- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Cool Jerk, αυθεντικό τζαμαικανό street food στην πλατεία Καρύτση
Κοτόπουλο στη σχάρα, καλαμπόκια, spicy γεύσεις και αρωματικά από το νησί της Καραϊβικής και της μουσικής ρέγκε
To Cool Jerk είναι η νέα πρόταση με τζαμαϊκανό street food στην Πλατεία Καρύτση
Το Cool Jerk είναι η νέα street food άφιξη του κέντρου της Αθήνας. Μία Αθήνα που ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο ζωντανή και περιπετειώδης γύρω από το φαγητό και τις παγκόσμιες τάσεις του. Από street γεύσεις του Θιβέτ μέχρι τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Χαβάη, κάθε γωνιά του πλανήτη εκπροσωπείται γαστρονομικά στην πόλη μας, χωρίς να πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να περιμένουμε μέρες για να κλείσουμε τραπέζι σε κάποιο εστιατόριο. Όλα αυτά μπορούμε να τα γευτούμε «στα όρθια» και «στο πόδι», ποτέ όμως πρόχειρα και κακομαγειρεμένα. Η νέα γενιά σεφ και μαγείρων έρχεται με περισσότερες εικόνες, ταξίδια και ιδέες.
Η πρώτη μου επαφή με την ομάδα του Cool Jerk έγινε μέσα από τα street food φεστιβάλ της πόλης, εκεί που έστησαν το δικό τους pop-up μαγαζί και σύστησαν στους επισκέπτες τι εστί… καυτή Τζαμάικα. Κύριο στοιχείο του τζαμαϊκανού street food είναι το jerk chicken, δηλαδή το μπούτι κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο στη σχάρα με τζαμαϊκανά μπαχαρικά και μέσα από διάφορες άλλες παραλλαγές. Jerk ονομάζεται ο τρόπος που μαρινάρουν και ψήνουν το κρέας, όχι μόνο κοτόπουλο, μπορεί να είναι χοιρινό, μοσχάρι, ψάρια ή και λαχανικά. Ίσως σε άλλες χώρες αν αποκαλείς κάποιον «jerk» να είναι κάτι σαν προσβολή, στην Τζαμάικα όμως όχι. Οι ίδιοι οι Τζαμαϊκανοί αυτοαποκαλούνται «jerks».
Το «Cool Jerk» είναι ιδέα και δημιουργία του νεαρού σεφ Στάθη Χρηστίδη (γνωστός και από άλλα εστιατόρια, όπως το απίθανο Exotic Izakaya στο Χαλάνδρι), που μαζί με τον DJ-μουσικό παραγωγό Διονύση Κατσούλια, αποφάσισαν να ψάξουν για μία πιο σταθερή στέγη, χωρίς να λείψουν από τα επερχόμενα γαστρονομικά φεστιβάλ της πόλης. Η στέγη βρέθηκε και πλέον το «Cool Jerk» στεγάζεται – εδώ και λίγες βδομάδες – στο ανανεωμένο Str.Eaters food court της Πλατείας Καρύτση, μαζί με άλλα μαγαζιά με φαγητό.
Τζαμαϊκανό street food; Τζαμάικα;
«Λόγω των ταξιδιών μου, είχα τριβή με κόσμο από την Τζαμάικα και τη μουσική που παράγει. SKA, 2 Tone, Reggae. Στο Λονδίνο έκανα αρκετή παρέα με την τζαμαϊκανή κοινότητα και αυτοί μου έμαθαν να μαγειρεύω creole και jerk φαγητό. Κατόπιν διαπίστωσα τη δύναμη του jerk chicken στο street food στην Αμερική και αποφάσισα να το μεταφέρω στην Ελλάδα με έναν πιο ευρωπαϊκό τρόπο. Λιγότερο καυτερό. Η Τζαμάικα είναι ένα κράτος από working class heroes, με δύσκολες συνθήκες, οπότε το street food που παράγει είναι ολοκληρωμένο. Είναι καθημερινή συνήθεια, έχει γεύση, κουλτούρα, ενέργεια και είναι χορταστικό. Είναι fast casual και «αλήτικο» ταυτόχρονα. Θεωρώ ότι το jerk chicken κουβαλά όλη την κουλτούρα της Τζαμάικα όσο και η μουσική της» μας λέει ο Στάθης Χρηστίδης εξηγώντας πώς ήρθε σε επαφή με το φαγητό της Τζαμάικα και πώς αποφάσισε να ανοίξει το «Cool Jerk».
Το μενού του «Cool Jerk» είναι για την ώρα μικρό και ευέλικτο, δεν χρειάζεσαι περισσότερα για μία πρώτη γνωριμία. Στα δικά μου αγαπημένα το Jerk Grilled Chicken, δηλαδή μπούτι κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο στη σχάρα με τζαμαϊκανά μπαχαρικά (€6) και το Jerk Chick’n Sandwich, ένα άκρως χορταστικό σάντουιτς με κοτόπουλο, ξινολάχανο και τζαμαϊκανή μαγιονέζα (€8). Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις το Jerk Grilled Corn, καλαμπόκι στη σχάρα με βούτυρο, σάλτσα και ξύσμα λεμονιού (€3,5), όπως και την Jamaican Coleslaw Salad, σαλάτα coleslaw με ανανά, σχοινόπρασο και τζαμαϊκανό μείγμα αρωματικών (€4). Πολύ νόστιμη και spicy η τελευταία, δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι στην Τζαμάικα που όλα είναι πιο καυτερά.
«Ξεκινήσαμε με λίγα για να δείξουμε με απλά λόγια και πράξεις ποιοι είμαστε. Το jerk chicken κινεί μία ολόκληρη χώρα στην Καραϊβική, είμαστε σίγουροι πως μπορεί να κρατήσει ένα food station στην Πλατεία Καρύτση. Πολύ σύντομα όμως θα προσθέσουμε και άλλα κομμάτια της creole και jerk κουζίνας, η οποία είμαστε πολύ σίγουροι πως θα αγαπηθεί» συμπληρώνουν οι Διονύσης Κατσούλιας και Στάθης Χρηστίδης, ένα ενθουσιώδες δίδυμο, με πολύ θετική ενέργεια, που φαίνεται πως αγαπάνε αυτό που κάνουν.
Με το «Cool Jerk» να μετράει μόλις λίγες βδομάδες παρουσίας, έφυγα πλήρως ικανοποιημένος από το μενού και από την όλη αύρα που αποπνέει ο χώρος εκεί και το προσωπικό του.
Καρύτση 7, Αθήνα, 2103314420
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Δεν προσφέρει απλώς νοστιμιά, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.