Resto

Λ19, το στέκι του κέντρου μόλις άνοιξε στη Λέκκα

Από νωρίς με δυναμωτικά πρωινά, αργότερα με ωραία κρασιά, πιάτα και πιατέλες

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
aph_6367.jpg

Το Λ19 μόλις άνοιξε στη Λέκκα και είναι ένα all day με ελληνικά προϊόντα και κρασιά

Το Σύνταγμα εδώ και καιρό παρουσιάζει μεγάλη ζωντάνια, με μαγαζιά, μικρά και μεγάλα να ανοίγουν συνέχεια στους κάτω από την πλατεία δρόμους. Στις νέες αφίξεις, -ούτε εβδομάδα που έχει ανοίξει-, και το Λ19, όνομα που παραπέμπει στην τοποθεσία του, τον αριθμό 19 της σχετικά ήσυχης οδού Λέκκα. Με δεδομένο ότι ανοίγει πολύ νωρίς το πρωί και κλείνει αργά το βράδυ, εύκολα κανείς θα το έλεγε «all day» όμως έπειτα από επιτόπια έρευνα θεωρώ ότι είναι πολλά περισσότερα.

aph_6349.jpg

Ανοίγει λοιπόν στις 8 το πρωί με όλων των ειδών τους καφέδες, αλλά και με καλά τσάγια, ελληνικά μαντζούνια (το δικό του μείγμα είναι από έρωντα, μαλοτήρα, εχινάκεια, φασκόμηλο, χαμομήλι), φρέσκους και ενεργειακούς, και πρωτεϊνούχους, και αντιοξειδωτικούς χυμούς (πιπερόριζα, βρώμη, κουρκουμάς, βατόμουρα, φιστικοβούτυρα κλπ). Κι όλα αυτά τα συνοδεύει με ωραία και εντελώς ελληνικά πρωινά που περιλαμβάνουν ζεστά χειροποίητα ψωμιά (από τον φούρνο Betty’s Bakery), φρέσκο βούτυρο Νάξου, θυμαρίσια μέλια, σπιτικές μαρμελάδες, αυγά μάτια σκέτα ή σε σάλτσα ντομάτας με μυρωδικά και σύγλινο Μάνης, χωριάτικες πίτες.

aph_6198.jpg

Όσο η ώρα περνάει η κουζίνα ζεσταίνεται και βγάζει νοστιμιές σε πιατέλες αν είσαι με παρέα ή έχεις όρεξη μεγάλη, σε πιάτα αν είσαι πιο κομψός ή απλά θέλεις να επαναλάβεις κάτι από την πιατέλα. Οι προτάσεις ξεκινάνε με αυγά και στάκα, περνάνε σε burgers (με μοσχαρίσιο κιμά, λούντζα Τήνου, καραμελωμένα κρεμμύδια, τηγανητές πατάτες με σκορδομαϊντανό και καυτερή σάλτσα ντομάτας), φιλέτα φρέσκων ψαριών με σαλάτα, μπουκιές μπακαλιάρου σε τραγανό κουρκούτι μπίρας.

Αργότερα και όλο το βράδυ το καινούργιο εμφανίζει και το άλλο του πρόσωπο, αυτό ενός σύγχρονου και ζωντανού wine bar. Η λίστα κρασιών είναι πάρα πολύ προσεγμένη και απολύτως ελληνική. Θα βρείτε γνωστούς παραγωγούς, αλλά και αρκετούς από τους μικρούς, υπάρχουν τουλάχιστον 70 ετικέτες, όλες τους διαλεγμένες μία-μία. Εγώ είδα όλα τα καλά που μας αρέσει να πίνουμε, εννοώ ποικιλίες εμβληματικές του ελληνικού αμπελώνα αλλά και τις «καινούργιες» -βιδιανό, κυδωνίτσα, πλυτό, δαφνί κ. ά, σε πολύ καλές τιμές, αρκετά και σε ποτήρι.

aph_5430.jpg
aph_5603.jpg

Η κουζίνα το βράδυ σερβίρει παϊδάκια μαύρου χοίρου Καλαμπάκας, κριθαράκι με κρόκο Κοζάνης κα αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και γιαούρτι, ντάκους με παξιμάδια χαρουπιού, σούβλες με μοσχάρι, κοτόπουλο, μανιτάρια, τυριά, λαχανικά, αλλά και πιατέλες τυριών (από Μέτσοβο, Χανιά, Κυκλάδες, με ελιές, φρούτα και σπιτικές μαρμελάδες), και αλλαντικών (Νάξου, Κερκίνης, Τήνου, μαζί με τουρσιά και ελιές).

Μιλώντας μαζί τους μας είπαν ότι καθημερινά κάνουν… κυνήγι πρώτων και εξαιρετικών πρώτων υλών, κάποιος τρέχει από το πρωί για να παραλάβει δέματα με ξηρούς καρπούς από την Ορεστιάδα, σύκα από την Καλαμάτα, ελιές κι αλάτια από τα Χανιά, τυριά από τα νησιά και άλλα νόστιμα. Οι vegan θα βρουν εδώ ένα μικρό παράδεισο προτάσεων που ξεκινούν από σουβλάκι με γύρο μανιταριών από τη Δίρφη και φτάνουν μέχρι τη στραπατσάδα από τόφου σε ενεργειακό ψωμί με αβοκάντο, φασόλια, μανιτάρια.

aph_5765.jpg

Ο χώρος είναι απλός και όμορφος, υπάρχει μεγάλη μπάρα, τραπεζάκια μέσα αλλά και έξω στο πλατύ πεζοδρόμιο, πάγκοι όπου μπορεί κάποιος να πιει ή να τσιμπήσει καθισμένος σε stools. Το ωραίο με το καινούργιο Λ19 είναι πως αποτελεί μια ελληνική-ελληνικότατη εκδοχή all day αλλά και ωραίου wine bar, με όλα του τα κρασιά και τα πιάτα ελληνικά. Και ακόμη πως κυλάει όμορφα όλες τις ώρες της ημέρας με τα προσφερόμενα να μπερδεύονται γλυκά κι αβίαστα, όπως και οι θαμώνες που ήδη το πλαισιώνουν, κόσμος που κινείται στην περιοχή, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και κοινό από τα γύρω θέατρα αργά το βράδυ.

aph_6322.jpg

Λέκκα 19, Σύνταγμα, 6946634480, lamda19.gr, contact@lamda19.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ