- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Omnivore: Τρώγοντας «τα πάντα» στην Αγίας Ειρήνης
Το νέο εστιατόριο στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στεγάζεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του ιστορικού κέντρου

Omnivore, το νέο στέκι στην πλατεία Αγίας Ειρήνης με all day χαρακτήρα και fusion multiethnic μενού που έχει επιμεληθεί ο σεφ Βασίλης Καφαλούκος.
Δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθώ να σκεφτώ πώς έμοιαζε η παλιά Αθήνα. Εκείνη η πόλη του 19ου αιώνα με τα λαμπερά νεοκλασικά της, τα ιστορικά καφενεία, τους φανοστάτες στα πεζοδρόμια και τις κυρίες με τα μεταξωτά φορέματα που θρόιζαν σε κάθε βήμα. Μπορώ να τις φανταστώ να κρατούν βεντάλιες, να φορούν καπέλα, να στρίβουν στο πλάι της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης και να σταματούν στην είσοδο του αρχοντικού που σήμερα βρίσκεται στον αριθμό 10 της οδού Αγίας Ειρήνης. Αυτό το κτίριο-κόσμημα χτίστηκε από τον έμπορο μεταξιού Ιωάννη Μιχαλόπουλο το 1890. Στο ισόγειο και στο υπόγειο λειτουργούσε τότε το εμπορικό κατάστημα, ενώ στους τρεις άνω ορόφους κατοικούσε η οικογένεια και οι φιλοξενούμενοί της. Αργότερα, το ισόγειο -οι μεγαλύτερες ηλικίες θα πρέπει να το θυμούνται- στέγασε το ξακουστό υφασματάδικο του Συμεωνίδη.

Η ταμπέλα του καταστήματος «Κ. Συμεωνίδης Α.Ε.» στέκει ακόμα στην είσοδο, ένας φόρος τιμής στην ιστορία. Ακριβώς από κάτω της, όμως, η επιγραφή “Omnivore- Mouth bites” ενημερώνει τους περαστικούς για τη νέα χρήση του ισογείου. Δίπλα, η εντυπωσιακή είσοδος με τους μαιάνδρους του ξενοδοχείου “Athens 1890”, στο οποίο χρωστάμε την αναβίωση αυτού του ιστορικού κτιρίου. Το αρχοντικό ανακαινίστηκε με αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου Micro Team Architects και μεταμορφώθηκε σε ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων που περιλαμβάνει 14 ευρύχωρα δωμάτια.

Θα ήταν κρίμα να θαυμάζουν αυτό το κτίριο μόνο οι επισκέπτες της Αθήνας, και όχι οι κάτοικοί της. Αλλά για αυτό φρόντισε το Omnivore, το νέο εστιατόριο του Ομίλου Καστελόριζο που λειτουργεί στο ισόγειο, στη θέση του παλιού Osterman. Το Omnivore (δηλαδή «παμφάγο») έχει all day χαρακτήρα και ένα fusion multiethnic προσανατολισμό στο μενού, το οποίο έχει επιμεληθεί ο σεφ Βασίλης Καφαλούκος.

Η μέρα ξεκινάει με breakfast - brunch για όλα τα γούστα (και έμφαση στο healthy section), συνεχίζει με lunch - dinner menu και πιάτα διεθνούς κουζίνας, αλλά με έντονες αναφορές σε ελληνικές γεύσεις. Δοκίμασα νόστιμες μπουκίτσες… μουσακά (€11,50), μοσχαρίσιο ταρτάρ με μαγιονέζα από μεδούλι (!), μαρινάτο κρόκο και marsalla vealjus (14,50), μια paella με… τραχανά (€16) και μια εξόχως νόστιμη μπουγιαμπέσα με γιουβαρλάκια σφυρίδας, όστρακα, αφρό λεμόνι και chili oil (€18).

Υπάρχει και fingerfood για να συνοδέψετε το (signature) cocktail σας ή κάποια από τις 70 ετικέτες κρασιών από την εντυπωσιακή κάβα που καταλαμβάνει σχεδόν ένα ολόκληρο τοίχο. Κι όταν το κάνετε, χαρίστε μια στιγμή για να σηκώσετε το βλέμμα και να θαυμάσετε τον αριστουργηματικό χώρο. Μπορείτε να μαντέψετε πόσες αστικές στιγμές της αθηναϊκής ζωής έχουν συμβεί εδώ; Ας πιούμε σε αυτές και στις ιστορίες που έπονται…

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 10, 210 3221865
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ επιλέγεις το απόσταγμα, το κρασί ή την μπίρα σου και μαζί με αυτό καταφτάνουν στο τραπέζι σου και πιάτα-έκπληξη!
Μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά, σαλάτες και φοβερά ορεκτικά, με πρώτες ύλες από Έλληνες παραγωγούς
Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά με φόντο μια απίστευτη θέα
Προτάσεις βασισμένες στην παράδοση, με μια δημιουργική, σημερινή ματιά
Από ιχθυοπωλείο με ιστορία, εξελίχθηκε σε έναν ξεχωριστό γευστικό προορισμό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν τα νόστιμα της θάλασσας
Δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο για νόστιμα θαλασσινά. Είναι μία ολόκληρη ιστορία γεύσεων της θάλασσας
Το ψάρι, οι ψαρομεζέδες και τα θαλασσινά γίνονται ανάρπαστα από μικρούς και μεγάλους
Εδώ κάθε πολύτιμο κομμάτι του ψαριού αναδεικνύεται δημιουργικά
Εδώ βρίσκεις πάντα φρέσκα και λαχταριστά ψάρια και θαλασσινά. Ωμά, αχνιστά, τηγανητά, μαγειρευτά, στη σχάρα, όπως ποθεί η καρδιά σου
Στο μενού θα βρεις νοστιμιές της θάλασσας που έρχονται απ’ όλο το Αιγαίο και σερβίρονται σε διάφορες μορφές
Το παλιό, το οriginal, το κλασικό ψητοπωλείο που τιμούν καθημερινά οι Αθηναίοι
Φιλικό, ανεπιτήδευτο, χαλαρό είναι το μεζεδοπωλείο που αγαπούν οι παρέες
Το εμβληματικό roof garden του Royalty Hotel Athens είναι ένα καταφύγιο για κάθε στιγμή της ημέρας
Το μενού δεν είναι ποτέ σταθερό, γιατί η φιλοσοφία εδώ είναι να σερβίρονται μόνο τα πιο φρέσκα και αγνά υλικά
Φτιάχνεται από ολόφρεσκο κοτόπουλο, έχει χειροποίητο πανάρισμα, και σερβίρεται με σπιτικές σος
Ο Γιώργος Παπαζαχαρίας και ο Θάνος Φέσκος εξερευνούν το street food
Η ελληνική παράδοση από μια σύγχρονη, δημιουργική ματιά
Μενού που επιμελείται ο σεφ Μιχάλης Μερζένης και signature cocktails από τον Αλέξης Κοντίνης
Εδώ θα γευτείς comfort αγαπημένες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.