Resto

Η Μαντανία έχει την ωραιότερη αυλή που έχεις δει στην Αθήνα

Το καλοκαίρι συνεχίζεται στη Δάφνη

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μαντανία στη Δάφνη έχει την ωραιότερη αυλή
Το καλοκαίρι συνεχίζεται στην αυλή της Μαντανίας

Η Μαντανία στη Δάφνη έχει μια από τις ωραιότερες αυλές της πόλης

Στην Αγίου Δημητρίου θα συναντήσεις ένα κίτρινο κτίριο με μπλε παραθυρόφυλλα και τη νοσταλγική αρχιτεκτονική που κουβαλούν οι μονοκατοικίες του ’60. Κάποτε ήταν σπίτι. Αργότερα έγινε καφενείο, μετά συνεργείο αυτοκινήτων. Σήμερα είναι η Μαντανία. Εστιατόριο, καφέ, bar; Όλα αυτά και πολλά περισσότερα.  «Μαντανία» ή «Μπαντανία» πάει να πει «μάλλινη κουβέρτα», και είναι λέξη που ακούγεται σε πολλά χωριά της Ελλάδας. Εύστοχη ονομασία για αυτό το μαγαζί στη Δάφνη που «σκεπάζει» κάτω από τη στέγη του σχεδόν ολόκληρη τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Η Μαντανία στη Δάφνη έχει την ωραιότερη αυλή
Η Μαντανία στη Δάφνη έχει την ωραιότερη αυλή

Με την πρώτη ματιά δεν το παρατηρείς. Όπως δεν βλέπεις και το κρυμμένο διαμάντι της Μαντανίας. Μπαίνοντας από την είσοδο στην Αγίου Δημητρίου, και διασχίζοντας το μαγαζί, βγαίνεις στην ωραιότερη αυλή της Αττικής (και λίγα λέω). Τραπέζια με φερ φορζέ καρέκλες απλώνονται σε ένα τεράστιο χώρο που καταλαμβάνει περίπου μισό οικοδομικό τετράγωνο. Διάσπαρτα δέντρα, ανθισμένες βουκαμβίλιες και λοιπά αναρριχητικά φυτά, το πατροπαράδοτο άσπρο χαλικάκι, στο βάθος ένα υπέροχο ροζ κτίσμα (ξακουστό κέντρο διασκέδασης τη δεκαετία του ’80) να τα εποπτεύει όλα και να χαρίζει απλόχερα ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας.

Η Μαντανία στη Δάφνη έχει την ωραιότερη αυλή
Το ροζ κτίριο στο βάθος ήταν κέντρο διασκέδασης τη δεκαετία του '80
Η Μαντανία στη Δάφνη έχει την ωραιότερη αυλή
Η τεράστια αυλή καταλαμβάνει περίπου μισό οικοδομικό τετράγωνο

Σε αυτήν την τρομερή αυλή, οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά: τα κουτιά από μελίσσια που εκτελούν χρέη σκαμπό, οι παλιές αφίσες του ΕΟΤ που ομορφαίνουν τους τοίχους, οι γλάστρες με τους βασιλικούς σε κάθε σκαλί τις στριφογυριστής σκάλας, το πιστό αντίγραφο ενός παλιού περιπτέρου σε μια άκρη, τα τραπέζια-κορνίζες που φιλοξενούν πίνακες ελλήνων ζωγράφων. Όπου κι αν κοιτάξεις θα βρεις ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας να αναβιώνει κάποια περασμένη, ρομαντική δεκαετία…

Η Μαντανία στη Δάφνη έχει την ωραιότερη αυλή

Αυτή η πολιτισμική, κοινωνικοπολιτική «κουβέρτα» απλώνεται και στον (εξίσου εντυπωσιακό) εσωτερικό χώρο. Πάνω από το bar (που αποτελείται από μπουφέδες-αντίκες και ξύλινες πόρτες φερμένες από τη Μικρά Ασία!) τα πορτραίτα των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας (Ξάνθος, Τσκάλωφ, Σκουφάς), κάνουν παρέα στον Καποδίστρια, μια τεράστια τοιχογραφία του Καββαδία στο κέντρο σε κοιτάει με το γνωστό μελαγχολικό βλέμμα του ποιητή, ενώ στους αεραγωγούς είναι γραμμένο με λευκή κιμωλία όλο το «Άξιον Εστί» του Ελύτη. Στις σκάλες που οδηγούν στον πάνω όροφο θα χαζέψεις φωτογραφίες από γκράφιτι της πόλης, και τίτλους παλιών εφημερίδων. Αν είσαι καλά διαβασμένος, θα παρατηρήσεις πως μπροστά σου ξετυλίγεται όλη η νεότερη ιστορία της χώρας, κι εσύ μπορείς να περιηγείσαι στον χρόνο με την ίδια ευκολία που περιφέρεσαι στον χώρο.

Η Μαντανία στη Δάφνη έχει την ωραιότερη αυλή
Το εντυπωσιακό bar της Μαντανίας
food2.jpg

Με αυτό το concept κατά νου, η Μαντανία άνοιξε πριν από δύο χρόνια από μια παρέα νέων παιδιών. Όλοι τους μεγαλωμένοι στην περιοχή, θέλανε πολύ να κάνουν κάτι δικό τους εδώ. Η ιδέα ήταν ένα bar-μεζεδοπωλείο που να τους χωράει όλους : «οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι να τρώνε καλά και δίπλα τα πιτσιρίκια να πίνουν ρακόμελα», όπως μου λένε. Και πραγματικά, το έχουνε πετύχει. Σάββατο μεσημέρι, ένα ζευγάρι γύρω στα 20 απολαμβάνει το brunch του, ενώ απέναντι μια παρέα 60αρηδων έχει έρθει για μεζεδάκια και τσίπουρα.

Η Μαντανία στη Δάφνη έχει την ωραιότερη αυλή
Στη Μαντανία θα έρθεις για φαγητό, brunch, καφέ και πότο το βράδυ
cocktail1.jpg

Από τον κατάλογο του brunch, best seller είναι το μιλφέιγ κρέπας (φύλλα κρέπας με λιωμένα τυριά, καπνιστό ζαμπόν, ντοματίνια μαριναρισμένα σε βότανα και επικάλυψης ελαφριάς μπεσαμέλ- €6,50). Το δοκίμασα και ήταν πολύ νόστιμο. Σουξέ γνωρίζουν επίσης η ομελέτα Μαντανία (με ζαμπόν, μπέικον, γκούντα, μοτσαρέλα, ροδέλες πατάτας, τυροκαυτερή, πιπεριά και ντομάτα - €8,50), όπως και οι αλμυρές αυγόφετες (€6,50)  με μπέικον, αυγό μάτι και σος hollandaise, πασπαλισμένες με ξερή μυζήθρα. Το brunch σερβίρεται καθημερινά 10.00-20.00, ενώ από τις 12.00 έως τις 23.00 σερβίρεται και ο κατάλογος του φαγητού. Εδώ, τις προτιμήσεις των θαμώνων κερδίζουν το cheesecake χωριάτικης (€7), οι πένες κοτόπουλο (€8) και το μοσχαρίσιο σουβλάκι (€10), που μαρινάρεται σε καπνιστή μπίρα και Jack Daniel’s σος. Αν κι εγώ, πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω τις μπάμιες…popcorn (!). Θα βρείτε ακόμα πολλές προτάσεις σε γλυκά, και τα άπαντα του ποτού (το μάτι μου πήρε δεκάδες ετικέτες ουίσκι), μια που η Μαντανία μεταμορφώνεται σε ένα ωραιότατο μπαράκι το βράδυ. Να πάτε και να ξαναπάτε. Τέτοιες αυλές δεν πρέπει να τις αφήνουμε ήσυχες…

smt_0109.jpg

Αγίου Δημητρίου 17& Ηροδότου, Δάφνη, 210 9715598, Fb: @madaniacafe, instagram: @madaniacafebar

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ