Resto

Le Rose: καινούργιο, μικρό κι τριανταφυλλένιο bistro στο Κολωνάκι

To νέο wine bistrot της οδού Καψάλη

Έφη Πάλλη
ΤΕΥΧΟΣ 808
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Le Rose είναι ένα νέο wine bistrot με πολλές επιλογές σε κρασιά και πιάτα της κρύας κουζίνας που μόλις άνοιξε στο Κολωνάκι

«Η ζωή είναι λουλούδι και ο έρωτας το μέλι του», γράφει ο Βίκτωρ Ουγκό. Σε μια παραλλαγή της διάσημης φράσης, εμείς θα λέγαμε «Η ζωή είναι λουλούδι και ο έρωτας το ροζέ κρασί του». Κάπως έτσι σκέφτηκαν και τα αδέρφια Παυλή, οπότε πριν από μόλις δύο εβδομάδες άνοιξαν το Le Rose τους στην καρδιά του Κολωνακίου, στην Οδό Καψάλη. Ένα μικρό γωνιακό μαγαζί, με λεπτομέρειες από μάρμαρο και ροζ χρυσό, ξύλινα στοιχεία σε μπλε αποχρώσεις, τεράστια μπουκέτα με τριαντάφυλλα στα τραπέζια και στο βάθος open sushi kitchen. Οι δημιουργοί του το ονομάζουν «bistro particulier», γιατί, όπως λένε, όμοιό του δεν υπάρχει. Και δεν έχουν άδικο. Η διαφορά του από τα άλλα wine bistro της Αθήνας είναι ότι έχει μόνο κρύα κουζίνα: σαλάτες, σεβίτσε, καρπάτσιο, poke bowls, σούσι, κρύα σάντουιτς και ένα γλυκό ημέρας.

Στη λίστα κρασιών πρωταγωνιστούν οι επιλογές σε ροζέ, όπου εκτός από κλασικά και αγαπημένα τύπου Προβηγκίας, Miraval, Whispering Angel, Santa Margherita και Jackie Rose, ξεχωρίζουν η Μικρή Κιβωτός του Λαντίδη και τα premium Drouhin Vaudon σε Chablis και Montmains. Το Αγιωργίτικο επικρατεί στις επιλογές σε κόκκινα (από Νεμέα και Βόρεια Ελλάδα), ενώ στα λευκά θα βρείτε πολλές επιλογές σε Μαλαγουζιές, Μοσχοφίλερα και Ασύρτικα. Ο κατάλογος των κοκτέιλ σπρώχνει να πειραματιστείτε με γλυκόξινες γεύσεις και ταιριαστές με σούσι μείξεις, αλλά, αν είστε κλασικός και θέλετε να απολαύσετε υπό το φως των κεριών το negroni ή το whiskey sour σας, ο μπαρτέντερ του Le Rose θα κάνει τα μαγικά του.

Από το καλά δομημένο μενού δοκιμάσαμε το spicy tuna και μας εξέπληξε ευχάριστα, μια και ήταν όντως καυτερό – όχι αστεία. Το salmon maki roll ήταν αυθεντικό, άρα σωστό, ενώ το ταρτάρ καβουριού κατάφερε να λύσει επιτυχώς την εξίσωση με το λάδι τρούφας. Από την ιαπωνική κουζίνα ταξιδέψαμε μέχρι τη Χαβάη, αφήσαμε τα τσοπ στικς και πιάσαμε τα πιρούνια για να δοκιμάσουμε τα poke bowls. Γενναιόδωρες δόσεις από ρύζι, αβοκάντο, ενταμάμε, αρακά, κάσιους, κόκκινο λάχανο, glass noodles και φύτρες τσίλι ταίριαξαν με το dressing σόγιας, που ήταν τέλεια ισορροπημένο στο αλάτι και την αψάδα. Ωστόσο, αν θέλετε να συνοδεύσετε το κρασί σας τσιμπολογώντας μέσα από ένα πλατό τυριών και αλλαντικών, θα δοκιμάσετε εξαιρετικής ποιότητας παλαιωμένο γκούντα, κεφαλογραβιέρα, παρμεζάνα, παστράμι, προσούτο cotto και τσορίθο. Σε περίπτωση που έχετε όρεξη για πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις, στον κατάλογο θα βρείτε και επιλογές με χαβιάρι από το Caviar House.

Το ωραίο του La Rose είναι πως, αν μια μέρα βρεθείτε π.χ. στον Βασιλικό Κήπο ή σε κάποιο άλλο πάρκο της Αθήνας και σας έρθει η όρεξη για πικ νικ, κάνετε ένα τηλέφωνο και το Le Rose έρχεται τουτ σουίτ σε εσάς με τη μορφή καλαθιού από άλλη δεκαετία – για να μην πούμε από ταινία. Περιλαμβάνει το κρασί, τα ποτήρια και ό,τι θέλετε να συνδυάσετε από τις γευστικές επιλογές. Αυτό μάλιστα… είναι particulier!

Η Μαρία Μπακαγιάννη και η Άντζυ Γεωργακοπούλου, που επιμελήθηκαν τη διακόσμηση, έδωσαν τα ρέστα τους στο μπάνιο (...υπέροχο, και γι’ αυτό σας ξεκινάω από εκεί), με το λευκό τούβλινο πλακάκι και την αναγεννησιακού τύπου μπλε-άσπρη ταπετσαρία με τους παπαγάλους. Οι ροζ-χρυσαφί λεπτομέρειες και η λεπτεπίλεπτη ευαισθησία του ρόδου συνδέουν όλους τους χώρους του μαγαζιού που παίρνει μονομιάς όλες τις έγνοιες και τη βαβούρα του κέντρου και «απομονώνει» σταδιακά και αρμονικά τις αισθήσεις σας στον δικό του ροζ και τριανταφυλλένιο κόσμο. 

Καψάλη 3, Αθήνα, 2107290171, Instagram: lerose_athens