Resto

Ursa Minor: το επόμενο στέκι σου βρίσκεται στην Πανόρμου

Φοβερός καφές, brunch και λιχουδιές σε ανέμελη αυλή

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ursa Minor στην Πανόρμου

Στο Ursa Minor της Πανόρμου για ωραίο καφέ, λαχταριστό brunch και premium ποτά

Σε ένα όμορφο ανηφορικό στενάκι της Πανόρμου υπάρχει μια αυλή με νοσταλγικό μωσαϊκό, λευκές, ροζ και πράσινες φερ φορζέ καρέκλες, μπέντζαμιν και αλοκάσιες. Πάνω από την είσοδο μια άσπρη αρκούδα με ύφος σοβαρό επιβλέπει μέσα στο μαύρο κουστούμι της τους μοσχομυριστούς καφέδες και τα σοκολατένια pancakes που μοιράζονται οι παρέες. Το Ursa Minor ή αλλιώς «Μικρή Άρκτος» σε απευθείας μετάφραση από τα Λατινικά, άνοιξε τις πόρτες του λίγο πριν την πρώτη καραντίνα, αλλά αυτό δεν το εμπόδισε να γίνει το στέκι της περιοχής.

Η πανέμορφη αυλή του Ursa Minor
Η πανέμορφη αυλή του Ursa Minor

Ιδιοκτήτες του ο Αλέξανδρος και ο αδερφός του Μάριος, που λατρεύουν τους αστερισμούς (εξού και «Μικρή Άρκτος») όσο και τη γειτονιά τους. Και οι δύο μεγάλωσαν εδώ, αφηγείται ο Αλέξανδρος: «Δημοτικό πήγα απέναντι, γυμνάσιο και λύκειο λίγο πιο κάτω στη γωνία. Σε αυτόν τον πεζόδρομο έχω όλες μου τις παιδικές αναμνήσεις. Το βλέπεις αυτό το σκουλαρίκι; Κάποτε εδώ που καθόμαστε υπήρχε ένα μαγαζί με σχολικά που έκανε και piercing. Το είχε η γνωστή σε όλη την περιοχή Μελίνα. Θέλω να πω ότι εγώ έχω μεγαλώσει εδώ, οπότε για εμένα δεν είναι απλώς ένας χώρος εστίασης».

_m_l9308.jpg
Σάντουιτς σε φρεσκοψημένη φοκάτσια με σαλάμι αέρος, ξινομυζήθρα, ντομάτα, ψητή μελιτζάνα και κρέμα ελιάς
Σάντουιτς σε φρεσκοψημένη φοκάτσια με σαλάμι αέρος, ξινομυζήθρα, ντομάτα, ψητή μελιτζάνα και κρέμα ελιάς

Το (αληθινά κουκλίστικο) Ursa Minor με την μπλε πρόσοψη και τις ντιζαϊνάτες πινελιές (σ.σ. τον χώρο έχει επιμεληθεί η αρχιτέκτονας Νάγια Βουθούνη) έτσι κι αλλιώς δεν είναι ένα συνηθισμένος χώρος εστίασης. Το βλέπεις από τη φοβερή προσοχή που έχει δοθεί σε κάθε λεπτομέρεια… στον premium καφέ που χρειάζεται 90 δευτερόλεπτα απόσταξης για να σερβιριστεί (οι περισσότεροι καφέδες χρειάζονται 10-20 δευτερόλεπτα) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο φλιτζάνι σου να φτάνει ένα βελούδο καφεΐνης. Στον ειδικό πάγο που θα λιώσει αφού πιεις το ποτό σου. Στις ολόφρεσκες πρώτες ύλες, όλες από «Το Περιβόλι», το ξακουστό μανάβικο του Μάριου στο Παγκράτι. Στα ωραία τυριά της ναξιώτικης τυροκομίας του Κουφόπουλου και στα εκλεκτά αλλαντικά Sary που βρίσκουν τη θέση τους σε λαχταριστά πλατό. Στο νόστιμο μενού με τις χειροποίητες παρασκευές που έχει επιμεληθεί ο σεφ Χρήστος Κάλπος και στη λίστα Aperitivo του Ηλία Μακρή. Με άλλα λόγια ό,τι κι αν πιεις ή φας στο Ursa Minor θα το συναντούσες ίσως σε ένα καλό εστιατόριο, σίγουρα όμως όχι σε ένα συνοικιακό all day στέκι.

_m_l9358.jpg

Τα πρωινά στο Ursa Minor κυλούν με αυτόν τον φοβερό καφέ και brunch (σερβίρεται 09.-15.00). Πρέπει να έρθεις μόνο και μόνο για να δοκιμάσεις τις αυγόφετες με λιωμένο cheddar, σαλάμι αέρος και τηγανιτό αυγό, τα άκρως πληθωρικά pancakes, οπωσδήποτε τα σάντουιτς με χειροποίητο ψωμάκι (τσιαπάτα ή φοκάτσια). Από τις 15.00 μέχρι τις 00.00 τη θέση του brunch παίρνει ο κατάλογος του φαγητού με τρομερές πίτσες (ειδικά η “Pizza Jamon” με σάλτσα ντομάτας, mozzarella, προσούτο, flakes παρμεζάνας, baby ρόκα και λάδι τρούφας σπάει κάθε ρεκόρ παραγγελιών), tacos με ψητό κοτόπουλο ή πάπια που καταφτάνουν μέσα σε ένα ξύλινο δίσκο μαζί με όλα τα υλικά τους τακτοποιημένα σε μπολάκια για να «χτίσεις» το taco σου όπως το θες εσύ, με τραγανές μπρουσκέτες και ωραίες σαλάτες (σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει άνθρωπος που έρχεται καθημερινά στο Ursa Minor αποκλειστικά για τα μάτια της Caesar’s). Υπάρχουν επίσης αμαρτωλά γλυκά και σε αυτή την κατηγορία δεν γίνεται να μην δοξάσω το χειροποίητο banoffee, ένα μικρό, γλυκό βουνό με κραμπλ αμυγδάλου, μπισκότο σοκολάτας, μπανάνα και σαντιγί που περιχύνεται με σάλτσα καραμέλας (παύση για αναστεναγμό). Στον κατάλογο αναγράφεται ότι είναι για δύο άτομα, αλλά δείτε την παρακάτω φωτογραφία και πείτε μου: ποιος γλυκατζής στα καλά του θα ήθελε να μοιραστεί αυτή την κόλαση;

Banoffee με κραμπλ αμυγδάλου, μπισκότο σοκολάτας, μπανάνα, σαντιγί και σάλτσα καραμέλας
Banoffee με κραμπλ αμυγδάλου, μπισκότο σοκολάτας, μπανάνα, σαντιγί και σάλτσα καραμέλας

Το βράδυ θα έρθεις για aperitivo και χαλαρό ποτάκι, αυστηρά μέχρι τις 02.00 όμως, γιατί όπως λέει ο Αλέξανδρος «τη γυναίκα που μένει στον πρώτο όροφο την ξέρω όλη μου τη ζωή, μου είναι αδιανόητη η σκέψη ότι θα την ενοχλήσω ή θα την αφήσω άυπνη». Να εδώ, σε αυτήν τη φράση κρύβεται το μυστικό του Ursa Minor. Γιατί αυτό που μετατρέπει ένα μαγαζί σε στέκι είναι οι άνθρωποι. Μερικές φορές και οι χαριτωμένες, μικρές αρκούδες…

Η μπάρα του Ursa Minor

Καρύστου 15, Πανόρμου, 210 6990869, Fb: @UrsaMinorAthens, Instagram: @ursaminorathens

INFO
Ursa Minor

Ένα αληθινά υπέροχο και κουκλίστικο all day bistro, σε μία από τις πιο ανεβασμένες γειτονιές της Αθήνας.

Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ