Resto

Το γκρικ μαγειρεύει καλύτερα από τη μαμά σου

Το Κουκάκι τρώει πλέον φαγητό από «σπίτι»

Πιάτα της ελληνικής κουζίνας από το γκρικ

Το γκρικ στο Κουκάκι μόλις άνοιξε κι έχει καταπληκτικό σπιτικό φαγητό

Αθήνα χωρίς ελληνικό φαγητό δεν νοείται και η παραδοσιακή κουζίνα δεν λείπει από την πρωτεύουσα, αλλά μέσα από τις αμέτρητες παραλλαγές της και τις εμπειρίες των μαγείρων της, φτάνει κάποια στιγμή που οι ελληνικές γεύσεις δένουν με τα ρεύματα της σύγχρονης γαστρονομίας. Και τότε είναι που μπορείς, χωρίς τύψεις, να παραδεχθείς πως το «σπιτικό» φαγητό που μόλις δοκίμασες είναι νοστιμότερο από της μαμάς σου!

Ανακάλυψα το γκρικ τυχαία, όπως τα δάκτυλά μου με δική τους πια βούληση, άνοιγαν σελίδες επί σελίδων στο ίντερνετ κατά τις ατελείωτες ώρες του lockdown. Σπιτικό φαγητό με φρέσκια αισθητική και απροκάλυπτους υπαινιγμούς στο παρελθόν και την ελληνική παράδοση. Εκεί που τα είχα δοκιμάσει όλα και είχα βαρεθεί την επανάληψη των επιλογών μου στο delivery, βρήκα έναν νέο και συναρπαστικό τρόπο να ικανοποιήσω την πείνα μου. Έπιασα τον εαυτό μου να γλείφει τα χείλια απολαμβάνοντας νοερά τους «τίτλους» των πιάτων στο ηλεκτρονικό μενού: λαχανόρυζο, ρεβίθια, μοσχαράκι κοκκινιστό, κόκορας στιφάδο, σουτζουκάκια, λαχανοντολμάδες, γιουβαρλάκια λεμονάτα, σπανακόρυζο, πατατοσαλάτα, μαυρομάτικα, παστίτσιο, μουσακάς, γιουβέτσι μοσχάρι… ήξερα ακριβώς από πού θα παραγγείλω το επόμενο γεύμα μου.

Πιάτα της ελληνικής κουζίνας από το γκρικ

Η ιδέα ανήκει στους ανθρώπους πίσω από τις πόρτες του Κολωνακιώτικου Stinking Bishop. Ο Φώτης Δήμου και ο Δημήτρης Αγαπητός, είδαν στο πρώτο lockdown του 2020 την ευκαιρία να ανανεώσουν το μενού του μαγαζιού τους και δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν πως οι ιδέες τους άξιζαν μια πιο βαθιά και προχωρημένη προσέγγιση: σπιτικό φαγητό απόλυτα συμβατό με το ελληνικό DNA. Αλλιώς, γκρικ. Λίγους μήνες αργότερα και λίγο πριν ανάψουν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στα δέντρα της πόλης, έθεσαν σε λειτουργία το όμορφο, νέο στέκι τους. Και οι Αθηναίοι το πήραν αμέσως μυρωδιά…

Πιάτα της ελληνικής κουζίνας από το γκρικ

Τα υλικά, διαλεγμένα ένα-ένα και με την ελληνική σφραγίδα αποκλειστικά, συνθέτουν πεντανόστιμα πιάτα χωρίς καμία διεθνή επιρροή. Όπως χαρακτηριστικά λέει και ο Φώτης «μπορείς τώρα να δοκιμάσεις εκείνα τα ελληνικά φαγητά που σαν παιδί δεν ήθελες ούτε να τα δεις».  

Πιάτα της ελληνικής κουζίνας από το γκρικ

Η λιτή αλλά ξεκάθαρη ταυτότητα του brand, δια χειρός Σπύρου Καραβά, εμπεριέχει την ουσία και τις αξίες του εγχειρήματος και με τον Θύμιο Βούλγαρη στην επικοινωνία, οι δυο τους άγγιξαν με άνεση και ευκολία τις ευαίσθητες χορδές εκείνων που αγαπούν τις ελληνικές τους ρίζες και ταυτόχρονα θαυμάζουν κάθε τι πρωτοποριακό και μοντέρνο.  

Ακούγεται πως θα μπορούμε να απολαύσουμε σύντομα το φαγητό του γκρικ στον χώρο του, αφού πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του για self-service eat-in μέσα στον Ιανουάριο, και κρίνοντας από τις κλεφτές ματιές στο εσωτερικό του (που επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας Τζένη Τσουλάκου), μπορώ να προβλέψω την πορεία του… το Κουκάκι - και όχι μόνο - θα τρώει πλέον φαγητό από «σπίτι». Προς το παρόν αρκείται στις υπηρεσίες delivery και takeaway.

Χειροποίητη πίτα στο γκρικ

Εγώ θα προετοιμάσω το έδαφος και την όρεξή σου με μερικές επιλογές από το μενού, αφού σίγουρα θα δυσκολευτείς να αποφασίσεις: Εξαιρετικό κοτόπουλο με χυλοπίτες, φρέσκια σάλτσα τομάτας και ξυνοτύρι. Η σούπα αρακά είναι θεσπέσια, το ίδιο και η χωριάτικη σαλάτα με κρίταμο. Στο γκρικ ζυμώνουν και φουρνίζουν το δικό τους ψωμί κάθε μέρα και ανοίγουν τα δικά τους φύλλα για τις άπαιχτες πίτες και τα γλυκά τους. Κορυφαίο όλων το καραμελωμένο τσουρέκι με κρέμα, ελληνικό καφέ και παγωτό καϊμάκι! Παναγίτσα μου… 

Τηλεφωνικές παραγγελίες: 210 9247474, www.gkrik.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ