Resto

Άνετον: Καινούργια σελίδα, στο κέντρο της Αθήνας

Ο Δημήτρης Φωτόπουλος και ο σεφ-συνιδιοκτήτης Βασίλης Ζώης έφτιαξαν ένα μικρό, όμορφο και πολύ πολύ «ζεστό» εστιατόριο

Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 731
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Tο εστιατόριο Άνετον μεταφέρθηκε από το Μαρούσι στο Σύνταγμα με τον Βασίλη Ζώη στην κουζίνα

Για χρόνια –ούτε δύο, ούτε πέντε αλλά δεκαπέντε (!)–, το Άνετον έγραψε χρυσή ιστορία στο Μαρούσι. Στους σύγχρονους καιρούς, που οι εστιατορικές «παραστάσεις» ανεβαίνουν και κατεβαίνουν συνέχεια, η 15ετία φαντάζει σχεδόν μυθικό διάστημα για ένα εστιατόριο. Και λέει πολλά...

Πριν λίγο καιρό οι ιδιοκτήτες του, ο Δημήτρης Φωτόπουλος και ο σεφ-συνιδιοκτήτης Βασίλης Ζώης, αποφάσισαν να το μεταφέρουν στο Σύνταγμα, που τον τελευταίο καιρό γνωρίζει άνθηση όχι μόνο με μικρά street food και all day μαγαζιά αλλά και με εστιατόρια που ποντάρουν στην ποιοτική γαστρονομία. Πήγα προχτές και εντυπωσιάστηκα από τους ρυθμούς με τους οποίους η περιοχή εμπλουτίζεται. Παντού υπάρχουν φωτάκια από καινούργια στέκια και είναι γεμάτα από Έλληνες και ξένους θαμώνες – μεγάλο ρόλο σ’ αυτή την αλλαγή παίζουν και διάφορα χαριτωμένα boutique hotels, αυτά κι αν γνωρίζουν άνθηση στην περιοχή. Το καινούργιο Άνετον είναι σχετικά μικρό, όμορφο και πολύ πολύ «ζεστό». Αυτή την αίσθηση μου έδωσε με το που πάτησα το πόδι μου και δεν νομίζω ότι οφείλεται στο τσουχτερό κρύο που επικρατούσε έξω εκείνη τη βραδιά. Έχει διακόσμηση λιτή και φίνα στην οποία τον τόνο δίνουν το ξύλο, τα vintage έπιπλα, ο ωραιότατος φωτισμός, αλλά και μια τεράστια τοιχογραφία σε παστέλ χρώματα του Ισπανού καλλιτέχνη Jose Ballerzosa που πιάνει τον ένα τοίχο.

Και το μπαρ είναι πολύ ωραίο, στο κέντρο του χώρου, και φανερώνει την έμφαση που δίνει το «καινούργιο» Άνετον στα του ποτού. Δηλαδή, υπάρχουν γύρω στις 70 ετικέτες κρασιού, υπάρχει η sommelier Μαρία Νίκα για να σου προτείνει αν θες και, πιστέψτε με… θες, μια και η νέα κοπέλα τα διαθέτει όλα: γνώσεις, χιούμορ και ευγένεια. Σερβίρονται και ωραιότατα signature κοκτέιλ που έχει επιμεληθεί ο Λεωνίδας Πετρόπουλος, αλλά αυτά τα άφησα για την επόμενη επίσκεψη.

Στα του μενού τώρα, ο Βασίλης Ζώης δείχνει σταθερή προτίμηση στα εποχιακά καλά υλικά, την πλούσια γεύση και τη φρεσκάδα. Προτείνει πιάτα στα οποία διακρίνεται μια πιο (βορειο)ευρωπαϊκή κουζίνα –σκούρες σάλτσες, μανιτάρια, τρούφες, μπέρις–, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές στα ελληνικά πιάτα που αγαπάμε – εξαιρετικές οι χειροποίητες παπαρδέλες με ραγού κατσίκι, άγρια μανιτάρια και γραβιερομυζήθρα. Δοκίμασα και μια πολύ πολύ νόστιμη σαλάτα με λάχανο σχάρας, μαύρες φακές beluga, ηλιόσπορους, ταχίνι και πικάντικη μαγιονέζα, ρεβιθοκεφτέδες πεντανόστιμους και «αλλιώτικους», ρολάκια γεμιστά με τυρί Μετσόβου, παστουρμά, τσάτνεϊ αχλάδι με κύμινο – αυτά έγιναν ανάρπαστα, μικρή δαγκωνιά πήρα και από την μπρουσκέτα με τη μοσχαρίσια γλώσσα και τις φύτρες τουρσί.

Κλείσαμε με ωραιότατα γλυκά, τοπ για μένα υπήρξε το πρωτότυπο όσο και σκανδαλωδώς πληθωρικό τιραμισού. Ανοιχτό 12 μ.μ - 12 π.μ., το Άνετον το μεσημέρι σερβίρει και πιο ελαφριά πιάτα όπως πένες με σπανάκι, σιτάκε και κρέμα κολοκύθας ή και πατάτες τηγανητές με αυγά και φέτα, σουξέ από παλιά που δεν θα μπορούσε να λείπει. Γενικά και ειδικά το «καινούργιο» είναι πολύ νόστιμο, θα αλλάζει συχνά τα πιάτα του ανάλογα με τα εποχιακά υλικά, το σέρβις είναι εξαιρετικό, σε λίγο καιρό θα έχει έτοιμη και τη «βεράντα» του, με εξίσου χαλαρή, φίνα και ωραία διακόσμηση.

Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, 2108066700, €35-40 το άτομο με κρασί