Resto

Η χασαποταβέρνα του Μπατζάβαλη είναι το καμάρι της Πελοποννήσου

Όποιος πάει ξαναπάει και το γίγας μπιφτέκι του ζητάει!

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Χασαποταβέρνα του Μπατζάβαλη είναι το καμάρι της Πελοποννήσου

Μπατζάβαλης εγγύηση: Πήγαμε στη Χασαποταβέρνα του Μπατζάβαλη στο χωριό Καρατζάς της Πελοποννήσου και δοκιμάσαμε τις πιο μεγάλες και νόστιμες μερίδες.

Η πιο ξακουστή ταβέρνα της Πελοποννήσου; Χωρίς υπερβολή και με τη βούλα! Το 2019 (πέντε χρόνια μετά το επικό ρεπορτάζ της Νενέλας Γεωργελέ στην Athens Voice για το μεγαλύτερο και πιο ζουμερά καλοψημένο μπιφτέκι της Αργολίδας), η παραδοσιακή χασαποταβέρνα του Γεώργιου Μπατζάβαλη, επιχείρηση τρίτης γενιάς με παράδοση ενενήντα χρόνων στο χωριό Καρατζάς της Τροιζήνας, μπήκε στη λίστα με τα 100 κορυφαία εστιατόρια της χώρας!

Μην ήταν η πατάτα του η τηγανητή με μυζήθρα, σε συνδυασμό με τη χωριάτικη σαλάτα και τη φέτα-τούβλο, συνοδεία από  αλοιφές τζατζίκι και τυροκαυτερή, που συντροφεύουν θεσπέσια τα υπέρτατα καλοψημένα κρέατα που ακολουθούν; Σίγουρα!

batza7.jpg
tyri.jpg
batza1.jpg
batza3.jpg

Μην είναι τα χόρτα με το σκόρδο και το ξύδι που αντικριστά με το τραγανιστό τυροπιτάρι σε στέλνουν με το καλησπέρα, καθώς τα «πρώτα» καταφθάνουν προϊδεάζοντάς σε για το τι θα επακολουθήσει;

batza4.jpg
batza5.jpg

Μάντεψες σωστά, αλλά άλλο να σ' το λέω και άλλο να τα γεύεσαι. Δύο ώρες από την Αθήνα, ο Μπατζάβαλης κατάφερε να κάνει την απόσταση μια γκαζιά δρόμο, και τις λέξεις κατάνυξη, προσκύνημα, εκδρομούλα και χασαποταβερνογκουρμεδιά, δόκιμο όρο που περιγράφει γιατί ειδικά τα Σαββατοκύριακα πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις κράτηση. Θα πεις, ναι, οk, αλλά πόσο εντυπωσιακή μπορεί να είναι μια επαρχιακή ταβέρνα που, ακόμα κι αν ο ψήστης είναι μερακλής, οι μερίδες γίγας και ο λογαριασμός ασύλληπτα χαμηλός, θα μας βάλει στο τριπάκι να ξενιτευτούμε τόσο μακριά;

batza8.jpg

Η απάντηση είναι αποστομωτική: πας, δοκιμάζεις, απογειώνεσαι, εθίζεσαι και μετά είσαι αυτός που επιζητείς να βρεθείς εκεί ξανά και ξανά. Αυτό κατάφερε ο κύριος Γεώργιος Μπατζάβαλης εκεί στον Καρατζά Αργολίδας... να κάνει το «μαγαζί» του κέντρο διερχομένων-εθισμένων.

Πολλά είπα οπότε ας μιλήσω τώρα για τα ψητά «λουκουμάκια» του: το μπιφτέκι-γίγας εξακοσίων γραμμαρίων (Μπιγκ Μπατζάβαλης vs Big Mac, ας γελάσω), η μπογάνα του (αρνί με πατάτες στον φούρνο για τέσσερις), οι παντσέτες, τα παϊδάκια του κι όλα τα κρεατικά με συνοδεία ζαρζαβατικών και τυροκομικών του, όλα φυσικά με σφραγίδα δικής του εντοπιότητας, χαρίζουν στην ταβέρνα του τον τίτλο του πιο must φαγοποτικού καλοκαιρινού προορισμού.

mpogana.jpg

Μετά το μπανάκι στις θάλασσες του Ναυπλίου, του Τολού, της Κάντιας, της Ίριας, του Πόρτο Χελίου, και γιατί όχι και της Επιδαύρου, πλήθη συρρέουν από παντού και σπονδές επιτελούνται. Εμπειρία; Αναμφισβήτητη. Απόλαυση; Εγγυημένη. Πιάτα θηριώδη ως προς το μέγεθος (γίγαντα Γκρισίνο, έλα και θα δεις!) αλλά και ακαταμάχητης νοστιμιάς.

batza10.jpg

Η ταβέρνα του Μπατζάβαλη δεν είναι πια το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Πελοποννήσου, είναι όμως το φημισμένο σημείο όπου χωριάτικες γάστρες, σούβλες, κάρβουνα, ρίγανες, αλατοπίπερα, και πεντανόστιμα κρέατα, μποστάνια και τυροκομίες, σε συνδυασμό με τις γλάστρες και τη θέα της αυλής, φτιάχνουν τον ορισμό της πεντάστερης ταβέρνας. Μέγας είσαι, κύριε Γεώργιε Μπατζάβαλη, και θαυμαστά τα έργα σου

batza6.jpg

Μπατζάβαλης, Καρατζάς, Τροιζηνία, 6972 315 873

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ