις πολλά ακόμα να εξερευνήσεις…

_m_l3315.jpg

To Attalos φημίζεται για το φαγητό του, αλλά και τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές του. Τα πρωινά θα έρθεις για ένα άκρως πληθωρικό brunch (σερβίρεται καθημερινά από τις 10.00 έως τις 15.00) με πιάτα όπως καγιανά με πατατάκι τηγανιτό, ομελέτα με γραβιέρα Νάξου και λουκάνικο Τζουμαγιάς, αλμυρά και γλυκά pancakes. Αργότερα τη σκυτάλη παίρνει το κυρίως μενού μιας νόστιμης μεσογειακής κουζίνας, που κρατά ψηλά τον ελληνικό χαρακτήρα.

Καγιανάς με πατατάκι τηγανιτό
Καγιανάς με πατατάκι τηγανιτό

Έτσι θα δοκιμάσεις δημιουργικά ορεκτικά (όπως τα Bites φέτας σε φύλλο κρούστας, που πασπαλίζονται με μαυροσούσαμο και σταφυλόμελο ή ένα τρυφερό carpaccio μοσχάρι με αφυδατωμένη κάπαρη, λιαστή ντομάτα, ρόκα και λάδι τρούφας), φοβερά risotti (το ριζότο μανιταριών με τρία είδη μανιταριών, λάδι τρούφας και παρμεζάνα δωδεκάμηνης ωρίμασης είναι σταθερή αξία) και pasta (δοκίμασε οπωσδήποτε την Carbonara Σκιουφικτά με κρητική ρακή!). Οι λάτρεις του κρέατος θα ενθουσιαστούν με τη χοιρινή σπαλομπριζόλα που σερβίρεται μαζί με καπνιστό πουρέ σελινόριζας και πούδρα μπέικον, αλλά και με το Black Angus 500γρ. με σάλτσα Jack Daniels.

_m_l4286.jpg

Όλα αυτά μπορείς να τα συνοδεύσεις με ένα κρασί από την πλούσια wine list. Μπορείς, όμως, να έρθεις και μόνο για ποτό, να κάτσεις στο bar για ένα από τα επικά cocktails του Attalos που αυτή την εποχή θα τα βρεις και στη ζεστή τους εκδοχή (έχεις πιει ποτέ καυτό Old Fashioned; Αν όχι, πρέπει!). 

Τελικά, στο τέλος της ημέρας νιώθεις να τα έχεις αφήσει όλα πίσω. Αλλά έτσι πάντα συμβαίνει στο Attalos Αll Day Café... η επαφή με τη φύση, οι λιτές γραμμές του ντεκόρ, η προσεκτικά επιλεγμένη μουσική από djs, σε προδιαθέτουν να χαλαρώσεις προστατευμένος από τη βαβούρα της πόλης και να νιώσεις για λίγο άρχοντας στο ιδιωτικό σου βασίλειο.

Η στολισμένη σάλα στο Attalos
Η στολισμένη σάλα στο Attalos
_m_l4105_1.jpg

Πάρκο Ειρήνης, Καματερό, 210 2389009, www.attaloscafe.gr, Facebook: @Attalos.net, Instagram: @attaloscafebar

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ